Люди

Sanda Filat - ambasadoarea modei autohtone

Industria fashion din ţara noastră începe să capete un nou contur. Graţie proiectului DIN INIMĂ de câţiva ani avem parte de două prezentări frumoase de modă ale designerilor autohtoni. Anul acesta pentru prezentarea din toamnă, ce va avea loc la 20 septembrie, organizatorii au mizat pe câteva personalităţi notorii din ţara noastră, care vor avea rolul de ambasadori ai brandurilor autohtone. O alegere mai mult decât superbă pentru această misiune i-a revenit Sandei Filat, un adevărat exemplu al stilului şi al rafinamentului. Cum se simte în rol de ambasadoare a modei naţionale şi ce crede despre viitorul industriei uşoare din ţara noastră, aflaţi în interviul de mai jos. 


Doamnă Filat, aveţi o misiune frumoasă şi stilată, cea de ambasadoare a brand-urilor autohtone din cadrul proiectului DIN INIMĂ. Cine v-a încredinţat această misiune?

"Vinovată" de aceasta se face Otilia Drăguţanu, una din organizatoarele acestui eveniment inedit, cel de prezentare a modei noastre autohtone. Sunt onorată să promovez creaţiile designerilor noştri pentru că ei merită a fi încurajaţi şi susţinuţi.

Totuşi, ce fel de proiect este DIN INIMĂ?

Multă lume crede că este un proiect de fashion, de modă şi atât. În realitate  el este unul social, care-și propune să ajute creatorii de modă din ţara noastră să îşi promoveze munca. Nu neg, este şi un eveniment de fashion, dar mai mult accentuăm partea socială. În calitate de modele sunt persoane mondene, din domeniul politic, economic sau cultural. Lumea se implică voluntar. Presa deseori a criticat prestaţia acestora în calitate de modele, dar totuşi consumatorii trebuie să înţeleagă că nu se pune accent sută la sută pe modă. Organizatorii au delegat persoane publice în calitate de ambasadori ai evenimnentului DIN INIMĂ pentru a informa corect importanţa acestuia în industria modei din ţara noastră. Admir oamenii care muncesc la acest proiect pentru că este bazat sută la sută pe entuziasm şi curaj.

Ce părere aveţi despre creaţiile designerilor autohtoni?

Sinceră să fiu, am descoperit anul trecut  moda autohtonă pentru mine, atunci când am defilat pentru câteva brand-uri în cadrul evenimentului din toamnă. Este frumos să urmărim evoluţia în acest domeniu, apariţia showroom-urilor, a atelierilor care tind a se pune în rând cu mari case de modă. A fost o descoperire plăcută pentru mine, iar unele lucruri pe care le-am purtat anul trecut la prezentare, le port şi acum cu mare drag. Imaginaţia creatorilor noştri are un făgaş impresionant, iar acest lucru este îmbucurător.

Subiectiv vorbind, ce pronostic îi oferiţi industriei fashion din ţara noastră?

Ea are aceleaşi oportunităţi ca oricare industrie. Totul depinde de consumatorii noştri, de receptivitatea lor la procurarea ţinutelor fabricate în Moldova. De asemenea, sper ca designerii noştri să aibă acces pe o piaţă mai vastă decât ţara noastră, să aibă parteneriate frumoase şi promiţătoare. Femeile noastre sunt atente la cum arată, la look-ul lor şi ele cu siguranţă sunt cele mai bune promotoare ale modei naţionale.

Aţi spus anterior că evenimentul este mai mult social decât unul de fashion. Unde se simte această latură socială?

Susţinerea producătorilor autohtoni este primul pas spre succesul acestora. Orice aport de promovare a modei noastre, a industriei uşoare este bazat pe altruism şi entuziasm. Foarte important este rolul instituţiilor internaţionale care se implică în acest proiect, iar noi nu putem decât să le mulţumim.

Anul trecut aţi avut experienţa de model în cadrul Fall Fashion Walk. Mai ţineţi minte emoţiile de atunci?

A fost foarte interesant. Începând cu atmosfera de după culise - machiajul, probarea ţinutelor, râsete şi şuşoteli, până la defilarea propriu zisă. Simţeam o responsabilitate, cea de a prezenta cât mai bine ţinuta. Ca orice femeie m-am simţit flatată de aprecierea publicului. A fost o experienţă neobişnuită şi foarte plăcută. Iar după eveniment lumea mă suna nu doar să mă felicite, dar şi să întrebe telefonul unei sau altei creatoare de modă. Am aflat mai târziu că o prietenă de-a mea, care stă de mulţi ani în străinătate şi-a procurat 4 rochii de la un brand pe care l-am prezentat.

Mai sunt persoane care pun la îndoială calitatea ţinutelor şi mai ales, viitorul modei din ţara noastră. Cum credeţi,  cum am putea să îi convigem că nu au de ce să aibă temeri în această privinţă?

Eu mereu am susţinut începătorii şi cred că toţi merită o şansă de a se manifesta.  Nimeni nu a ajuns sus fără efort. La fel stau lucrurile şi cu moda noastră, ea este încă tânără dar promiţătoare. Mi-ar place ca oamenii să vină cu sugestii şi cu soluţii mai mult decât cu critici. Să critici e uşor, dar să creezi, să munceşti, să încurajezi şi să vezi lucrurile pozitive desigur e mai greu. Totuşi, nu putem să spunem că lucrurile nu se mişcă, dimpotrivă, în ultimii ani am aflat despre mulţi oameni talentaţi şi am văzut cu alţi ochi moda autohtonă. Asta e chiar impresionant.

Iuliana Mămăligă

Foto: Tina Purcell

allfun

Еще Люди