Тема

Ecaterina Silova: Olanda nu este ţara drogurilor şi a prostituţiei

Olanda – unii o numesc ţara lalelelor, unii - ţara drogurilor, alţii - ţara prostituţiei, iar microbiştii o cunosc drept ”portocala mecanică”. Pentru Ecaterina Silova, Olanda e ţara de unde se inspiră din practicile ecnomice livrate studenţilor la Universitatea Groningen. Vă invit să o descoperim, nu din mituri şi documentare, dar din impresiile vii ale basarabencei care îşi face studiile la una dintre cele mai vechi universităţi ale acestei ţări.


De ce ai ales Olanda pentru a profita de programul pentru studii?

Am ales Olanda ca una din priorităţi, deoarece a fost visul meu din copilărie să ajung în această ţară. Pe când aveam vreo 10 ani, mama a vizitat Regatul într-o deplasare de serviciu, de unde mi-a adus suvenire şi cărţi. Astfel, am văzut cât e de frumoasă Olanda. S-au format primele asociaţii- morile de vânt, pantofii din lemn, canale, lanuri cu lalele de culori inimaginabile şi, desigur, multe biciclete. De atunci, eram sigură că într-o  zi o sa ajung şi eu acolo. Şi aşa a şi fost.

Care au fost primele impresii pe care le-ai avut după ce ai asistat la primele ore într-o universitate olandeză?

Prima impresie despre universitate de fapt mi-am creat-o în ziua deschiderii anului de studii. A fost una din cele mai surprinzătoare momente,  atunci când am intrat în locaţia evenimentului – Martini Church – o catedrală de o măreţie şi atmosferă deosebită, în care cânta o orchestră de muzică clasică. Probabil, a doua surpriză plăcută pe care am avut-o este cursul pe care îl avem în fiecare marţi şi care era susţinut într-o sală de cinematograf. E o plăcere să înveţi şezând în scaune moi, roşii, iar profesoara îţi predă lecţia, printr-o proiecţie pe un ecran de cinema.


Cum e un student olandez? Ce studiază, ce activităţi, cât timp liber are?

Universitatea din Groningen este destul de axată pe self-study. Putem să avem o lecţie pe săptămână, ceea ce nu solicită mult timp petrecut în auditorii. În rest, avem o listă de articole, capitole din cărţi, alte materiale suplimentare, sarcini practice care ocupă cam tot restul timpului liber – care este petrecut în bibliotecă, unde atmosfera este benefică pentru studii. În general, studenţii petrec zilele în bibliotecă, iar serile şi weekendul fie făcând sport, fie în multitudinea de localuri din centrul Groningen-ului.


Ce faci când nu ai ore?

Am noroc de timp pentru descoperiri. Asta este ocupaţia de bază în timpul liber. În aceste aproape două luni am reuşit să călătoresc un pic prin Olanda şi am petrecut zile frumoase, cu plimbări lungi în Haga şi Amsterdam. În Amsterdam am vizitat Rijksmuseum, Muzeul Naţional, unde pot fi găsite lucrări semnate de Van Gogh, Rembrandt,Vermeer, colecţii impresionante de obiecte istorice. Continuăm să descoperim.

Ce mituri despre Olanda nu sunt corecte?

Ţară nordică cu oameni reci. Olandezii sunt cei mai prietenoşi şi mai zâmbitori oameni pe care i-am întâlnit vreodată.

Este Olanda doar ţara drogurilor şi a prostituţiei - aşa cum este percepută din afară?

Eu sunt fascinată de atitudinea olandezilor faţă de subiectele tabu. Au o politică de a permite, sau mai degrabă – tolerează anumite comportamente pentru a reduce potenţialele riscuri şi pentru a controla mai bine aceste fenomene. Cu toate că oricine poate cumpăra cannabis în diverse forme în coffeeshop-uri, cel mai des acestea sunt vizitate de turişti. Cu siguranţă, Olanda nu este ŢARA drogurilor şi a prostituţiei. Da – dacă vii pe câteva zile merită a fi văzut, după părerea mea, e ceva care poate fi cauza unui şoc cultural sau poate fi privit ca atracţie turistică. Însă,sunt mult mai multe lucruri prin care Olanda poate impresiona pe termen lung.


Cât de accesibilă este pentru un student viaţa în Amsterdam?

Eu trăiesc în Groningen – un oraş studenţesc, situat la 3 ore la nord de Amsterdam. Am noroc de bursă care îmi acoperă toate necesităţile de trai şi călătorii. Presupun că viaţa în Amstedam este mai scumpă decât în Groningen, dar sigur că depinde în ce condiţii înveţi şi locuieşti, dacă ai acces la vreo bursă sau lucrezi în timpul studiilor.


Care sunt bucatele olandeze apreciate de tine?

Nu prea mănânc în oraş, fiindcă e destul de scump. Sigur, olandezii au vestitul hering crud sau sărat, care poate fi găsit la gherete prin oraş, la fel ca şi crochetele cu carne. Astea sunt specialităţi ce pot fi gustate de cei care vizitează Olanda.


Care este locul preferat unde îţi place să-ţi petreci timpul?

Biblioteca universităţii, la ultimul etaj unde se face cafea bună şi apusurile sub muzica clopotelor sunt fantastice.


Ce apreciezi în cultura olandeză?

Câtă diversitate au în ţara lor, şi totuşi cât sunt de toleranţi, prietenoşi şi deschişi către străini. Felul în care fac lucrurile, oricât de simple nu ar fi – minimalist, însă cu gust şi foarte logic. Logica din lucrurile lor are o frumuseţe aparte. Probabil, cel mai impresionant este cum ‘’Dumnezeu a creat lumea, însă olandezii au creat Olanda” – recuperând pământ din mare pentru a crea o bună parte din zona centrală a ţării şi ajungând la un nivel dezvoltare fantastic.


Ce ar trebui să înveţe moldovenii de la olandezi?

Să îmbine bunul simţ cu raţiunea şi să dezvolte tot ce poate fi dezvoltat, să găsească soluţii logice şi creative, centrate pe cetăţeni. Să zâmbească pe stradă unii altora– cred că oamenii mai fericiţi ar ridica un pic ţara.

Text: Ludmila Popescu

Foto: arhiva personală

allfun

Еще Тема