Люди

Inspirație cu impresii din călătoriile Iuliei Brad

Oportunitățile din zilele noastre sunt imense, în special, pentru tânăra generație. De acest lucru s-a convins și Iulia Brad, o domnișoară activă, pasionată de călătorii, mass media, voluntariat și Drept. România, Letonia, Muntenegru, Austria sau Armenia sunt doar câteva din țările pe care Iulia le-a vizitat prin intermediul programelor de tineret. Ce experiențe a acumulat și în ce proiecte este implicată la moment, aflați în materialul de mai jos!


Iulia, eşti implicată într-o serie de activităţi, una mai interesantă decât alta. Jurnalist, tânăr călător şi activist civic. De unde vine pasiunea pentru acestea?

Totul este foarte simplu. Ține de entuziasmul și energia (fără capăt, se pare) pe care le dețin și pe care le investesc mereu  în lucruri bune. De suflet. Îmi place să știu că această investiție este în primul rând în mine, în dezvoltarea mea personală. Pentru că, în opinia mea, doar atunci când ești un om valoros și ai ce oferi societății în care trăiești, fiind un profesionist, te dovedești a fi util. Iar utilitatea este cel mai mare compliment care i se poate face unui om cu o conștiință și voință extrem de puternică.

Cum ai îmbinat aceste trei activităţi în viaţa ta?

Mă ajută mult familia mea, (a se citi "oamenii mei"), persoanele prețioase cu care interacționez, cei pe care încerc să îi ajut, cărțile de care nu mă voi despărți niciodată, călătoriile care au devenit modul meu de viață, studiile, proiectele sociale în care nu ezit să mă implic și credința că Dumnezeu mă va ajuta de fiecare dată, dacă gândul îmi va fi bun. Iar gândul meu altfel nici nu poate să fie. Așa un om, înțelegeți.

Ce te-a determinat să optezi pentru o lume a mass-media?

De fapt, la moment, eu sunt implicată mai puțin în mass media, care pentru mine înseamnă preponderant - presa. Mi-am concentrat mai mult atenția spre domeniul Comunicării, PR-ului și proiectelor sociale. Nu am ieșit din ONG-uri și cred că sectorul nonguvernamental îmi va fi mereu aproape, în momentul în care este unicul domeniu unde nu simt vreo constrângere să fac sau să nu fac ceva, decât dacă decid și îmi doresc eu asta. Nu exclud, însă,   activitatea mea în viitorul cel mai apropiat în una din structurile de presă cu profil de investigație de la noi.

Ai avut ocazia să călătoreşti graţie multor proiecte pentru tineri. Spune-ne despre câteva.

Le-aș menționa pe cele care m-au impresionat cel mai mult. Unul din ele a fost trainingul din anul trecut, în Letonia, unde timp de 2 săptămâni am învățat ce este coachingul și arta comunicării de acest fel, de la profesioniștii în domeniu, școliți în Ungaria și SUA. Am înțeles că un om poate găsi răspuns la toate întrebările sale și soluții la toate problemele cu care se confruntă, prin intermediul unui dialog, în care o altă persoană îi adresează întrebări "potrivite." A fost un lucru absolut plin de magie și revelație pentru mine. Mai ales momentele când după instruiri am trecut la partea practică. Acolo, au venit la sesiunea mea 2 doamne (arată ca o ședință de terapie psihologică, dar este mai mult o discuție bine ghidată de coach), care la sfârșitul discuției noastre au început să plângă, să mă îmbrățișeze foarte strâns și să îmi spună că niciodată, ani la rând nu au spus lucrurile pe care le-am auzit nimănui, în afară de mine. A fost greu să aud așa ceva. Pentru că mă gândeam, cât de mult timp au trebuit să păstreze aceste doamne niște secrete, practice, situații de viață foarte dureroase care le chinuiau pe dinăuntru, dar pe care nu au avut până atunci ocazia să le mărturisească cuiva. Am fost norocoasă. După acel training am venit acasă cu gândul să-mi deschid un cabinet de coaching în Moldova. Cine știe, poate chiar așa și voi face în viitorul apropiat. Până atunci, însă, sunt studentă la Drept, cu actele în regulă. Jurnalismul nu mi-a fost de ajuns, recunosc. A doua facultate o simt mai mult decât necesară.

Care a fost ultima ta deplasare şi cu ce impresii ai venit?

Recent am fost în Muntenegru. Am venit cu impresii foarte bune, dar și cu experiență extreme de prețioasă și cunoștințe temeinice în domeniul jurnalismului de investigație. Am participat, de fapt, la cea mai importantă școală de vară pentru jurnaliștii de investigație din spațiul European – BIRN Summer School, la care vă invit și recomand să participați. Istoria participării mele la această școală va rămâne pentru mine drept una dintre cele mai de success. În primul rând, am reușit să conving organizatorii să includă Moldova în lista țărilor participante, alături de Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Marea Britanie, Germania și alte 15 țări. În al doilea rând, pentru că școala a fost destinată tinerilor jurnaliști de investigație din spațiul balcanic și a prezentat un concurs a celor mai bune idei de investigație, am câștigat un grant de 2000 de euro, pentru a investiga subiectul "Roma decade" alături de colegii mei din Kosovo, Serbia, Bulgaria și Germania. Roma Decade se referă la un proiect cu durata de 10 ani, (2005-2015) inițiat de  Banca Mondială și alte 17 organizații internaționale de resort care, în opinia noastră, au cheltuit sume foarte mari de bani în scopuri cu totul diferite decât incluziunea socială, educația și sănătatea romilor din Europa.

Cum ai putea să îi inspiri pe semenii tăi pentru a ajunge la succesul pe care îl ai tu?

Nu-mi place să spun că am success. Mie îmi place mai puțin acest cuvânt. Pentru că eu nu știu ce înseamnă a fi de success. În schimb, eu știu exact ce înseamnă optimismul, munca asiduă, dorința și ambiția de a-ți îndeplini visele, capacitatea de a găsi fericirea și bucuria în cele mai simple lucruri. Succesul meu este familia mea, faptul că eu și ai mei suntem sănătoși. Atitudinea pozitivă și "totul va fi bine", alături de multă muncă și implicare, în opinia mea, trebuie să fie mereu alături de cei care râvnesc liniștea interioară și înțelepciunea. De altfel, așa se trăiește și mai ușor. Să nu uite niciodată că lucrul cel mai important pe care îl au este sănătatea lor. Nu-i nimic mai important ca sănătatea. De aceea, ea trebuie întreținută. Mergeți la medic, faceți sport și alimentați-vă sănătos și la timp. Nu uitați nici de suflet! Cărți sunt multe, stagiunile la teatru au reînceput, priviți filme bune, comunicați cu oameni destoinici și amintiți-vă mereu un alt lucru foarte important: devenim asemenea celor 5 oameni în prezența cărora petrecem cel mai mult timp. Deci aveți grijă pe cine lăsați să vă stea alături sau alături de cine stați. Deocamdată, atât.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Люди