Columns

Ronin Terrente

Ronin Terente

Ne asortăm

... de ce nu vrei să fii diferit?

Bună.  Voi vedeţi culorile? Ce culori vă înconjoară? Uite, hai să facem un experiment, deschide fereastra şi uită-te în jur, ce culori vezi? Apoi deschide dulapurile cu haine şi trage o privire, ce culori ai acolo? Te-ai gândit vreodată că în dependenţă de culorile din jurul tău, care-ţi mângâie sau zgârâie ochiul, se schimbă şi dispoziţia, cheful, dorinţa, chiar şi capacităţile intelectuale?

Adică, în termeni mai ţărăneşti ar suna aşa: dacă vezi sur visezi sur, dacă vezi roz visezi roz, dacă vezi albastru visezi albastru, iar dacă vezi combinaţii şi curcubeie visezi combinaţii şi curcubeie. Eu, de la o vreme, am început să fiu foarte atent la culorile din jurul meu, asta m-a făcut atent şi la culorile de pe mine şi din mine. Cu ce culoare vin eu în lumea asta ca să nu-i stric armonia? Am observat că totu-i armonie, indiferent că-i vorba de spaţiu rural, urban, sau amestecat. Am mai observat că nu contează unde te afli, culorile de bază sunt aceleaşi peste tot: roşu, albastru, galben şi verde.


Preferatele mele sunt verdele şi albastrul, toate tonalităţile şi jocurile dintre amestecul gamelor de verde şi albastru şi, desigur, combinaţiile dintre bej şi cafeniu. Când eram la academie unul din regizorii care lucra cu mine mi-a zis de combinaţiile dintre verde-albastru şi negru-cafeniu că nu sunt scenice şi trebuie evitate. M-am gândit mult la asta şi am ajuns la concluzia că poate fi adevărat din pricina asocierilor pe care le avem la aceste culori pe fundal negru, anume pe fundal negru pentru că cutia scenică este îmbrăcată în pânză neagră, de regulă.  De exemplu marea şi cerul înconjurată de codri şi soare, cum pui asta-n scenă? N-ai să poţi niciodată reda intensitatea şi enormitatea acestei, aparent, pline de  neseriozitate părţi a vieţii noastre. Te uiţi la cer? Dacă ai căuta culori în cutie ai găsi doar culori moarte. Viaţa este culoare.

Retina e întotdeauna flămândă. Ochiul întotdeauna caută ceva nou. De ce să nu-i dăm asta? Am observat că nu ne mai uităm la cel, de aici vine şi mesajul genial de simplu şi adânc, ăla cu –UITĂ-TE LA CER – nu mai suntem atenţi la culori. Cum vreţi să fiţi fericiţi dacă purtaţi doar haine de doliu? Chişinăul e plin de culoare, Moldova e plină de culoare, în toate anotimpurile, pentru că avem fericirea să trecem prin toate 4 anotimpuri, alţii au numai 2, dar ştii de ce nu vedem asta? Pentru că nu vrem să băgăm culoare. Noi nu purtăm culori, dragii mei, noi nu suntem în armonie cu natura şi de aici se pierde legătura cu ce avem în jur. Oamenii în acest oraş nu sunt în armonie, toţi în negru, sur sau bej şi, în puţinele momente, când avem un om colorat ne uităm la asta ca la o nebunie, omul în pantaloni galbeni şi pulover albastru cu chipiu roşu şi papuci verzi va fi privit ca o umbră nenormală, toţi vor vedea în el doar un clovn, societatea e întotdeauna în doliu. Nu ştiu de ce şi cui, dar toţi poartă numai negru, toate magazinele vând numai negru şi toată piaţa e numai sur, oameni suri în haine sure.

Eu mă îmbrac de la second-hand. Spun asta fără să fac publicitate şi fără să-mi fie ruşine. Consider că omul trebuie să fie în armonie cu ceea ce-l înconjoară, atunci omul va fi parte a ceea ce-l înconjoară, parte a spaţiului urban, pentru că în oraşe ne ascundem cel mai des, dar şi parte a ruralului, pentru că de acolo se trage tot, viaţa în oraş şi forţa noastră vitală.

De ce să nu fim codri? De ce să nu fim ocean? De ce să nu fim diferiţi? Nu vă fie frică să fiţi diferiţi, ajunge cât am fost toţi egali şi pioneri şi toţi în aceleaşi cămăşi cu aceeaşi lentă roşie, vă îndemn să mai schimbaţi culorile lentelor. Cheltuim tot salariul pentru care am robit o lună ca să cumpărăm haine care ne fac să arătăm ca nişte gândaci, tot oraşul e plin de gândaci de bucătărie, negri şi unsuroşi. Intri dimineaţa în transportul public şi toţi stau cu feţele sure în culorile pereţilor murdari sau a barelor de plastic, unii care-s mai curajoşi bagă roz, dar un roz care-mi aminteşte de mutra unui purceluş proaspăt sacrificat.

Dragii mei cititori, au fost multe glume la adresa mea atunci când unii mă vedeau în haine care săreau în ochi şi urlau, dar m-au reţinut aşa, dacă aş fi purtat doar negru mă uitau în câteva zile, pentru că toţi poartă negru. Acum toţi au trecut la kaki şi alte culori murdare şi ieftine. Eu vă îndemn să purtaţi culorile mării, a asfinţitului şi răsăritului, a pădurii în mai şi octombrie, culorile cerului şi culorile ochilor voştri, pentru că aveţi ochi frumoşi, dacă nu mă credeţi uitaţi-vă în oglindă chiar acum. Şi dacă veţi purta culorile naturii, veţi deveni parte a ei, aşa cum e şi normal şi sănătos să fie, pentru că omul din natură vine şi în ea se întoarce după moarte. Iar dacă vreţi să purtaţi culorile pământului în continuare, vreau să vă reamintesc că în el veţi reveni după moarte şi atunci doar negru veţi purta. Fii culoare. Bagă culoare. Fii unic. Fii personalitate. Fii în armonie. Fii zen. Fii cum vrei tu să fii, nu cum vor vecinii sau colegii lor.

Asortează-te cu natura.

Pace.

Еще Columns