Columns

Ronin Terrente

Ronin Terente

Despre frumusețe

…frumusețea a ajuns ca un miraj, iar noi toți suntem prinși în pustiul lumii cotidiene…

Bună să-ți fie inima dragul meu cititor! Zic "dragul meu", deși nu te cunosc, pentru că fără tine n-ar fi nici aceste texte, ce rost are să scrii dacă nimeni nu te citește? Am sărit peste partea cu amabilități și discuții la persoana a 3-a, pentru că vreau să fim cît mai aproape unii de alții. Azi vreau să vorbim un pic despre conceptul frumuseții. Frumusețea care ne-ar putea salva.

Pe 9 septembrie a fost sărbătorită ziua internațională a frumuseții. Un oarecare Comitet Internațional al Esteticii și Cosmeticii (SIDESKO) a hotărît, prin 1995, că ar fi cazul să avem și așa o sărbătoare, o sărbătoare dedicată iubitorilor de frumos, ceea ce nu poate decît să mă bucure. Am citit odată o carte de Pascal Bruckner "Hoți de frumusețe", despre niște iubitori de frumusețe care încercau să o conserveze cumva, asta mi-a amintit și de altă carte curioasă "Parfumul" de Patrick Suskind, probabil ați auzit de ele pentru că-s în topurile iubitorilor de lectură modernă promovată insistent, deci m-am cam gîndit eu la termenul ăsta "frumos".

Nu poți conserva frumusețea, deși sunt foarte mulți colecționari care adună și investesc averi în procurarea diferitor opere de artă, pentru că operele de artă vor rămîne întotdeauna în preț, dar dincolo de operele frumoase care ne reprezintă civilizația, eu vorbesc azi de frumusețea fizică, e omul de lîngă noi frumos și ce-ar însemna să-ți conservezi frumusețea?

Cosmetica și machiajul te pot salva, dar nu te vor face mai frumos, pentru că frumusețea vine din interior, e ca un bec închis în geantă, deschide geanta și gata.

Cred că frumos nu înseamnă datele din reviste și părerile celor care comentează sub pozele artiștilor preferați, cei care sunt etalon de frumusțe sunt și ei oameni cu defectele lor. Marylin Monroe, spre exemplu, avea coapsele late și era extrem de complexata din cauza lor, iar Jonny Deep are fruntea lată, Al Pacino e josuț, iar Tom Cruise are nasul enorm. Frumusețe, dragii mei, e atunci cînd ești în armonie perfectă cu corpul tău, pe care trebuie să-l iubești, pentru că nu vei mai avea altul, corpul tău e cutia în care învelești sufletul, care-i cartea ta de vizită, tu alegi culorile și forma, tu alegi conținutul și tot tu îl faci să fie sau dorit sau respins de ceilalți.

Frumusețea e un termen foarte relativ, țin minte la academie am avut odată o discuție cu proful de filosofie despre frumos și urît și am luat o notă proastă pentru că nu prea îmi plăcuse argumentele lui, e ceva prea relativ pentru a fi pus în anumite rame sau încărcate cu anumite exemple, mai ales pentru că "frumosul e în ochii celui care-l privește".

Citisem odată "Estetica urîtului și frumosului", nu toată cartea, dar o parte, și tot ce-am înțeles eu din toate aceste lecturi și beletristica care m-a asigurat cu păreri despre frumusețe, tot ce-am descoperit e că frumusețea începe în mintea ta, e în lucruri de rutină, e în mărunțișurile la care deschizi ochii, e în jurul tău și în tine, e în bucățile de amintiri și de gînduri care-ți vin, pentru că din capul tău pornește trenul cu toate vagoanele lui frumoase sau urîte, dar și pentru că renumitul medic Cehov a zis odată despre frumusețe, ceva ce mi se pare chiar adevărat, a zis; "La om totul trebuie să fie frumos: şi faţa, şi îmbrăcămintea, şi sufletul, şi gîndurile".

Ai un corp cu care te trezești în fiecare dimineață, de ce nu l-ai iubi? De ce nu l-ai hrăni cu mîncare bună, nu i-ai turna combustibil de calitate superioară, nu l-ai desfăta cu soare și apă sărată, de ce nu l-ai ține într-o formă bună? De ce nu ți-ai pregăti mintea și n-ai pune acolo, pe rafturile ei, cărți demne și amintiri frumoase, fotografii care-ți vor face bătrînețea mîndră și plină de pace și fericire, de ce n-ai încerca, prin egoismul specific speciei umane, să găsești mijlocul de aur în toate aceste părți din citatul lui Cehov?

Sunt întrebări retorice, întrebări la care încerc și eu să-mi răspund cînd mai deschid ușa unor vicii care-mi cam dau peste cap planurile, dar unde am fi și fără ele?

Oamenii au nevoie de toate în viața lor, știi cum e cu desenul ăla, Yin și Yang.

În tot frumosul este ceva urît și-n tot urîtul este ceva frumos, tu hotărăști și tu dai nota, e ceva ce ține doar de tine, de aia și zic că e foarte complicat să stabilești clar ce sărbătorim și cine ar trebui să sărbătorească azi.

Tot ce vreau să-ți spun despre frumusețe e că nu știu dacă v-a salva lumea, pentru că secolul XX a adus urîtul pe prim plan, grotescul și abstracția, suprarealismul și filosofia germană cu toate părțile ei mizantrope, francezii cu filosofia lor de o sensibilitate suicidală, tot existențialismul ăsta pe alocuri prea sensibil și toate sutele de cărți și tratate care spun că frumusețea nu mai poate naște decît lași și că-i prea moale și slabă pentru a hrăni luptători, scriitori de calibrul și deschiderea lui Pessoa, care ne vorbesc de nimicnicia și decăderea speciei umane, toate și toți au cam știrbit din frumusețe.  Deși, tot frumos e ceea ce-au făcut și ei, cît de ironic n-ar suna asta, un fel de utopie, frumusețea a ajuns ca un miraj, iar noi toți suntem prinși în pustiul lumii cotidiene, unii din noi, cei mai însetați, mai văd frumosul după colț și mai dau colțul uneori.

Totuși, mă trezesc cu gîndul că sunt un bărbat frumos. Asta le face și pe femei să creadă la fel, pentru că le miră și le încîntă încrederea pe care o am, deși nu sunt cel mai frumos și nu intru în standardele stabilite, dar sunt carismatic și cu umor, ceea ce acoperă părțile lipsă, ca-n desenul ăla alb-negru. Sunt un bărbat frumos pentru că, cred în mine și muncesc asupra mea, ceea ce-ți recomand și ție să faci.

Felicitări cu ziua asta minunată și multă grijă să ai.

Pace.

Еще Columns