Люди

Ronin Terente, despre războiul cuminte al vorbelor scrise

Blogul lui e un amestec de adevăr gol – puşcă, aciditate şi păreri proprii. El scrie cum îi dictează muşchii şi cu asta-basta. Vorbim despre Ronin Terente, bloggerul cu scriituri sincere, nemachiate, precum sunt muritorii de rând. Mai nou, îi puteţi citi gândurile şi pe site-ul nostru. Cum se simt cuvintele lui în casa Allfun.md, aflaţi din interviul de mai jos.

Cine te-a "provocat" să scrii pentru Allfun?

Ideea îi aparţine redactorului site-ului, Doina Sclifos. În una din întâlnirile noastre mi-a propus să scriu postări pe allfun.md,  nu doar pe blogul meu. Mi-a plăcut propunerea şi am acceptat. Sunt ca un invitat special, dacă îmi permiţi să spun aşa! Adică, voi scrie periodic şi puţin diferit de ceea ce plasez pe blogul meu. Am libertatea de alegere a subiectelor şi nu doresc temele să se repete şi pe allfun, şi pe pagina personală. Cei care mi-au citit primele materiale au fost surprinşi de cuminţenia acestora, spre deosebire de cele de pe Parazitulproletar. Wordpress.com care sunt mai acide.

Nu ai avut o anumită reţinere atunci când ai decis să scrii şi pentru allfun? Adică, poate anumiţi fani ai blogului tău vor spune că ai schimbat maniera de a scrie?

Chiar nu îmi pasă de gura târgului. Am auzit diverse opinii. Mereu oamenii cred că ei ştiu  ce e cel mai bine pentru viaţa ta. Totuşi, am 27 de ani şi o barbă care îmi dă voie să aleg singur deciziile. Sunt foarte calm, pentru că orice marfă îşi va găsi cumpărătorul.

Ce scrii pe allfun?

Diverse. Mai mult texte sociale şi problemuţe cotidiene sunt subiectul abordat. Trăim în Moldova, iar asta ne ocupă tot timpul. Țara aceasta oferă în fiecare clipă subiecte pentru materialele mele. Prefer să scriu mai mult despre oameni. Despre clasa de mijloc mai mult, cred. Ei sunt cei care circulă cu troleul, care trec neregulamentar strada sau  se ceartă cu şoferii de la rutieră. Prefer adevărul în forma lui pură, să fie redat sincer, pe înţelesul tuturor şi să trezească anumite stări. Nu contează de care. Dacă măcar a încreţit din ochi, citind un material de al meu, deja e bine.

Sunt bloggerii free lanceri?

Teoretic, da. Însă nu uităm de cei plătiţi, de cei care au misiunea de satelit pentru cineva. Blogul este un jurnal intim pe care îl faci public. Tu crezi că informaţia aceasta este interesantă şi din acest motiv o împărtăşeşti cu lumea virtuală. Dacă scrierele din caiete se pierd, în Internet acestea nu dispar. Eu vreau ca ai mei copii peste ani să citească postările mele, aşa cum sunt ele, să ştie cine am fost eu.  Atunci când am propuneri de colaborare mereu văd ce beneficii voi avea. Da, sunt egoist. Fiecare din noi este egoist numai că eu o spun cu voce tare. Cine doreşte să lucreze alături de mine, poftim. Discutăm şi analizăm.

Ai avut propuneri de a scrie texte pentru cineva?

Da, au fost. Însă condiţia mea în asemenea cazuri este să scriu aşa cum vreau eu. Dacă ei îmi vor dicta cum să mă exprim, rup orice legătură cu respectivele persoane.  Mie îmi place munca pe care o fac.  Sper să pot continua atât cât structurile acestei ţări ne permit acest lucru, cel de a ne exprima liber.

În ce alte proiecte mai eşti implicat?

Cuvântul proiect mi se pare foarte curios. Când întrebi un tânăr în zilele noastre cu ce se ocupă, îţi răspunde că face proiecte. Multe din ele rămân la nivel de vise, altele se realizează. Mi-am luat liber de la Radio şi mă întorc la teatru. Voi filma exerciţii cinematografice pe care le voi încărca pe Youtube. Sper să mă descopere cineva. Vreau să ies pe piaţa din afară, pentru că eu vorbesc bine româna, rusa şi engleza. Pregătesc un spectacol de Fernando..., mai apoi vreau să fac nişte cursuri de oratorie, dacă pot să le numesc aşa. Oamenii nu se iubesc pe ei. Ei nu investesc în ei. Vreau să îi învăţ pe ei să se iubească, să poată să se exprime, să se simte siguri, să transmită un mesaj şi să poată vorbi în faţa unui public. Mulţi dintre ei sunt închistaţi atunci când sunt în mulţime. Este o muncă grea dar nu va fi voluntariat, la sigur. Cursurile vor fi contra plată. În rest, sper ca ai noştri să nu fie leneşi şi să investească în educaţia lor.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди