Columns

Ronin Terrente

Ronin Terente

Suntem niște leneşi şi lenea pute

Învaţă-te să munceşti sincer şi cinstit, nu veni niciodată plictisit şi beat la muncă, nu înjura colegii şi nu aştepta ploi cu mulţumiri la adresa ta...

Cândva se zvonea că moldovenii sunt un popor harnic, eu am mai prins aceste poveşti, acum însă s-au mai schimbat lucrurile şi toate în defavoarea acestui popor. De ce?

De ce nu mai suntem aşa de harnici? Puteţi să încercaţi să mă contraziceţi, dar nu cred că vă ajung argumente. Veţi spune că e treaba în bani, că nu sunt plătiţi şi de aia nu fac lucru, iar eu vă spun că oricât n-ai plăti un moldovean el îşi va întinde plăcerea lenii pe un termen nedefinit. Moldovenii lucrează bine la străini şi niciodată la alţi moldoveni, e una din puţinile naţionalităţi care au darul şi tendinţa de a-şi minţi conaţionalul.


De unde vine asta? Cred că un rol important îl joacă şi istoria cu toţi conducătorii ei. Peste noi au venit şi românii şi ruşii şi fiecare a lăsat câte puţin, dar mai ales comunismul care a băgat frica şi trădarea adânc în oasele proletarului. Omul muncea, dar făcă chef de muncă, apoi a venit libertatea şi frăţia şi marea privatizare şi moldoveanul a fost lăsat din capul lui, cap care de fapt era doar mâni şi picioare, pentru că sistemul nu avea nevoie de minte, de aia nici n-ai voie să o ceri cuiva acum. Dacă am avea minte am şti să muncim sârguincios şi să cerem exact cât merităm pentru asta, dar cum nu facem treaba bună nici voie să avem cerinţe nu cred că avem.

Fiind un pic neamţ şi iubind munca, aşa am fost educat de tata, care era fiu de meşter de la ţară, m-am ciocnit nu odată de confratele meu care mai mult de jumătate de zi fuma, iar cealaltă parte a zilei aştepta masa şi gongul de final de zi.

Seara, după muncă, tot ce putea face basarabeanul era să-şi ia o bere şi să-şi înjure nevasta şi viaţa de rahat, viaţă cu care nu face nimic, pentru că alţii i-au furat şi acest drept, deşi nu l-a cerut niciodată pentru că nu ştie cum.

Suntem un popor leneş şi mi-i ruşine să zic asta. Când lucram la fabrica de mobilă făceam treaba mea şi a colegului, doar pentru că mă enerva îngrozitor viteza cu care lucra, mai bine zis omul nu lucra deloc. Era o lehamite care mirosea a spirt.

Țara e aşa cum e din cauza noastră, dragii mei taţi şi fraţi mai mari. Nu vreau să vă supăraţi pe tonul educativ abordat, dar când văd pietrele de pe strada pietonală şi drumurile proaste şi câte 15 muncitori fumând lângă o maşină cu asfalt care se întăreşte, nu mă gândesc la primar, mă gândesc la un pistol cu care aş trage în tălpi, ca la vestul sălbatic, aşa făceau cu cei care nu voiau să danseze.

Nu vom putea concura cu popoarele europene, poate cu cele slavone da, ele-s cam la fel de leneşe, de aia unele partide pun mare speranţă pe asta, dar eu vă zic că nu e neapărat o dorinţă corectă. Trebuie să tindem să devenim mai buni, să ne perfecţionăm, să iubim munca şi să facem una calitativă nu cantitativă, iar de la asta până la un preţ bun pe ea nu e departe, credeţi-mă că ştiu ce spun, poate nu-s cel mai bun specialist în domeniu, dar doi ani de muncă cot la cot cu evreii m-au învăţat un lucru foarte important: fă ca pentru tine şi niciodată nu minţi aproapele.

Pentru început nu vă mai minţiţi rudele şi colegii şi compatrioţii, faceţi munca la timp şi încercaţi să nu vă gândiţi la bani. Banii niciodată nu sunt suficienţi, dacă-i ai ca scop atunci sigur vei fi întodeauna nemulţumit, iar nemulţumirea duce la lehamite şi lene, fugi de asta. Învaţă-te să munceşti sincer şi cinstit, nu veni niciodată plictisit şi beat la muncă, nu înjura colegii şi nu aştepta ploi cu mulţumiri la adresa ta, fă treaba ta atâta cât e în competenţa ta şi dă altui ce-i în competenţa lui. Am văzut o sumedenie de moldoveni care au început o afacere şi au ars în prima jumătate de an, pentru că cheltuiau aiurea banii şi pentru că voiau să arate că se pot lăfăi în glamour, nu e o cale corectă, nu fi robul plăcerilor de sezon, mai bine adună şi gândeşte-te la copii care vin după tine, investeşte în nume, pentru că numele te poartă, nu investi în burtă şi ceafă lată, asta va merge cu tine în sicriu şi nimic nu va da posterităţii şi istoriei. Fii şmecher, dar nu trăda principiile şi valorile tale, asta dacă le ai, dacă nu, atunci e cazul să faci rost de ele, poate te ajută şi acest text.

Suntem nişte leneşi şi lenea pute. Vouă vă place să trăiţi în glod şi gunoi şi să vă simţiţi ca-n evul mediu în sec. XXI? Mie nu. Începe de azi, fă un pic de curat în ogradă, în casă, în cap.

Prin muncă omul e slăvit, adevăr glăsuia proverbul, la fel cum adevăr zice şi fraza: munca a făcut din maimuţă om. Văd tot mai multe maimuţe şi mă sperii, noi nu suntem în juglă, deşi unii compară oraşele cu o juglă urbană, dar aici nu e cazul.

Hai să muncim un pic şi să respectăm şi munca altor oameni.

Pace.

Еще Columns