Тема

La bibliotecă ca în muzeu sau mai au studenții astăzi nevoie de carte?

Cînd ai fost ultima dată la bibliotecă? Știai că acolo e bine, călduț, comod și găsești multe lucruri utile? Doar că mai rar găsești acolo... oameni. Ca să ne clarificăm cu această situație am dat buzna în cîteva biblioteci universitare și am încercat să redăm prin imagini cît de des studenții frecventează bibliotecile în zilele de azi. Ce am descoperit, vedeți în reportajul nostru de ma jos.


Pășind pragul sălii de lectură a bibliotecii Universității de Stat am fost uimiți de liniștea, atmosfera caldă dar și numărul studenților, ocupați cu micile lucruri personale. Am observat o sală multimedia încăpătoare, care cu siguranță atrage vizitatorii bibliotecii USM.

Bibliotecara ne-a spus că în ultimul timp vine foarte multă lume, și asta datorită reparației capitale din 2012 . Majoritatea studenților vin cu literatura lor sau, dacă e posibil, împrumută cîte ceva din arhivele bibliotecii. Cea mai solicitată rămîne a fi Sala Multimedia, care, din cîte am observat, nu este folosită numai în scopul dobîndirii cunoștințelor. Poate că rețele de socializare sunt și ele un izvor de înțelepciune, un fel de "cine are facebook, are patru ochi".

"Îmi este mult mai comod să vin la bibliotecă, să-mi fac temele sau să realizez și să discut proiectele cu prietenii. Îmi place mult atmosfera de aici, pentru că e liniștit, cald și plăcut să-ți petreci timpul", ne-a zis Doina de la Facultatea de Științe ale Educației și Psihologiei. Și aici am crezut-o, pentru că atmosfera din bibliotecă este lucrativă, iar condițiile prielnice, cu siguranță ar trebui să atragă tinerii.

După ce am ridicat 6 etaje, oftînd pînă la Sala de lectură a ULIM am găsit cu ușurință locația și am avut acces imediat. Din start am fost uimiți de contarstul mare între dimensiunea sălii și numărul minim de studenți, astfel încît încăperea părea întradevăr pustie. Poate nu am venit la timpul necesar sau la ora potrivită? Să admitem.

Surprinse într-un moment de lectură, studentele de la ULIM ne-au povestit că studenții cam rar pășesc pragul bibliotecii. Chiar dacă sala polivalentă renovată dispune de o bogată colecție de referință, sală multimedia și o atmosferă necesară, studenții o cam trec cu vederea. Iar în momentul cînd bibliotecara ne-a asigurat că “avem zilnic peste o sută de studenți de la drept, psihologie, istorie, etc" în mintea mea s-a strecurat un miez de neîncredere. Poate că toți o sută de studenți au ieșit la un moment dat să ia masa sau să fumeze o țigară, copleșiți de atîtea cunoștințe.

Foarte concentrat și serios l-am găsit pe Silviu, studentul de la Drept, care ne-a spus că vine la bibliotecă din necesitatea de a obține unele informații pentru orele de curs. "Biblioteca de la ULIM îmi oferă o sursă foarte bogată de materiale necesare. Îmi place anturajul de aici și mă străduiesc să vin cel puțin doua-trei ori pe săptămînă."

În Sala de lectură a ASEM accesul nu a fost atît de ușor, încît am fost nevoiți să batem la ușa cîtorva cabinete pentru a dicuta cu studenții sau a face cîteva poze. Biblioteca nu ni s-a părut foarte mare, însă am găsit-o destul de modernă, cu referințe vaste și comodă pentru a-ți petrece timpul.

Natalia Cheradi, director-adjunct al Bibliotecii ne-a îndemnat să vizităm mai multe săli a bibliotecii universitare , însă nu am văzut prea mari diferențe între ele din punct de vedere a vizitatorilor. Doamna a menționat că e bine și așa, e un nivel european, a cîte 3-4 studenți în sala bibliotecii. Deci, tovarăși europeni, suntem pe calea cea dreaptă!

Din cei cinci prezenți în sală, unica care nu s-a sfiat să vorbească cu noi a fost Olga, studenta de la Relații Internaționale care ne-a destăinuit că "Mult mai comod ar fi dacă am putea împrumuta cărți la domiciliu și mi-aș dori mai multă literatură. Desigur, este mai comod să studiezi acasă, dar am nevoie de o mulțime de informații, pentru că vreau să mă pregătesc mai serios de sesiune".


Am părăsit sediul ultimei biblioteci cu un oarecare regret. Nu am simțit un spirit tineresc în sălile pustii ale bibliotecilor, nu am văzut grupuri de tineri care discută aprig o temă sau lucrează la un proiect comun. Nu e loc de dramă sau comedie, dar e loc de conștientizare a unui fenomen - biblioteca devine un muzeu în care cărțile sunt tot mai mult pe post de exponate prăfuite.

Text: Matasari Liliana

Foto: Sofia Golovinscaia

allfun

Еще Тема