Люди

Ala Melnic: Îmi fac tatuaje ca să nu mă plictisesc de mine însumi

Îi place să-şi imprime cerneala în piele, iar peste ani de zile să o găsească tot acolo – în semn de amintire şi stil de viaţă. Recent, şi-a bătut un nou tatuaj, iar noi am asistat la durerosul dar plăcutul proces şi am ţinut-o de vorbă, în timp ce mîna ei se îmbogăţea cu o nouă operă de artă.

Pentru cei care nu o cunosc, Ala Melnic este un talentat fotograf, o femeie cu stil, care deşi spune că are multă masculinitate în ea, are un acel „vino-n coa”, pe care numai o femeie adevărată ştie cum să-l mînuiască. Ce înseamnă pentru ea tatuajele, cît e de spontană şi cum îşi defineşte stilul de viaţă, aflaţi mai jos.

Tatuajul este o artă, însă eu îl privesc ca pe un stil de viaţă. Eu sunt pictor, artist, fotograf - asta e personalitatea mea, mie imi plac tatuajele şi ele mă reprezintă.

Chiar dacă doare, e oricum ceva plăcut, special. Cînd îmi bat în piele cerneală am aşa o senzaţie parcă ceva vechi rămîne în urmă şi ceva nou mă aşteaptă.

Primul tatuaj mi l-am făcut spontan. Îmi amintesc foarte bine ziua de 21 noiembrie, 2012. Toamnă, frig, trist pe suflet. Veneam de la o şedinţă foto, aveam bani în buzunar şi treceam pe lîngă un salon tattoo. Bah! Mi-am zis că vreau tatuaj. Am intrat, iar băiatul de la recepţie m-a privit ca pe o nebună. Nu ştiam nici măcar ce desen vreau să-mi imprim. După căteva încercări zădarnice de a mă convinge să nu fac acest pas, a chemat meşterul şi în scurt timp m-am ales cu un tatuaj. Nici azi nu ştiu ce înseamnă acest desen, dar pentru mine înseamnă ceva aparte, e o amintire despre ceea ce am trăit cîndva.

Sunt o persoană care se plictiseşte repede de monotonie. Trebuie să schimb mereu ceva, ca să nu mă plictisesc şi de mine însumi. Uite aşa, peste doi ani am decis să îmi fac încă un tatuaj. Sunt 3 animale: pasăre, peşte şi urs. L-aş defini aşa: pasărea e libertate, peştele... tace şi face, iar ursul e putere.

Tatuajul numărul trei - floarea de mac. Mi-a fost cel mai greu sa mă acomodez cu ea. Dar atunci cînd am acceptat-o am înteles că ea îmi este destul de dragă pentru că dezvăluie acea parte misterioasă din mine.

Mai am un tatuaj pe spate. Este o panteră. Da, eu pot fi şi o pisică sălbatică.

Ultimul este acesta, la care aţi participat voi. Sunt două fete. L-am văzut, mi-a plăcut şi l-am făcut. De fapt aceeaşi istorie se întîmplă cu toate tatuajele. Nu mă gîndesc mult ce voi desena pe mine, de altfel risc să mă răzgîndesc. Totul vine ca o chemare din suflet şi le fac îndată cum îmi vine ideea.

Nu e adevărat că te plictiseşti de tatuaje dacă le vezi în fiecare zi.  Pentru ce să le faci dacă nu le vezi. Ele sunt ca nişte bijuterii pentru mine. Sunt vii. Poţi să mă consideri nebună, dar eu chiar vorbesc uneori cu floricica asta.

La un tatuaj admir faptul că rămîne acolo pe viaţă. Un tatuaj e loial.

Un tatuaj costă de la 30 Euro în sus. Nu e scump, dar nici ieftin. Eu am meşterul meu – Marry, ea lucrează acasă şi mi-a fost recomandată de un amic.

Imprimarea unui tattoo dureaza în jur de 4 ore, cu pauze. Dacă decizi să îţi faci unul, trebuie să alegi atent specialistul, de dorit prin recomandari, să fii informat, să vezi portofoliul lui. Desenul trebuie să te reprezinte, să fie legat de personalitatea ta.

Daca vrei cu adevarat sa te tatuezi, atunci nu vei regreta decizia luata. Celor care vor să îşi facă neaparat un tatuaj le recomand să meargă la un salon autorizat şi să urmeze sfaturile primite de la artiştii tatuatori.

Deja ştiu unde îmi voi face următorul tattoo. Cînd decid, vă invit să asistaţi.

Doina Sclifos

Foto: Ion Pleş

Alte poze: Ala Melnic

allfun

Еще Люди