Columns

Maria Esanu

Maria Eşanu

Ce îţi fură internetul

… De cînd avem internet, practic, se pierde esenţa noţiunii de timp liber.

Faptul că internetul este una din invenţiile care ne-a schimbat viaţa este indiscutabil. Totuşi, dincolo de beneficiile bine cunoscute, internetul este responsabil şi de o serie de efecte negative care se răsfrîng asupra noastră. Noi am selectat  5 cele mai importante  lucruri  pe care ni le fură internetul.

1. Memoria. Cu un singur click ni se deschide în faţa noastră întreaga lume. Dicţionarele, enciclopediile, ştirile, detaliile despre evenimente şi personalităţile remarcante sunt doar cîteva din informaţiile ce pot fi accesate cu uşurinţă, oricînd şi de oricine. Toate aceste lucruri creează dependenţă, iar dependenta ne afectează memoria. Sarcina creierului de a stoca informaţii i-o atribuim tot mai des lui Google, iar asta ne face sa ne străduim mai puţin să reţinem multiple amănunte. Un studiu efectuat la Univeristatea Columbia din SUA a accentuat faptul că internetul a înlocuit abilitatea creierului uman de a-şi aminti date care pot fi găsite cu uşurinţă online. Rezultatul studiului demonstrează că suntem tentaţi mai degrabă să reţinem unde anume să căutam, decît informaţia în sine.

2. Timpul. Internetul este unul din principalele  instrumente care ne umple timpul liber. Se întîmplă chiar ca internetul să ne răpească şi timpul destinat lucrului sau familiei. Cîteva minute pe internet se tranformă în cîteva ore ce trec pe nesimţite De cînd avem internet, practic, se pierde esenţa noţiunii de timp liber. Întotdeauna accesăm site-uri, filme, jocuri care să ne ţină permanent ocupaţi. Și dacă avalanşa de site-uri accesate mai puţin ne îmbogăţeşte spiritual, atunci, de cele mai multe ori ne răpeşte orele preţioase pe care am putea să le petrecem, făcînd ceva relevant, în compania persoanelor care chiar contează în viaţa noastră. Astfel, de mult ori se întîmplă să discutăm online sub pretextul că nu dispunem de timp pentru a ieşi în oraş.


3. Prietenii. Cu cât ai mai mulţi, cu atît pari a fi mai interesant. E şi ăsta un adevăr. Un studiu psihologic arăta că oamenii cu mulţi prieteni pe Facebook sunt consideraţi mai atrăgători şi în viaţa offline. Totuşi, acelaşi studiu arată că persoanele care se dedică relaţiilor online, cu greu îşi pot construi o relaţie funcţională reală. Persoanele care sunt dependente de prietenii virtuale, obişnuiesc să traiască izolate de familie şi oameni "reali". Astfel, aceşti indivizi nu prea reusesc să îşi creeze prietenii offline durabile.

4. Intimitatea.  Poze din vacanţele exotice, noua cucerire, maşina proaspăt procurată sau inelul de logodnă primit cu cîteva minute în urmă – toate ar părea că nu au o importanţă atît de mare pînă nu le postezi pe facebook. Chiar dacă intenţia este de a-ţi împărtăşi bucuria, prietenii virtuali  vor crede altceva: că te lauzi sau îţi demonstrezi posibilităţile financiare. În fine, nimeni nu ar începe să strige într-o cameră plină cu persoane necunoscute că s-a logodit, că şi-a luat o super maşină sau că în următoarele ore va fi singur acasă. Acest lucru nu ar trebui făcut nici pe Facebook.

5. Siguranţa. "Generaţia Facebook" crede că prin profilul său controlează lumea din jur. Iar  faptul că nu vizualizează postările prietenilor, că nu pot urmări activităţile vedetei preferate sau că nu pot publica o nouă postare îi face pe tinerii dependenţi de această reţea să deveniă agitaţi şi îngrijoraţi. Cel puţin, aşa arată studiile psihologice.

Cît despre siguranţa în mediul virtual, e bine ştiut că nu prea există. Răufăcătorii pot profita de  informaţiile publicate de tine. Mai ales dacă sunt publice datele personale precum: data, luna şi anul naşterii, sau obişnuieşti să împărtăşeşti internauţilor locul în care te afli în fiecare moment. Un lucru amuzant este că, cele mai multe locaţii etichetate de către utilizatorii Facebook sunt: la mall, la cinema, la cafenea, în club dar niciodată la piaţă, la cumpărături sau într-un local al cărei denumire nu este popular.                                                                                                                                 

Еще Columns