Columns

Ronin Terrente

Ronin Terente

7 motive să-ţi coşi uniformă sau despre hainele care ne poartă

… fetele arată chiar feminin în uniformele şcolare, iar băieţii în costum nu mai pot sta gheboşi, pentru că haina cusută bine cere o anume purtare.

Bună să vă fie inima celor care mă citiţi. Am lipsit o vreme, dar din toamna asta voi fi mai des pe aici. Se pare că administraţia vrea să vadă mai des literele care ies de sub mâna mea. N-am bănuit că voi ajunge un jurnalist, tot ce-am făcut eu era să scriu sincer şi subiectiv, altfel nici nu pot, uite că tocmai asta a prins bine. Deci, dragii mei cititori, voi fi cît se poate de sincer şi subiectiv în toate articolele pe care le veţi citi scrise de mine aici.

Pentru că a venit toamna şi trebuie să scriu şi primul meu text oficial, m-am gîndit să fie unul la temă, că dacă tot a venit semptembrie şi lumea e la şcoală, vreau să vorbim despre uniforme, adică hainele care ar reprezenta elevul şi instituaţia din care face parte. E nevoie sau nu de uniforme şcolare - iată tema de azi.

Nu sunt jurnalist de profesie, de aia nu pot fi obiectiv, aşa că răbdaţi-mi tupeul uneori, vă rog.

Mi se pare corect ca elevii să aibă o uniformă şcolară şi vă voi argumenta de ce. Am participat la tot felul de dezbateri, unde copiii spuneau că uniformele şcolare îi privează de libertate, că îi fac să se simtă roboţei, că vor să se îmbrace cum le place şi multe alte mofturi de copii încăpăţînaţi, dar nimeni nu m-a convins să cedez gîndului meu iniţial. Chiar am să vă dau 7 argumente, pentru că ştiu că vă plac cifrele şi pentru că se memorizează mai uşor aşa, mai ales că şi 7-le e cu noroc. Cînd zic "uniformă scolară" nu mă refer doar la elevi, dar şi la studenţii anumitor facultăţi şi la toţi care învaţă sau vor să înveţe, pentru că de la dusul la instituţia de învăţămînd pînă la învăţat e o cale prea lungă uneori. BAC-ul a demonstrat asta. Deci:

1. O uniformă şcolară înseamnă economie. Părintele ar procura doar o singură uniformă şcolară şi cîteva cămăşi. Ar mai fi cazul să procure şi niște accesorii, ceea ce n-ar bate la buzunar aşa cum bate tona de haine pe care o cumpără, mai ales fetele. Eu am avut, cînd eram mic, o uniformă şcolară din aia albastră, cu bumbi de metal, cusută din material trainic şi făcută cu tot sufletul proletarului.Uniforma aia a ținut mai mult decît necesitatea purtării ei. De ce zic asta? Pentru că dacă faci odată un lucru, adică o haină, dintr-un material trainic la un om cu pricepere, nu mai revii la ea degrabă, e ca şi cum ai avea o maşină bună şi tu ai fi şofer bun.

2. Forma obligă la o anume ţinută. Mergi la ore ca să te distrezi sau să-ţi arăţi părţile care ies în evidenţă? În stradă, sau la distracţii în timpul liber, faci ce vrei, dar la şcoală ar fi cazul să înveţi ceva, măcar cît de puţin. Pe urmă fetele arată chiar feminin şi foarte nostim în formele şcolare, iar băieţii în costum nu mai pot sta gheboşi, pentru că haina cusută bine cere o anume purtare. Haina e ca un animal de companie, dacă te uiţi la ea doar ca la o bucată de pînză cu ceva plastic şi metal în ea, atunci relaţia dintre voi nu va dura, dar dacă o priveşti ca un prieten, care te apără de frig sau ploaie, te încălzeşte, te apără de glod şi îţi serveşte şi ca o pernă, atunci cînd laşi capul pe ea, relaţia dintre voi va fi una de prietenie adevărată, iar cu prietenii te porţi altfel, nu? Şi pentru că costumul şi cămaşa chiar şi pe bădăran îl poate scoate aristocrat.

3. Atenţie la detalii. Omul care poartă cămăşi şi costum nu se bagă-n tot rahatul. Mai e şi grija care inevitabil vine în momentul în care porţi o uniformă. Trebuie să fii atent la pantofi şi la gulerul cămăşii, să ai grijă să fie curate, să nu te tragi cu toţi ipocriţii şi să fii atent la spate, pe care trebuie să-l ţii drept.

4. Pune-n joc imaginaţia. Ştim cu toţii, mai ales că am şi văzut Harry Potter, că uniformele şcolare pot fi foarte stilate şi extrem de sexy. Acum dacă ai un costum sau o uniformă ca la toată lumea, ceea ce te poate speria pentru că tu eşti unic, poţi să le asortezi cu tot felul de chestii. Îţi recomand să vezi cum se îmbracă-n uniforme niponii sau englezii, cu colege style’ul lor. Mi se pare foarte atrăgător şi chiar s-ar bucura şi ochiul dacă prin oraş aş vedea tipi şi tipe asortate frumos şi nu cu tot felul de terfe de pe la piaţă sau de la al 7-lea km.

5. Uniforma ar salva multă lume. I-ar salva pe cei lipsiţi de gust şi simţ estetic, ar salva foarte multe femei care se îmbracă la şcoală de parcă merg la bordel şi după care se mai supără că le agaţă puştanii, ar salva tot felul de inşi care vin la lecţii în pantofi şi uniformă sportivă,(dacă tot are pantofi poate trece la altă uniformă), ar salva o sumedenie de copii care au înţeles prost ceea ce-au văzut la tv şi n-au prins diferenţa dintre hainele cu care se îmbracă unii pe scenă şi hainele pe care le purtăm zilnic.

6. E ca la armată. Ştii de ce zic asta fără riscul de a părea ipocrit în lumea în care se vorbeşte atîta de război? Pentru că armata şi războiul sunt ca doi divorţaţi, nu-i neapărat să mai comunice. Avantajul armatei e "subordonarea". Nu poate exista armată fără ierarhie şi tot aşa e şi cu şcoala. Profesorul sau pedagogul trebuie să fie ascultat şi auzit, pentru asta e nevoie de profesori care au ce spune, apoi copii care ar trebui să asculte şi să audă cu drag şi mult respect lecţia, care trebuie să fie convingătoare, lecţia trebuie să aducă o idee, o idee în care elevii ar crede şi ar promova-o, uite aşa am depăşi pragul de 42%, dar şi alte praguri. Mai ales cele din minte.

7. Haina- tencuiala corpului. Imaginează-ţi că eşti o statuie din alea sculptate de marii maeştri.Stai tu aşa gol şi frumos pe un fundal negru şi te contempli. Intra cineva, care eşti tot tu, şi începe să îmbrace statuia asta. Acum în dependenţă de cum o îmbraci va fi şi mesajul pe care-l va transmite. Fii foarte atent, pentru că ochii din jur asta caută, iar dacă vrei ca ei să sondeze mai adînc, atunci nu-ţi fie frică de haine ca şi la ceilalţi, pentru că tu vei şti că monumentul tău transmite alt mesaj, mult mai adînc, iar după hainele astea curate şi deloc originale, se ascunde un suflet într-un boţ de lut.

Hainele trebuie să fie curate şi asortate, asta e prima şi cea mai importantă regulă în vestimentaţie, în rest toate-s mofturile caselor de modă. Am scris acest text doar pentru că-mi plac uniformele şcolare şi pentru că nu cred în fraza care zice că "Haina e puşcăria corpului şi de aia nu trebuie băgat în uniforme". Eu sunt cu altă frază - "De la forme la reforme prin uniforme!" (ambele citate luate din Micul Psih). Nu uniformele vă limitează libertatea şi nu hainele vă blochează gîndirea, e altceva la mijloc, e un ecran. Purtaţi haina şi nu lăsaţi haina să vă poarte.

Multă grijă şi noroc. Citiţi ce scriu şi comentaţi dacă vă vine, dar procedaţi întotdeauna cum credeţi de cuviinţă. Asta e democraţia mea aici. Pace.

Еще Columns