Тема

Primul satelit din Moldova creat de studenți va fi lansat în spațiu

Tinerii cercetători de la Universitatea Tehnică şi-au spus cuvîntul în domeniul explorării spaţiale. Astfel, după multe cursuri teoretice, studenţii au trecut şi la partea practică. Aceştia au pus la cale, împreună cu profesorii lor, crearea primului satelit de la noi din ţară, care, ulterior, va fi lansat în spaţiu.


Centrul de Tehnologii Spațiale este spaţiul în care tinerii cercetători petrec cea mai mare parte a cursurilor practice. Aceştia sunt implicaţi într-o serie de activităţi precum: cercetarea, proiectarea, testarea componentelor satelitare, asamblarea integrala a satelitului, testarea lui și perfecționarea micilor detalii.


Sergiu Candraman, șeful Centrului de Tehnologii Spațiale și a Laboratorului de Proiectari Satelitare spune că lansarea în spațiu a propriului satelit al țării ar putea oferi multiple avantaje.

Prin intermediul acestuia oamenii de știintă vor putea cerceta situația ecologică și hidrologică a țării. De asemenea, va fi scanat teritoriul Republicii Moldova, pentru a concretiza datele cadastrale și a depista nivelul de radiație.„Cea mai importantă misiune a satelitului este de a cartografia sau de a lua imagini de la o anumită înălțime. Cea de-a doua misiune este de a instrui studenții, de a le arăta noile tehnologii din domeniu. Proiectarea satelitului este un proiect educațional”, a mai spus Sergiu.

Cea mai mare parte a pieselor din care este compus satelitul sunt importate din alte state. Totuși, o parte dintre acestea sunt produse chiar în laboratorul centrului, cu ajutorul unei imprimante 3D. Dacă încă nu știți cum funcționează o asemenea tehnologie revoluționară, vă explică Sergiu.

„Mai intai facem un model 3D, pe un sitem în calculator. Dupa asta o trecem printr-un alt sistem, care ne permite să o tăiem strat după strat, iar în etapa finală începem a o printa. Printerul are un fir de plastic. În interior este amplasat un sitem care il încălzește. Iar piesele prind formă, datorită faptului că se topește plasticul și se aranjează strat dupa strat, conform modelului din calculator”, ne-a explicat Sergiu Gangan, doctorand UTM.

Autorii proiectului își propun să lanseze satelitul în spațiu după cîteva testări. Însă, mai au nevoie încă de mulți bani pînă a-și vedea visul cu ochii. Pînă atunci, satelitul se învîrte pe o orbită improvizată în laboratorul Universității Tehnice. Totuși, pînă la marea lansare tinerii cercetători lucrează la perfecționarea detaliilor, ceea ce permite unui grup cît mai larg de stundenți să se familiarizeze cu noua tehnologie.

Jurnalist: Maria Eșanu

Fotograf: Tina Purcel

allfun

Еще Тема