Тема

Experiment: Este yoga accesibilă tuturor?

Yoga este o disciplină care a devenit din ce în ce mai populară în ziua de astăzi. Pentru că nu este atât de simplă precum pare, ne-am propus să facem un experiment cu instructorul de yoga, Adela Platon pentru a verifica dacă aceasta poate fi practicată de toată lumea. Am hotătât să provocăm membrii unui club de lupte, care urmau  să încerce o altă extremitate a activităţilor lor.


Considerată de unii o artă, de alţii o disciplină ce trebuie învăţată, yoga este de fapt o practică indiană străveche, caracterizată prin meditaţie şi exerciţiu fizic, ce poate îmbunătăţi flexibilitatea organismului, poate reduce semnificativ stresul şi ameliorează starea de sănătate. Luptătorii "Lion" au fost luaţi prin surprindere, de aceea au avut şi reacţii diferite. Unii s-au arătat interesaţi şi curioşi, iar alţii amuzaţi. Dar, îndată ce Adela şi-a aşezat covoraşul şi a îndemnat luptătorii să înceapă cu "Salutul soarelui" - o succesiune aproape neîntreruptă de 12 mişcări, s-a instalat o atmosferă calmă  şi în decursul întregii ore, băieţii au îndeplinit fiecare postură şi tehnică foarte atent.

La sfârşitul orei de yoga luptătorii erau cu adevărat mulţumiţi de şedinţă.

"Mi-a plăcut foarte mult. Nu este prima experienţă în acest domeniu, chiar înainte de Gala K1 de pe 19 septembrie 2014,  în cadrul cantonamentului din Barcelona, yoga a fost una dintre antrenamentele obligatorii pentru pregătire.", ne-a mărturisit Pavel Voronin.


"Sunt entuziasmat.  Sunt tentat să încerc asta şi pentru viitor. Mă simt  relaxat, este ceea de ce am avut nevoie după antrenamentele de luptă." , a declarat campionul, Stanislav Reniţă.


Până la urmă, exerciţiile de yoga au fost bine realizate chiar şi de cei care boxează zile întregi şi nu au nicio tangenţă cu meditaţiile.

Mai multe despre yoga şi despre trăirile pe care ni le poate oferi aceasta, ne-a povestit Adela Platon.

"Yoga este uniunea dintre corp, suflet şi raţiune. Yoga nu este doar o ocupaţie simplă, ea reprezintă un mod de viaţă, astfel omului  care practică yoga nu-i va fi suficient să se limiteze doar la asane, el va respecta nişte reguli pentru  a obţine rezultatele dorite.  Aceste reguli, ca şi în toate religiile, se bazează  pe cele zece principii: să nu furi, să nu minţi,  să nu faci nimănui niciun rău, etc. Benficiile acestei practici sunt atât la nivel spiritual, cât şi la nivel fizic, subtil.

Omul devine mai disciplinat, devine mai încrezut în forţele proprii. Yoga dezvoltă şi talentele, de exemplu oamenii care practică regulat yoga, observă că  pot picta, chiar dacă nu le-a reuşit asta niciodată sau încep să scrie poezii, sau încep să cânte frumos.


E util să începi să studiezi şi filozofia yogii dacă  practici deja asanele, şi conştientizând ce se întâmplă cu corpul şi conştiinţa ta, te dezici fără mari eforturi de viciile pe care le ai, de exemplu de fumat, de alcool, sau chiar şi de  consumul cărnii.  Acolo unde o familie întreagă practică yoga, toţi membrii sunt vegetarieni, nu folosesc antibiotice, ei nu sunt dependenţi de starea socială,  nici de cea materială, nu sunt dependenţi nici de părerea cuiva. Acolo domneşte armonia.


Pe an ce trece, yoga devine tot mai solicitată, în comparaţie cu celelalte ocupaţii propuse la o sală de fitness. Acest fenomen se datorează faptului că yoga reprezintă o bună alternativă a ocupaţiilor de forţă şi a raţiunii. Iniţial în Moldova se propunea yoga la nivel de gimnastică, mai apoi, bazându-se pe calitate, antrenorii au început să se instruiască mai mult. Respectiv, şi contingentul care frecventa orele de yoga dorea să cunoască mai profund această tehnică.

Când o persoană doreşte să înceapă un curs de yoga, este necesar să se informeze despre nivelul de profesionalism al instructorului său. De exemplu, un antrenor de aerobică  nu va fi capabil să predea calitativ şi yoga, pentru că sunt două lucruri total diferite.

După prima lecţie de yoga impresiile sunt diferite, unii pentru început nu se pot regăsi, altcineva poate prinde firul din prima. Sunt şi bărbaţii, adepţii acestor ocupaţii. Ţin să menţionez că  dacă femeile încearcă tot felul de ocupaţii: şi aerobică, şi pilatess, şi yoga,  atunci bărbaţii sunt mai conştienţi  şi ştiu cu certitudine ce-şi doresc. 

La nivel fizic, oamenii cunosc diverse schimbări, din experienţa proprie am avut o clientă care avea rinichii lăsaţi, după o perioadă de practicare, medicul a depistat că starea rinichilor a revenit la normal, multora le dispar migrenele datorită tehnicilor de respiraţie, le apare multă energie, sunt mult mai calmi, le dispar insomniile.


Celor care practică luptele, yoga le este accesibilă mai mult la nivel fizic. Însă la nivel spiritual le este mai dificil. Yoga le-ar fi lupătorilor doar de folos, îi poate ajuta să aibă o plasticitate mai bună, stretching-ul antrenamentelor lor nefiind suficient, îi poate  ajuta să aibă o rezistenţă mai bună. Mai mult, toţi cei care practică această cultură, sunt capabili să dubleze ceea ce fac ei de obiei, pentru că apar rezerve noi de putere."


Gavrilenco Victoria

Foto: Tina Purcel

allfun

Еще Тема