Тема

Redescoperă Moldova. Trei zile în raionul Glodeni

Un weekend călător, cam aşa au arătat zilele de pe 31 octombrie - 2 noiembrie pentru 20 de bloggeri şi jurnalişti. Aceştia au avut ocazia să redescopere frumuseţile raionului Glodeni, ale rezervaţiei ştiinţifice, Pădurea Domnească dar şi ale altor obiective turistice din nordul ţării. Iată ce puteţi vizita dacă aveţi ocazia să ajungeţi în raionul Glodeni.

Suta de movile (între satele Branişte şi Cobani, raionul Glodeni)

 Este o rezervaţie naturală care se întinde pe o suprafaţă de 1600 ha, formată din aproximativ 3,5 mii de dealuri de diverse înălţimi: de la 5 m până la 60 m. Cea mai înaltă este Movila Ţiganului (60 m). Cercetătorii spun că dealurile sunt rămăşiţe ale unor recife submarine formate în Mare Sarmatică şi Tortoniană.  Prima menţiune documentară despre acest loc apare în lucrarea lui D. Cantemir "Descrierea Moldovei" (1716).  Mai multe mituri spun că acolo se află mormintele geto- dacilor sau că ele au apărut în urma unei lupte ale turcilor. Cert este faptul că Suta de Movile este  un relief unic în Europa.

Cheile Buteşti (sudul s.Buteşti, raionul Glodeni)

Cheile de la stânca Buteşti. Acestea reprezintă un defileu săpat de râul Camenca. Acestea sunt rămăşiţele Mării Sarmatice, cea care acoperea nordul ţării cu milioane de ani în urmă. Stânca se întinde pe o suprafaţă de 110 ha. Conform unor cercetări, primele aşezări umane au fost  cu 300 mii de ani în urmă. Mai multe peşteri şi grote împânzesc stânca, locuri care au servit drept adăpost pentru mai multe animale din era glaciară. Frumuseţea dar şi istoria acestui recif care seamănă cu un elefant din piatră, te duce cu gândul la vremurile străvechi ale omenirii.

Rezervaţia Ştiinţifică "Pădurea Domnească"

Suprafaţa rezervaţiei se întinde atât în raionul Glodeni, cât şi Făleşti. A fost fondată în anul 1993, fiind amplasată geografic între lunca inundabilă a Prutului, între râul Prut şi Camenca. Pe lângă vegetaţia forestieră, actatică şi de pajişti de-a dreptul rare şi spectaculoase, rezervaţia este renumită pentru cele 6 exemplare de zimbri. Această specie numără 4000 de exemplare în toată Europa. În ţara noastră zimbrii locuiesc într-un regim de semilibertate. Recent a fost construită o belvedere de unde aceştia pot fi admiraţi. Zimbrul este un animal care îşi cunoaşte teritoriul, fără a ataca alte locuri, dar şi fără a fi atacat.

Stânca Mare şi lacul la Fontal

Lacul la Fontal este de tip relict, cu o suprafaţă de aproximat 24 ha. El este alimentat de câteva izvoare rare în ţara noastră, a căror grad de mineralizare este foarte înalt. Tot în zona lacului se înalţă şi dealul Stânca Mare, un loc unde se pot găsi rămăşiţe arheologice ale celei mai vechi culturi şi anume, Cucuteni Tripolia. Participanţii la expediţie au găsit resturi de oale sau vârfuri de săgeată, ce atestează prezenţa acestei culturi pe teritoriul ţării noastre.

Ţara Bâtlanilor

Se află lângă satele Balatina şi Cobani, raionul Glodeni, în pădurea de stejari din lunca Prutului. Se numeşte aşa pentru faptul că mai multe specii de bâtlani îşi au cuiburile acolo (aproximativ 1ha fiind suprafaţa). Numărul de păsări care vieţuiesc pe acest teritoriu este estimat la aproximativ 1000 de exemplare. Din curiozităţile pe care le-am aflat de la ghidul nostru, domnul Ţarigradschi, au fost şi faptul că bâtlanii se dezic de puii lor atunci când ei eşuează la primul său zbor. De asemenea, alimentându-se cu peşte, aceştia mai scapă câte unul pe lângă rădăcile copacilor. Astfel, mai multe animale de pădure se alimentează cu peştele pierdut de păsări.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Тема