Люди

Natalia Bencheci - arhitectul moldovean care proiectează din Elveția

V-ați gândit vreodată că emoțiile te pot influența în construirea unei case? Sigur, nu direct, vorbim de momentul când ai creionul în mâini. Să știți că arhitectul, Natalia Bencheci, este ferm convinsă că emoțiile sunt cele care te inspiră cu idei spre noi creații. După ce și-a făcut studiile în Portugalia și Elveția, Natalia lucrează acum într-un renumit birou de arhitecți. Proiectează de aici case, localuri publice, dar și planuri de viitor, avînd deja primele realizări.


Am aflat că vei proiecta un pod public din Elveția. Cum ți-a reușit?

Împreună cu echipa din biroul Bonetti Bonetti Architetti am aflat de concursul în care cerința de bază era proiectarea unui  pod pietonal și ciclabil într-o zonă de sud a Elveției. Din 18 proiecte, juriul l-a ales pe al nostru. Era cel mai puțin costisitor și răspundeam la parcursuri urbane mult mai extinse decât strict zona de concurs. O condiție de bază era ca arhitecții să ia în considerare că primăvara debitul râului crește din cauza dezghețării ghețarilor. Astfel, noi am mers la risc și am venit cu o soluție ingenioasă: un pod ce se ridică cu ajutorul unor ascensoare. Și se pare că riscul n-a fost în zadar, iar cele o lună și jumătate de muncă au fost apreciate cu premiul mare.


Cât de mult contează  mediul în care lucrezi?

Să luăm drept exemplu facultatea de arhitectură a Accademiei di Architettura di Mendrisio din Elveția. Școala de aici are peste 700 de studenți, reprezentanți ai 50 de culturi diferite. Influența reciprocă e omniprezentă. Chiar dacă închizi ochii asta nu o poți ocoli. Și așa ți se deschid cutiuțele cu tot felul de informații. Curiozitatea crește mult mai mult când ești într-un astfel de mediu. Asta te inspiră. Acum doi ani în urmă  alergam prin librăriile din Moldova ca să văd ce reviste de arhitectură, ce cărți sunt, de unde se informează arhitecții de acasă și nu am găsit absolut nimic. Sper ca situația s-a schimbat între timp.

Tu de unde îți culegi inspirația?

Memoria este punctul de unde începe orice idee, iar dacă nu ai nimic în cap nu ai cum să faci ceva. Trebuie constant să-ți alimentezi cunoștințele fie prin fotografii, video sau filme unde sunt surprinse anumite momente arhitecturale. Foarte importante în acest domeniu sunt călătoriile, deoarece ceea ce vezi live nu se compară cu ceea ce vezi prin planuri sau imagini. Dacă plouă sau nu, care e mirosul orașului, temperatura, să poți pipăi - toate astea se strâng și îți redau o emoție care se stochează în memorie. Când vrei să creezi ceva, cauți în bagajul tău și anumite amintiri te ajută să creezi mult mai ușor întreaga compoziție.


Pentru a reuși un arhitect trebuie să fie...

Trebuie să fie modest și să posede un simț al umorului dezvoltat. Apreciez arhitecții care recurg la umor, în cadrul conferințelo pe care le susțin. Astfel,  au un succes mult mai mare,  pentru că te și distrezi în timp ce înveți ceva. Cea de-a treia calitate, evident, e inteligența și cultura artistico-arhitecturală, incredibil de dezvoltată. Fiindcă aia face totul... capul face totul. (zâmbește)

Care este definiția ta pentru succes?

Succesul nu e un final. E un drum, pas cu pas. Nu fac ceva gândindu-mă la succes. Vreau să fac ceva solid, ca ceea ce fac să vorbească în numele meu. Nu aș vrea să vorbesc eu despre succesul meu.

Unde se proiectează realizările tale?

Vreau să fac ceva în Moldova. Curiozitatea mă ajută să înțeleg ce s-a schimbat între timp și cum funcționează anumite lucruri. E foarte dificil să schimbi ceva radical în țara noastră. În schimb, pot să ofer Moldovei ceea ce am învățat eu până acum, ce știu eu să fac mai bine - căsuțe și mici intervenții importante, căci cu micu-micu faci ceva mare. Moldova este o piață interesantă unde cred că un arhitect își poate experimenta potențialul.

Ludmila Popescu

Foto: arhiva personală

allfun

Еще Люди