Тема

City Break la Iaşi: locuri de văzut şi inspirat

Dacă vă doriţi un weekend în care să aveţi parte de călătorii, descoperiri de locurilor noi şi cumpărături, atunci oraşul Iaşi este destinaţia perfectă. Situat la aproximativ 150 km de Chişinău, fosta capitală a Moldovei de peste Prut a devenit un loc ideal pentru a petrece un city break de poveste. Iată un to do list în Iaşi pe care ţi-l recomandăm cu încredere.


Ansamblul urbanistic PALAS

Cei aproximativ 270.000 mp de cafenele, centre de afaceri, centrul comercial Palas, Palas Shopping Street, hoteluri şi birouri – toate se găsesc în cel mai mare ansamblu urbanistic din Iaşi. Amatorii de cumpărături pot achiziţiona diverse lucruri din numeroasele magazine şi branduri. Librării impresionante, parcări, food court sau magazine de cosmetice îţi sunt la dispoziţie pentru diverse achiziţii.


Palatul Culturii

Situat în apropierea ansamblului urbanistic Palas, Palatul Culturii este cartea de vizită a oraşului Iaşi. A fost construit în perioada 1906-1925.  Nu uitaţi să vizitaţi Sala Gotică, Sala Voievozilor, Sala Henri Coandă. Orologiul fixat în turnul central este un complex de 8 clopote care reproduc din oră în oră Hora Unirii.  Se spune că proiectul inițial al palatului prevedea construirea a 365 de camere, dar într-un final s-au rezumat la doar 298. Elemente gotice şi clasice care domină în arhitectura palatului, îi oferă cu adevărat un aer istoric şi de legendă. La moment, Palatul se află în renovare.


Mănăstirea Trei Ierarhi

Pasionaţii de istorie vor călători pe strada pietonală din Iaşi aflată în imediata apropiere de Palatul Culturii. Acolo vor vedea Mănăstirea Trei Ierarhi, ridicată în 1637-1639 de domnitorul Vasile Lupu. În anul 1970 aceasta a fost inchisă, fiind funcţionabilă doar pe 24 ianuarie, de hramul mănăstirii. Arhitectura bizantină, broderia de piatră şi motivele arhitecturale cu inspiraţie orientală şi occidentală fac din Mănăstire o adevărată bijuterie istorică.


Catedrala Mitropolitană

Se află la doar câţiva paşi de Mănăstirea Trei Ierarhi. Este celebră pentru prezenţa moaştelor Cuvioasei Parascheva. Am avut ocazia să trec şi să mă închin, chiar dacă rândul de pelerini era impresionant. Anul 1826 este anul care datează zidirea acestui edificiu de cult ortodox.


Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri"

Este cel mai vechi teatru din România, fondat în 1840 de V. Alecsandri, M. Kogălniceanu şi C. Negruzzi. În 1940  primeşte numele de "Vasile Alecsandri " în cinstea marelui dramaturg şi scriitor, dar şi cu ocazia împlinirii a 140 ani de la fondare.


Sfaturi:

  1. Din 28 aprilie 2014 cetăţenii RM circulă fără viză în UE. Aşa cum România este o ţară din comunitatea europeană, pentru a intra inclusiv pe teritoriul ei aveţi nevoie de paşaport biometric, asigurare medicală ( o puteţi perfecta la orice companie de profil din ţară), dovada cazării (am făcut rezervarea pe booking.com. După ce am primit pe mail confirmarea de la hotel, am printat-o şi am prezentat-o celor de la recepţie). Spre marele nostru noroc, vameşii au fost foarte amabili, verificând doar paşapoartele.
  2. Dacă o să călătoriţi cu taxiul, şoferii sunt amabili şi nu te vor jupui de bani. În fiecare maşină de taxi este un contor care indică distanţa parcursă şi suma pe care o aveţi de achitat.
  3.  Faceţi rezervarea din timp. Personal, am achitat 60 euro pentru două nopţi într-un hotel foarte drăguţ situat lângă Palatul Culturii. Site-ul booking.com este foarte accesibil pentru a vă oferi preţuri şi cazări bune.
  4.  Transportul pe ruta Chişinău-Iaşi îl puteţi lua de la Gara de Sud. Biletul este de 140 lei.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Тема