Люди

Victoria Cocieru - sunt nedumerită: cum poţi să prezinţi o colecţie într-un club de noapte

Victoria Cocieru - sunt nedumerită: cum poţi să prezinţi o colecţie într-un club de noapte

Săptămîna trecută Victoria a finisat facultatea de design vestimentar. Pentru examen, ca şi ceilalţi colegi ai ei, a lansat o colecţie de haine şi accesorii. Cele din urmă au fost înalt apreciate nu doar de profesorii din UTM, ci şi de către designerii de la casa de modă Rhea Costa din Bucureşti. Despre "per aspera ad astra" a designerului începător citiţi mai jos.

Care e laitmotivul colecţiei tale?

Am realizat într-o dimineaţă că vreau genţi aurii din metal. De la ele a pornit totul: am facut legătura cu bijuteriile purtate de femeile din Egiptul Antic. Apoi, m-am documentat referitor la vestimentaţia acestora, şi am realizat o colecţie de inspiraţie, stilizată desigur.

E adevărat că designerii se inspiră de la alţi designeri?

Chiar nu ştiu de unde a apărut idea cu genţile, căci pînă actunci nu mai văzusem ceva de acest gen. Ce-i drept, nu prea urmăresc ce se întîmplă în lumea Fashion, iar revistele despre modă le citesc doar ca să-mi pierd timpul. Mă inspir din lucrurile simple, pe care le văd în realitate, şi foarte rar de la cele editate în Photoshop.

Cîte nopţi nedormite te costă să faci o colecţie?

Au fost multe nopţi fără somn şi cu lacrimi - uneori oboseam pînă la ameţili. În ajutor îmi venea valeriana. Dar şi prietenul meu: stătea lîngă mine, pînă se făcea dimineaţa şi mă ajuta. Iar în ziua de prezentare, atît de tare îmi tremurau mîinile, încît a fost nevoit să îmbrace manechinele (zîmbeşte).

O prezentare de modă e mai mul decît nişte haine cusute. Pe lîngă aceasta, mai sunt o mulţime de detalii, care îţi usucă nervii.

Să vorbim despre ele...

Colecţia a fost confecţionată din ţesături din grupa de mătase, relativ scumpe. Peste hotarele ţării acestea au alte preţuri, însa din motiv că la noi diversitate nu prea este, vînzătorii au dreptul la tupeu. Mama, care şi ea mă susţinea enorm, mi-a croşetat elementele de decor. Dan, prietenul meu, a confecţionat genţile si accesoriile. De ele sunt îndrăgostită pîna la nebunie – le-a făcut mai bine, decît mi le închipuiam în vis (zîmbeşte)! Metalul pentru genţi l-am găsit cu mult greu. Şi mai mare problemă era vopsirea acestuia - a fost nevoie să ducem accesoriile la un salon auto, ca acolo să fie prelucrate de specialişti.

Cum ţi-a reuşit să-ţi implici prietenul în design?

Iniţial a vrut doar să mă ajute. Dar,  pe parcurs a trebuit să înveţe şi programele: Auto Cad, Carel Draw. Pe lîngă toate, a fost şi manechin…

De ce ai ales albul să fie culoarea dominantă în colecţie?

Mai exact, am apelat la culorile ivory şi nude. Sunt înebunită după pielea bronzată şi cred că nici o culoare în afară de bej, nude sau ivory nu accentuează bronzul mai tare. Chiar mi-am pus ca obiectiv, ca şi manechinele să aibă o nuanţă a tenului mai închisă. Apropo, ivory şi nude au fost culorile dominante în vestimentaţia antică egipteană.

Cum crezi, e vre-un folos din faptul că în Moldova designerii apar ca ciupercii dupa ploaie?

Îmi doresc să fac carieră în design, dar în acelaşi timp mi-e frică să nu fiu şi eu privită ca o "ciupercă", care face lucruri superficiale. Sincer, sunt un pic nedumerită: cum poţi să prezinţi o colecţie într-un club de noapte, unde luminile joaca dupa "Smack my Bitch up" (aut. Piesa trupei The Prodigy), iar unicul gînd al celor veniţi acolo e să se distreze? E cert faptul că a doua zi nici 10% din spectatori nu-şi vor aduce aminte de ţinutele făcute de tine - nemaivorbind de numele tău.

Însă anume în cluburi, de cele mai deseori, se strînge lumea mondenă.

Cluburile sunt cea mai uşoară modalitate de a te arăta. Însă nicidecum de a fi văzut, reţinut şi apreciat. Dacă într-o zi mă vedeţi îmbrăcată prost, să nu mă împuşcaţi vă rog (zîmbeşte)!

Ne zici şi nouă cum a fost interviul de la Rhea Costa?

Pîna a intra pe uşă, nu mă aşteptam la nimic special. Însă, am ieşit de acolo cea mai fericită din lume. Cînd arătam detaliile colecţiei mele, românii şedeau cu o expersie, pe care n-am s-o uit! De parcă erau gata să fure ceea ce vedeau (veselă)! Apoi au năvălit cu întrebări: din ce şi cum am confecţionat totul, de unde e ideea.

Cei de la Rhea Costa mi-au dat încredere şi m-au primit în echipa lor.

Deci, în curînd Moldova va pierde un tînăr talent?

Deocamdată stau pe gînduri, dacă să accept propunerea, căci intershipul oficial durează trei luni şi e parţial plătit. Iar să trăieşti în Bucuresti e de două ori mai scump ca la noi. Probabil, voi întreprinde ceva pe loc.

Pînă atunci, ce îţi propui să faci?

Am zis că finisez studiile şi o să particip peste tot unde e posibil în domeniul designului vestimentar şi al industriei uşoare. Intenţionez, la sfirşitul lui octombrie, să particip la săptămîna modei în Sankt Petersburg.

De ce trebuie să dispui pentru a fi primită la vre-un fashion week?

Doar de vestimentaţie - echipa de la Sankt Petersburg îţi oferă manechine şi încălţăminte. Vin în întîmpinarea designerului începător. De aceea, e o variantă mult mai avantajoasă, decît Mercedes-Benz fashion days (aut: evenimentul autohton). În plus, există multe categorii de participare. Voi alege vestimentaţia  prêt-a- porter şi accesoriile.

La Saptamîna modei în Sankt Petersburg vin nume sonore din lumea modei şi premiile sunt pe măsură: stagieri la Londra, Paris, Milano, precum şi premii băneşti. Sincer, nu mă voi duce cu intenţia să cîştig ceva - vreau doar să capăt experienţă.

Ce înseamnă pentru tine o haină frumoasă?

Cum a zis mama mea: nu contează ce porţi, ci cum porţi. Adică trebuie să ştii să porţi hainele. Mereu voi fi de parerea că valoarea lor e în strînsă legătură cu felul cum te mişti, cum priveşti.

Adică haina frumoasă şi preţul ei sunt lucruri diferite?

Dacă nu ştii să o porţi, preţul de pe etichetă nu te salvează.

Cum ai caracteriza meniera de a se îmbrăca a Chişinăuenilor?

Chişinăul e zonat, adică persoanele cu un stil mai special le poţi întîlni doar în anumite locuri. Şi am mai observat că la noi funcţionează principiul "cenuşăresei": ziua nu prea vezi fete chitite, iar noaptea în tot felul de localuri, zici că e concurs de frumuseţe - machiajul cu tona (zîmbeşte).

Ana Guţan

allfun

Еще Люди