Тема

10 idei simple pentru dezvoltarea ta personală

Toată lumea doreşte să atingă apogeul succesului, cu toţii muncim sau acţionăm pentru a ne simţi împliniţi şi împăcaţi cu noi înşine. Cert e că orice acţiune care ne poate garanta o reuşită e în mâinile noastre. Totul începe de la noi şi de la intenţiile pe care le avem. Îţi propunem un top de 10 idei simple pentru dezvoltarea ta personală care, cu siguranţă, vor forma baza succesului tău în viaţă. Nu uita, însă, munca şi pasiunea sunt regulile primordiale pentru împlinirea ta.

1. Citeşte


Citeşte orice şi oriunde. Lectura este o mare oportunitate de îmbogăţire a vocabularului, de dezvoltare a cunoştinţelor de cultură generală şi a imaginaţiei. Fă-ți timp să citeşti în fiecare zi. Suntem în era tehnologiei, iar tu nu ai nicio scuză pentru lipsa ta de cărţi sau informaţii. Cărţi, reviste, site-uri sau ziare îţi sunt sursa ta inepuizabilă de inteligenţă şi cultură.

2. Gestionează timpul


Nu irosi minutele sau orele fără folos. Fă o ierarhie a priorităţilor pe care le ai şi decide care dintre ele merită investiţia timpului tău. Poartă o agendă cu tine în care să îţi notezi activităţile pentru fiecare zi. Poţi chiar descărca diverse aplicaţii pe telefonul tău care îţi oferă o serie de instrumente pentru gestionarea corectă a timpului cum ar fi aplicaţiile RescueTime, Launchy, NowDoThis sau Toogl.

3. Fă voluntariat


E o şansă enormă de extindere a reţelei tale de contacte, de a călători gratuit sau la preţ bun în ţară sau peste hotare, îţi dezvolţi simţul civic, abilităţile de comunicare, înveţi o mulţime de lucruri practice pe care nu le afli de la şcoală sau facultate. Voluntariatul este o şansă gratuită de dezvoltare personală de care poţi să profiţi la orice vârstă.  Poţi accesa site-ul www.civic.md, cel mai mare site non-profit din ţară, unde găseşti toate oportunităţile de voluntariat din ţară sau de peste hotare. Poţi să te înscrii în grupuri de pe Facebook dedicate tinerilor, cum ar fi: World for youth, Youth Projects, Volunteers and Mentors.

4. Investeşte în viitoare ta carieră


Participă la diverse concursuri, seminare, traininguri care sunt din domeniul tău de activitate. E o şansă enormă de a testa capacităţile tale, de a interacţiona cu experţi, oameni consacraţi care, cu siguranţă, îţi vor fi de ajutor la un anumit moment. În plus, aduni un set de informaţii foarte utile şi preţioase. Pe site-ul civc.md găseşti seminare şi oportunităţi numai bune pentru domeniul tău de activitate. Poţi accesa şi site-ul internaţional mladin.info pentru cei care îşi doresc o experienţă peste hotare.

5. Fă cursuri on line


Internetul abundă în diverse cursuri de la distanţă care nu necesită prezenţa ta fizică la ore. E un orar flexibil şi lejer. Poţi chiar face mai multe cursuri odată din domeniile tale preferate. La final poţi primi un certificat care să confirme absolvirea acestora. Site-uri precum Corursera.org, Edx.org,  Alison.com te aşteaptă să te înregistrezi gratuit şi să îţi alegi cursurile pe care le crezi utile.

6. Investeşte în călătorii


O escapadă de câteva zile, un city break sau orice alt motiv de a călători mereu îţi va schimba viziunile despre viaţă.  Poţi face o rezervare online, bilete - la fel. La urma urmei, nu e musai să dormi într-un hotel de 5 stele. Contează să ai condiţii decente de trai şi siguranţă. Călătoriile sunt mereu o sursă de îmbogăţire spirituală, de cunoaştere a noi oamenii şi locuri, mentalităţi şi destine. Booking.com este cel mai mare site de rezervări online. Pentru cei care îşi crează un cont pe Booking.com au parte de reduceri, oferte fierbinţi şi recomandări pentru cele mai bune cazari. Nu uita să faci un search  pe site-ul tripadvisor.com, site-ul unde afli păreri de la alţi călători care îţi împărtăşesc impresiile lor din diverse ţări, localurile vizitate, obiectivele turistice etc. Pentru lectură îţi recomandăm şi blogul travelblog.md pentru o inspiraţie călătoare!

7. Învaţă limbi străine


 Nici nu ştiu dacă mai merită să îţi argumentez importanţa cunoaşterii unei limbi străine! E clar şi simplu chiar şi pentru un copil de grădiniţă. Site-ul www.cursuri-online.info îţi poate fi  o sursă de început pentru poliglotul din tine!

8. Vizionează filme


Filmele sunt lecţii bune de viaţă, te motivează, îţi dezvoltă imaginaţia şi cultura generală. Poţi să vizionezi diverse genuri pentru o înţelegere mai bună a cinematografiei dar şi a vieţii, per ansamblu. Dacă priveşti cărţi ecranizate, îţi recomandăm mai întâi să le citeşti apoi să vezi filmul, scenariul deseori deviază de la cele scrise de autorul cărţii. Pe site-ul lui Florin Roşoga, autorul cărţii „Arta dezvoltării personale”, găseşti lista cu 101 filme motivaţionale care trebuie văzute>>.

9. Învaţă ceva nou


Cursuri de şofat, de make-up sau dansuri, pictură sau yoga dar şi o mulţime de chestii care îţi par noi şi interesante, merită să le încerci pentru dezvoltarea diverselor abilităţi şi talente. Nu este exclus că ai putea chiar să faci bani buni din pasiunea ta.

10. Fă-ţi timp pentru tine


Ştim că îţi iubeşti job-ul, petrecerile cu amicii şi serile alături de jumătatea ta. Însă caută timp şi pentru tine. Dormi, meditează, stai singur, analizează priorităţile din viaţa ta, fă ceea ce îţi place şi caută să te simţi bine!

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Тема