Люди

Angela Gonța: Cum să devii un jurnalist de succes

Jurnalistă de excepție și prezentatoare TV, Angela Gonța a avut recent rolul de a împărtăși din experiența sa unui grup de ziariști care se află la început de cale. De la cine dacă nu de la cea mai cunoscută față de televiziune a mass-mediei moldovenești poți învăța cum să crești în acest domeniu? De ce este nevoie pentru a urca culmile carierei, toți cei care se visează junaliști de succes, dar și cei ce vor să tragă cu ochiul în bucătăria acestui domeniu, pot trage cu ochiul în condica de sfaturi, semnată de jurnalista Angela Gonța.

Munca. În momentul în care te-ai hotărât să devii jurnalist, pregătește-te să muncești foarte mult.  Este o meserie  care îți consumă tot  timpul. Este o meserie în care  trebuie să fii la datorie non-stop, pentru că oricând se poate întâmpla ceva.  Și, de obicei, se întâmplă. Sau pregătește-te ca pentru un reportaj de un minut și jumatate să stai o zi întreagă la birou. Am prezentat jurnalul de știri  de la PRO TV aproape 15 ani. Îmi începeam ziua de muncă dimineața în calitate de reporter și ajungeam acasă pe la ora 22.00.  A fost regimul meu timp de 15 ani.  În concluzie, e o meserie care te consumă extraordinar de mult.

Perseverența. După muncă,  urmează perseverența. Dacă ți-ai propus să devii un jurnalist de succes, trebuie să-ți construiești în așa fel imaginea, încât, la un moment dat, numele să vorbească pentru tine.  Pentru asta e nevoie de timp.  Nu sunt de acord cu permutările jurnaliștilor dintr-o redacție în alta. Mai ales ca ziariștii sunt nevoiți să  își schimbe principiile și viziunile în funcție de politica editorială a postului tv pentru care lucrează, dezamăgindu-și într-un final telespectatorul. De-a lungul anilor am avut oferte de la practic toate televiziunile mari din țară.  O data la doi ani eram curtată cu sume fabuloase pentru acele vremuri ca să-mi schimb job-ul. Eu, însă, am știut că  într-o buna zi voi fi răsplătită pentru fidelitatea acordată postului meu de televiziune, PRO TV.

Autodezvoltarea. Viata se schimbă și împreună cu ea și noi. De asta trebuie să înveți să fii în pas cu timpul. Când mi-am început activitatea, internetul abia apărea. Făceam o știre care putea fi păstrată zile și o puneam pe post atunci când nu aveam alte subiecte. Acum așa  ceva e imposibil. Dacă nu dai tu primul știrea, o dau alții, și, gata,  ai pierdut din operativitate, iar telespectatorul te taxează. E greșit să spui că ai o facultate de jurnalism în spate și că le știi pe toate. Trebuie să te dezvolți continuu. Să investești în tine și să acumulezi noi și noi cunoștințe. În fiecare zi. Să ții cont de ce se întâmplă în jurul tău, care sunt dorințele telespectatorului, ce lucruri noi își dorește acesta. Trebuie să fii la curent cu aceste schimbări și  să fii dispus să le înveți din mers.

Sursele. Un ziarist bun este unul  informat. Protejează-ți sursele! Nu divulga  niciodată numele celor care „îti suflă” informații.  Doar așa oamenii vor avea încrederea să îți ofere noi și noi  detalii.  Încrederea  se câștigă foarte greu,  dar se pierde într-o secundă. Este un principiu de care ar trebui să țină cont  orice  jurnalist.

Pasiunea.  Înainte de a porni la drum, întreabă-te dacă îți place cu adevărat această meserie. Sau mai bine zis, cât de mult îți place. Pentru că dacă vei munci, vei fi perseverent și vei învăța zi de zi, făcând toate aceste lucruri cu DRAGOSTE,  sunt convinsă că succesul îți va surâde.  Fără pasiune nu-mi  imaginez să reușească cineva.

Și nu în ultimul rând, pentru mine  un jurnalist de succes - înseamnă un jurnalist onest, imparțial  și  corect. Un ziarist  de succes este cel care muncește în folosul cetățeanului, omului de rând. Astfel, calific eu succesul.  Din păcate este calea cea mai lungă și mai grea, dar și cea mai sigură.

Ludmila Popescu

Foto: arhiva personală

allfun

Еще Люди