Люди

Cristina Bulat - designerul din Moldova care a stârnit admirația românilor

Cristina Bulat este viitorul designului cu atitudine. Calea sa în acest domeniu a început odată cu premiul câștigat în această vară la un concurs național de design din România, cu colecția personală de mobilier "The Unbutton Collection" - noptiere care se descheie.  Ca să vă asigure că design-ul este un domeniu unde trebuie mai mult decît doar un surplus de imaginație, Cristina ne-a povestit mai multe detalii din culisele acestei profesii.


În urma târgului, colecția mea "The Unbutton Collection" a fost intens mediatizată pe multe site-uri de arhitectură și design, atât romanești, cât și internaționale, pe care le accesam frecvent ca să mă documentez pentru proiectele de la facultate. Acest lucru m-a facut să am mai multă încredere în mine, deoarece mi s-a confirmat faptul că am creat un obiect ce a stârnit admirația a mult mai multor oameni decât m-am așteptat.


Ideea poate veni într-o secundă, așa cum a fost în cazul meu. Și, totuși, punerea ei în practică presupune câteva luni bune de muncă. Munca și talentul fiind indispensabile în egală măsură.


Meseria de designer este destul de complexă, deoarece acesta trebuie să fie boem, dar și pragmatic în egală măsură.  Designerul trebuie să aibă o abordare mai profundă asupra lucrurilor. Este nevoie de multă răbdare dar și dedicare, deoarece de la înfiriparea unei idei și până la stagiul de prototip realizat este o cale foarte lungă, chiar dacă produsul finit nu trădează acest lucru.

Sunt multi oameni care cred că este o meserie mai mult pentru fete, ce implică alegerea culorii pentru draperii și a modelului de tapet. Este o concepție total greșită. Aș spune că este un domeniu foarte complex în care creativitatea trebuie corelată cu posibilitățile tehnice a căror cunoaștere este absolut indispensabilă, deoarece de acestea depinde punerea unei idei în practică.


Este genul de meserie care necesită mult timp și dedicare. Nu prea funcționează pe principiul - îți faci treaba și poți să stai liniștit, pentru că ai terminat. Din momentul în care începi să lucrezi la un proiect, acesta trece printr-o multitudine de schimbări și dacă nu ar fi criza de timp, parcă tot ai mai schimba câte ceva.

Hai să înțelegem cum funcționează începutul unei creații în design. Spre exemplu, ai de realizat o lampă de masă pentru un amator de lectură. Zi-mi primele gânduri pentru creație…

Pentru a răspunde la această întrebare voi face referire la arhicunoscutul principiu arhitectural "Form follows function" - "Forma urmează funcțiunea", lansat în secolul XX și care se referă la faptul că forma unei clădiri sau a unui obiect de design trebuie să se bazeze pe funcția sa primară. Cam așa functionează: dacă ai de proiectat o lampă pentru iubitorii de cărți, aceasta ar trebui gândită în așa fel, încât pe lângă funcția sa de bază, cea de iluminare, să mai faciliteze în vreun fel oarecare viața cititorului.


Dacă nu aș face design, as fi optat pentru o meserie din domeniul turismului, ce mi-ar fi permis să călătoresc prin toata lumea.

În ultimii doi ani am tot mers la Milano și, cel mai probabil, acolo voi pleca după finalizarea studiilor. Acesta este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente de design din lume – Milan Design Week. Nu știu dacă reprezintă mediul perfect pentru un tânăr designer, dornic de a se afirma, din cauza concurenței destul de mari, dar aș putea spune cu siguranță că este orașul în care cantitatea de informație, în materie de design, este una strivitoare.


Chiar daca intenția mea este să plec peste hotare după finalizarea studiilor, valorific din plin posibilitatea de a realiza ceva proiecte și acasă, în Republica Moldova.

Ludmila Popescu

Poze: Arhiva personală

allfun

Еще Люди