Тема

Izzy Izvne - fata care întrece hotarele cu arta graffiti

Cu siguranţă aţi văzut floarea de sacură de pe bd. Grigore Vieru din capitală sau, dacă sunteţi tineri activi pe social-media, atunci aţi auzit de Izzy Izvne. Este fata pasionată de graffiti, care, la vârsta de doar 24 de ani a ajuns pe paginile cărţii "100 European Graffiti Artists".  Şi-a făcut studiile în economie, dar firea sa creativă a determinat-o să facă alte calcule cu referire la profesia sa.

Izzy ne-a prezentat câteva din lucrările sale, ne-a povestit ce prezintă fiecare şi scopul pentru care au fost realizate. Unele, poate, le cunoaşteţi, altele urmează să le descoperiţi.

Fragment din cartea "100 euro graffiti artists" a autorului englez Frank Malt.

E un desen făcut din iniţiativă proprie acum un an pentru susţinerea concertului XX fam ce are loc în Sankt Petersburg.

Aceasta este sacura mea, probabil, lucrarea mea preferată. După ce am desenat-o am început să am o atitudine mai serioasă faţă de graffiti şi am conştientizat că aceasta este pentru mult timp. Este prima mea mare lucrare şi se află de bd. Grigore Vieru.

Este un desen dintr-o sală de dans din sectorul Botanica.

Desenul e de la intrarea în arena mică a circului care de curând şi-a reînceput activitatea.

Pentru a cunoaşte momentul de realizare a unui desen graffiti, am fost împreună cu tânăra la "wall of fame" de la Telecentru, unde încă un desen şi-a îmbibat vopseaua. Momentul realizării a durat aproximativ o oră, iar în colţ, ca de obicei, semnează modest Izzy.

Cît timp desenează, Izzy ne zice că au existat astfel de situaţii cînd alţii au desenat peste lucrarea sa. E un moment nedemn din partea colegilor care se ocupă de acelaşi gen de artă. Astfel de lucruri se admit doar în locurile destinate special pentru graffiti şi unde este o zonă liberă de creaţie.

Atunci când îşi doreşte să înfrumuseţeze un perete din oraş, adesea, pentru a o putea face, trebuie să bată la uşa autorităţilor pentru a primi autorizare. Persoanele mai în vârtsă percep pictura pe pereţi drept un act de vandalism. Abia după ce e finalizată lucrarea, mulţi dintre ei, totuşi,  conştientizează şi recunosc că este vorba despre o adevărată artă.

Ludmila Popescu

Foto: Dinu Bubulici

allfun

Еще Тема