Люди

Cristian Cerneanu: Despre "raiul" studențesc din Olanda

Olanda nu este doar țara lalelelor, a drogurilor sau a prostituției legalizate, dar și țara cu un sistem de învățămînt dezvoltat și bine pus la punct. De aceea, pe lîngă turiștii flămînzi de noi experiențe nonconvenționale, Olanda adună anual și cei mai buni studenți. Cristian Cerneanu este unul dintre ei.


În Olanda, canabisul (nu şi alte droguri) şi prostituţia sunt legale, însă nu aş spune că  reprezintă nişte tentaţii puternice pentru cei care sunt acolo de mai mult timp. Acestea  sunt mai mult atractive pentru turişti.  Mai ales pentru cei care au un şoc cultural atunci cînd trec prima dată pe Red-light district. Însă,  marea majoritate  se limitează la asemenea experienţe în Olanda. Am colegi care, deși fumează marijuana,   sunt priviți cu ochi buni. Atitudinea este cam aceeaşi ca la noi față de fumătorii de țigări obișnuite.

Olandezii nu prea cred în stereotipuri. Totuși, careva stereotipuri pe care le aveam eu în raport cu olandezii, s-au adeverit:

- Toţi sunt înalţi;
-  Olandezii nu au multe prejudecăţi față de cei din jur;
-  Sunt calmi în mare parte a situaţiilor; 
-  Aproape toţi cunosc engleza la un nivel avansat, însă, între ei preferă să discute în olandeză.

Au fost mai multe provocări legate de traiul independent, de faptul că erau puţine ocazii de a vorbi în română şi chiar şi de partea financiară. Însă, cu dorinţă şi răbdare am reuşit să le fac faţă. Înainte să plec, am avut jumătate de an în care ştiam sigur că aşa urma să fie. Astfel, am reuşit să mă pregătesc într-o oarecare măsură. La început am fost copleșit de mulţimea de impresii noi, însă peste vreo jumătate de an acestea au început să se diminueze şi să lase loc pentru dorul de casă. Dar, datorită comunităţii relativ mari de moldoveni din Rotterdam am avut ocazia să mă simt ca acasă. Chiar dacă eram departe.

Când am plecat la universitate nu prea eram sigur la ce să mă aștept, deoarece era o etapă nouă de studii într-o țară străină. Totuși, experiența de student în Olanda este una plăcută. Mi-a fost ușor să mă acomodez datorită bunăvoinței și disponibilității celor care mă înconjurau. Am avut nevoie de ceva timp pentru a mă obișnui cu faptul că prietenii și cunoscuții de acasă nu mai erau cu mine, însă nu a durat mult până am început să îmi fac noi prieteni și să mă integrez în viața socială a universității și a orașului. În primul an  nu prea am avut multe activități extrașcolare, însă, până la finele acestuia, deja m-am implicat mai activ în cîteva proiecte. Astfel, pe parcursul anului doi am fost asistent universitar la trei cursuri pentru studenții din primul an, ceea ce a implicat: predarea seminarelor, evaluarea studenților din grupele de la seminare și la careva obiecte, evaluarea examenelor și a studiilor de caz. Suplimentar, am făcut parte din consiliul studenților internaționali și a „Erasmus Honours Programme” – un set de cursuri pentru cei mai buni studenți de la universitate.

Mai mult de jumătate dintre colegii mei de la facultate sunt studenți internaționali. Aceștia sunt ambițioși, energici și dornici de a învăța sau, cel puțin, asta e impresia generală care mi s-a format pe parcursul acestor doi ani. La facultatea de International Business Administration din cei 450 de studenți care erau la începutul primului an de studiu, circa 250 sunt internaționali. Avem o comunitate mare de studenți care sunt veniți din toate colțurile lumii și care în mod normal ne ținem împreună. Posibil, ca acesta să fie unul dintre motivele din care este o separare între studenții internaționali și cei de pe loc. Plus la toate, cei de pe loc au deja prieteni din timpul liceului și familiile aproape, așa că sunt mai puțin interesați de a lega prietenii strânse cu cei veniți.

Dacă aș fi să-i caracterizez la general pe olandezi, aș spune că sunt calmi, primitori, toleranți și mereu cu zâmbetul pe buze (însă  acest lucru nu este valabil în orice situație).

Eu sunt la facultatea de International Business Administration ceea ce implică cursuri de finanţe, marketing, leadership şi câte puţin din toate domeniile legate de administrarea unei afaceri. Aici se pune accent pe companiile internaţionale mari. În cadrul programului universitar avem multe lucrări de grup, ceea ce ne pregăteşte de a face parte dintr-un colectiv. În acelaşi timp acumulăm experienţă de a coopera cu oameni din diferite ţări. Aş spune că programul universitar este intens, ceea ce îl şi face interesant, cursurile fiind predate de profesori care cunosc multe despre domeniul de studiu, dar au şi o experienţă vastă în lumea afacerilor din care putem învăţa şi noi. Suplimentar la cursurile de bază, sunt mai multe oportunităţi pentru a extinde cunoştinţele în cadrul evenimentelor şi a conferinţelor organizate de universitate sau de studenţii acesteia.

Pentru cei care vor să viziteze Olanda am cîteva sfaturi:

  1. Încărcaţi-vă cu energie pozitivă şi soare, deoarece în Olanda vremea e posomorâtă tot timpul.
  2. Fiţi pregătiţi de cheltuielile lunare pentru cazare şi mâncare. Acestea, uneori, sunt mai mari decât v-aţi aşteptat.
  3. Fiţi pregătiţi să mergeți zilnic pe bicicletă. Acesta e cel mai răspândit transport folosit de studenți.

Jurnalist: Maria Eșanu

Poze: Arhivă personală

allfun

Еще Люди