Люди

Corina Cuniuc: Academia este asemenea unei case mari în interiorul căreia nu avem voie să umblăm încălţaţi

Ai noştri tineri la Paris învaţă... şi o fac cu mult elan. În vizorul interviului de astăzi este Corina Cuniuc, tînăra absolventă a Academiei Internaţionale de Comedie Muzicală Franceză. Este îndrăgostită de muzică, viaţă şi Paris, a cărui taine merge să le descopere zilnic, în pauzele dintre orele de cîntec, dans şi teatru. Este plină de energie, idei creative, planuri în perspectivă, avînd deja în palmares o experienţă frumoasă în domeniul muzical. Despre studiile în Academia Larei Fabian, vîrtejul de evenimente din capitala franceză şi proiectele muzicale de viitor ne mărturiseşte tînăra interpretă în interviul ce urmează.

Mai întîi de toate, aş vrea să ne povesteşti cum ai ajuns să-ţi faci studiile în Franţa şi de ce ai ales Academia Internaţională de Comedie Muzicală Franceză?

Propunerea de a pleca în Franţa şi anume la această academie a venit din partea compozitorului meu, Elias Tadevs, cu care lucrăm împreună de 4 ani. El a cunoscut coucher-ul vocal al Larei Fabian (care e şi directorul artistic al academiei mele) în culisele concertului pe care l-a susţinut la Chişinău. Astfel, aflînd despre această oportunitate, Elias mi-a propus să încerc, mai ales că el ştia bine capacităţile şi potenţialul meu. Bineînţeles, nu a fost deloc uşor pentru mine şi familia mea, dar am reuşit să luăm o decizie ca într-un final să ajung aici.

Cum e să fii studentă la Academia Larei Fabian?

Cu siguranţă numele ei notoriu te face să înţelegi că nu e o academie oarecare. Țin să remarc, că de fapt, este prima academie internaţională de comedie muzicală din Franţa.
Ca să vă imaginaţi mai bine, academia este asemenea unei case mari, în interiorul căreia nu avem voie sa umblăm încălţaţi, facem lecţii de meditaţie întinşi pe jos, ceea ce ne face să ne simţim ca o familie mare.

Ce oportuninităţi îţi oferă studiile la o astfel de instituţie?

Oportunităţi în Paris sunt foarte multe, e platoul unde este loc pentru fiecare, fiecare care depune muncă, perseverenţă, dar şi pentru cei care sunt pur şi simplu unici în felul lor. Academia organizează periodic casting-uri pentru diverse roluri în foarte multe muzical-uri de talie mondială. De asemenea, uneori au loc casting-uri pentru emisiuni televizate, precum "Dance avec les Stars", "The Voice", unde apropo am fost invitată în primul an, dar nu mi-a reuşit din cauza barierelor de comunicare într-o limbă puţin cunoscută pe atunci.

Care au fost greutăţile şi dificultăţile pe care le-ai întîmpinat la început de cale?

Cred că principalele dificultăţi la început au fost modul de viaţa mereu în grabă, programat pe minute, alimentaţia absolut diferită, oamenii de toate culorile pe care nu ştii cum să îi abordezi corect, străzile labirinte, viaţa subterană complicată şi preţurile exagerate.

Ai simţit cîndva şocul cultural sau bariere de comunicare cu colegii de facultate sau oamenii din stradă?

Efectiv, din prima zi. Direct poţi simţi superficialitatea cu care eşti tratat de către un parizian, pentru că eşti străin, nu conjugi corect verbele sau spui cu voce tare că, caşcavalurile lor miroase urît. Însă, odată ce îi faci să înţeleagă că ai dorinţa de a le cunoaşte limba, sunt foarte receptivi şi te ajută mult, sunt sociabili şi vor şi ei, la rîndul lor, să te cunoască mai bine.

Cum petrec timpul liber studenţii din Franţa? Ce distracţii au?

Nu sunt sofisticaţi în ceea ce ţine unde vor petrece împreuna un început de weekend. De obicei, se adună la cineva acasă, fiecare venind cu ceva în geantă. Comunică foarte mult, se îmbracă ca în fiecare zi, cântă la chitară, fac gălăgie, se distrează pînă în zori, pîna se deschid metrourile şi oraşul se trezeşte la viaţă.

Cît de des revii în Moldova şi cum te simţi aici?

Francezii sunt foarte generoşi în zile libere şi vacanţe, aşa că am revenit destul de des în timpul studiilor, aproximativ o dată la 2 luni, stînd  cite 2 săptămâni. Acasă mă simt fără griji, mănînc bine şi sunt alintată, petrec mai tot timpul cu  familia mea.

Povesteşte-ne  despre succesele pe care le-ai înregistrat pînă acum în muzică? Ai vre-o piesă proprie sau colaborări interesante?

După participarea la Eurovision în 2010 şi 2011, am început să adun piese frumoase care încă îşi aşteaptă lansarea. În totalitate am 11 piese, compuse şi produse de Elias Taveds, dar şi două colaborări frumoase cu Doina Sclifos şi Flavy Dj.

În 2012, înainte de a pleca la Paris, am creat un cover project cu formaţia instrumentală "All Four Seasons", asistenţa video cu "CIO Film" şi "Elias" în studioul "PoliDisc Records", în care am ales să interpretez 10 cîntece frumoase a interpretelor notorii precum: Etta James, Beyonce, Christina Aguilera, Whitney Huston. Recunosc că ideea a fost un pic nebunatică, deoarece  am avut o  misiune complicată de a înregistra vocea, instrumentele şi video simultan, însă a fost o experienţă de neuitat!

Ce proiecte preconizezi să realizezi în timpul apropiat? Doreşti să-ţi creezi o carieră acolo, în Franţa, sau totuşi tinzi să revii în ţară?

Totuşi, proiectul cel mai important la moment este lansarea ultimelor piese, un  video clip reuşit, poate  o eventuală participare la Eurovision sau alt concurs televizat francez.

Desigur, nicăieri nu e mai bine ca acasă, aici e mult mai simplu de trait, viaţa e mult mai bine adaptată pentru secolul în care trăim. Dar dacă să privim din punct de vedere profesional, dacă spargi gheaţa showbizz-ului francez - ai unde evolua, însă cu o singură condiţie – că vei munci şi te vei dedica. În Moldova voi încerca să fiu prezentă prin piesele care sper că vor răsuna curînd la radio.

Care este cea mai mare reuşită cu care te mîndreşti foarte mult?

Reuşita mea la ziua de astăzi este că mă simt completă. Am reuşit să absolvesc această academie,  care pe lînga experienţa profesională m-a făcut să depăşesc situaţii foarte grele, care m-au marcat şi care au schimbat multe în mine.

Aceşti 2 ani au trecut foarte repede, dar fiecare zi a fost memorabilă. Anume aceşti 2 ani au cultivat în mine arta de a asculta inima, de a gîndi la rece şi de a acţiona. A fost extrem de greu, recunosc, însă am reuşit, iar  diploma pe care am primit-o la final a fost cu adevărat o diplomă pentru rezistenţă, muncă şi perseverenţă.


 Matasari Liliana

allfun

Еще Люди