Тема

Un Hot TOP al celor mai controversate cărţi erotice

Blamate sau ridicate la nivel de operă literară, interzise de regimuri politice, dar lecturate cu entuziasm de mii de cititori, cărţile erotice au fost şi vor fi subiecte controversate. Iată un top de 5 cărţi erotice care au ajuns bestseller, dar autorii cărora au avut de pătimit prin tribunale şi, nu în ultimul rând, din cauza cenzurii.

Amantul doamnei Chatterly ( D.H. Lawrece)

SUA, Marea Britanie şi Australia s-au opus distribuirii acestei cărţi, fiind considerată o promotoare a desfrâului şi a lipsei de moralitate. Romanul ilustrează viaţa dublă a Constancei, soţia unui burghez paralizat. Obosită de rutină şi de monotonie, ea îl înşeală cu cel care se îngrijea de vânatul de pe moşie, Oliver Mellors. Unii critici spun că romanul reflectă o şansă a vieţii la fericire.

Tropicul Cancerului ( H.Miller)

Până a ajunge bestseller, cartea lui Miller a ajuns mai mult prin judecătorii. A fost interzisă în Paris şi SUA, conţinutul ei fiind considerat pornografic. În 1961 avocatul Elmer Gertz aduce câştig de cauză operei, aceasta ulterior nefiind supusă cenzurii. Mai mult de 60 de procese au avut loc din cauza conţinului acestei cărţi. Istoria reflectă viaţa tumultoasă a unui scriitor anonim american care, după 7 ani de mariaj cu Mona, devine un sărac lipit pământului. Pentru a supravieţui şi a mânca, acesta face orice. Mai mult, are relaţii cu prostituate şi cu Germaine, de al cărei trup este îndrăgostit peste măsură.

Lolita ( V. Nabokov)

Drumul spre faimă a cărţii lui Nabokov a trecut mai întâi prin cenzura unor ţări precum SUA, Africa de Sud, Nou Zeelandă sau Franţa. Conform criticilor, caracterul pedofil care domină în operă este o adevărată provocare la morală. Relaţia dintre cei doi eroi ai romanului, Humbert Humbert şi fiica sa vitregă de 13 ani, Dolores Haze nu este tocmai una firească. Acesta are relaţii sexuale cu minora, anume fragmentele ce conţineau descrierea respectivelor scene au constituit unul dintre motivele pentru care cartea a fost supusă cenzurii.

Madame Bovary (G. Flaubert)

Ne aflăm în anul 1875, un an destul de precoce pentru o literatură erotică. Însă nu de acceaşi părere a fost şi Flaubert, autorul romanului controversat, Madame Bovary. Eroina centrală, Emma, are un destin anost alături de soţul ei morocănos, Charles. Dorind să evadeze din rutină, Emma încearcă o aventură amoroasă, dar fără succes.

Gustave Flaubert a trebuit să treacă pe la tribunal pentru a se apăra de acuzaţiile aduse cărţii. Lipsa moravurilor şi promovarea unei vieţi amorale au fost motivele invocate de judecători, ca fiind prezente în operă. Totuşi, după sute de ani, opera lui Flaubert se bucură de un succes fulminant.

50 Shades of Grey ( E.L. James)

Trilogia care a făcut furori pe toată planeta, 50 Shades of Grey, urmează să fie şi ecranizată. E ca un fel de Frumoasa şi Bestia în variantă modernă. Studenta Anastasia Steel îl intervievează pe Christian Grey, un bărbat de succes pe care tânăra îl vede atrăgător. După ce tânărul îi spune fetei să stea departe de el, Anastasia îl doreşte şi mai mult, până când ea descoperă diverse apucături erotice ale lui Christian. Va putea oare să evite sclavia oarecum impusă de Grey sau se va supune fără remuşcări? Deznodâmântul se află în unul dintre cele trei volume publicate de E.L.James!

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Тема