Люди

Olga Coptu, despre "Gazeta Basarabiei" şi conexiunea diasporei moldoveneşti

Avem mulţi cetăţeni care au ales drumul spre alte ţări din varii motive, fie pentru un trai mai bun, fie pentru călătorii sau căutarea unui vis, un singur lucru e cert - dorul de casă nu le dă pace. Olga Coptu este  una din puţinele persoane care au dorit să elimine pe cât e de  posibil barierele dintre diaspora moldovenilor şi rudele acestora aflaţi în ţară. Tenacitatea şi entuziasmul ei au creat  ziarul "Gazeta Basarabiei" pentru ai noştri aflaţi peste hotare.


În anul 2005 eram profesoară de istorie la Liceul "Mihai Eminescu" din capitală. Atunci am avut ocazia să merg la o şcolă de vară în Corsica. După această frumoasă experienţă am rămas în Italia. Așa a început aventura mea de migrant, cu statut ilegal.

Îmi amintesc cu drag de Italia chiar şi de acele timpuri, deşi la început nu a fost deloc simplu. Iniţial am lucrat la Rieti, oraş situat la 70 Km de Roma, apoi am revenit în capitala Italiei. Foarte repede mi-am dat seama că-mi este greu fără comunicare. Iată de ce mi-am propus să beneficiez de oportunităţile ce le oferea Italia. Am frecventat mai multe cursuri de instruire. Așa cum eram pasionată de istoria acestei țări, am vizitat muzeele romane, am călătorit. Apoi m-am înscris la universitate, deși am optat pentru alt domeniu - relaţii internaţionale.

Cred că această publicaţie s-a născut din necesitate, mă refer la "Gazeta Basarabiei". Lipsa de informaţie era una dintre problemele migranţilor de aici şi lipsa de comunicare atât între migranţi, cât şi cu ţara de origine. Îmi amintesc foarte bine acea seară la Roma când asociaţia "Dacia" a organizat un eveniment pentru a chema moldovenii la vot. Deși toate astea s-au întâmplat acum cinci ani, nu exista nicio sursă de informare, iar Internetul era folosit foarte puţin de migranţi, comparativ cu ziua de azi. La 4 aprilie 2009 a apărut primul număr, în care informam cetăţenii noştri despre alegeri, procedura de vot şi câteva ştiri din Italia și Republica Moldova. Ulterior, ziarul a devenit cunoscut, s-a extins în toată Italia, ca mai târziu să depăşescă hotarele acestei țări.

E o muncă frumoasă de echipă. Voluntari sunt toţi doritorii, ne scriu cetăţenii noştri aflaţi peste hotare, preşedinţi de asociaţii, studenţi, jurnalişti, prieteni. Unii îşi împărtăşesc experienţa, alţii gândurile sau greutăţile, cineva analizează situaţia din ţara de origine sau face prognoze de viitor, dar e foarte important să publicăm informaţii actualizate cu privire la perfectarea actelor, procedura de legalizare a șederii, burse de studii, schimbări în legislaţia Republicii Moldova, etc. Astfel, se creează o legătura între oamenii din diferite ţări, se consolidează diaspora, iar noi creştem ca echipă.

Scriem despre şi pentru migranţi. În plus, toată echipa este alcătuită din migranţi. Cine dacă nu cei care fac parte din diasporă să ştie ce subiecte sunt actuale într-o ţară sau alta, sau care este persoana din comunitate care ne duce faima în lume? Sunt atâtea lucruri frumoase despre care se vorbeşte mai puţin sau nu se ştie nimic, dar acei oameni care au plecat, s-au realizat şi acolo unde au ajuns au fost identificaţi ca originari din Republica Moldova. Avem nevoie nu doar de remitenţe, ci de acei oameni, ei sunt cetăţeni ai acestei ţări.

Diaspora ne spune multe, e cultă, modernizată şi cu o mare dorinţă de a schimba lucrurile. Cere, de fapt, să fie mobilizată, să contribuie la dezvoltarea ţării. Un exemplu în acest sens este şi conferinţa anunţată de reprezentanţi ai diasporei din diferite ţări ale lumii "Republica Moldova 2020". Diaspora revine, temporar sau definitiv, dar aceasta contează mai puțin, atâta timp cât putem crea un mediu favorabil acestor reveniri.

Proiectul acestui ziar este unic în felul său şi se bucură de popularitate, iată de ce rămâne a fi actual şi viabil pentru migranţii noştri. Iniţial se tipărea din banii celor care editau, deci echipa din 4 persoane multiplica şi distribuia ceea ce noi numeam pe atunci publicaţie. Treptat am fost susţinuţi financiar de câteva proiecte implimentate pentru migranţi. În rest, se încearcă autofinanţarea din publicitate, trebuie doar să acoperim cheltuielile de tipar.

Ziarul îl puteţi găsi doar la unele biblioteci din Chişinău. În rest - online, căci după cum spuneam publicaţia este pentru migranţi, tot tirajul îl distribuim gratuit în ţările Europei.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди