Columns

Iuliana Mamaliga

Iuliana Mamaliga

Ca la 25 de ani

... e timpul perfect când trebuie să vă demonstraţi capacităţile şi talentele

Vârsta de 25 ani pare una mai deosebită, mai unică. Pentru iubitorii de numere şi simboluri, această cifră înseamnă primul sfert dintr-un veac, o etapă a vieţii când începem să privim altfel anumite lucruri care ni s-au întâmplat.  Este cu adevărat ceva magic acest mit al vârstei de 25 de ani?

Spiritul rebel încă mai persistă. Unii tineri încearcă să răstoarne munţii pentru a demonstra lumii şi părinţilor că sunt adulţi, că pot face ceva în viaţă. Dacă buneii noştri la vârsta de 25 de ani aveau un serviciu şi copii, cei din zilele noastre abia absolvesc facultăţile şi sunt în căutare de joburi. Căsătoria pentru unii încă mai este o sperietoare, pentru alţii dimpotrivă, o realizare majoră. La 25 de ani toţi gărgăunii tinereţii încep să mai hiberneze, emoţiile se temperează, spiritul analitic începe să se scuture de praful adolescenţei. Deci, e bine.

La 25 ani vrei să iei cu asalt viaţa. Eşti pe ultima sută de metri la facultate şi îţi doreşti să intri în forţă la un job visat. Sunt unii care au deja în spate ceva ani de muncă sau chiar o afacere proprie. Cum nu te-ai  învârti, 25 este vârsta unui elan spre noi piscuri şi ascensiuni.

Unii la această vârsta merg la toate petrecerile posibile. Acum e acum. Cluburi, discoteci, întâlniri şi distracţii până la revărsatul zorilor devin must have. Alţii, însă, preferă un ceai cald, băut în faţa televizorului de acasă. O cărţulie bună, o discuţie de suflet cu familia sau plimbări în natură, cam la astea se poate rezuma timpul liber. În funcţie de starea de spirit, de pasiuni, fiecare persoană poate fi caracterizată diferit, chiar dacă face parte din  aceeaşi categorie de vârstă sau regiune etc. 

Totul în numele experimentelor. Aici, însă, vorbim de relaţiile interpersonale.Vor să demonstreze că sunt viteji, apţi de a se lua la luptă cu responsabilităţile, să îşi ia în spate angajamentele într-o relaţie de lungă durată.


În căutare de linişte, să nu te ciocneşti cu izolarea. Acesta ar fi sfatul de aur pentru cei care au ajuns la 25 de ani. Dorinţa de intimitate stă la baza relaţiilor de prietenie şi dragoste. Cei care nu reuşesc să stabilească astfel de relaţii au sentimente de inferioritate şi izolare. Eşecul uneori se datorează faptului că tânărului îi este frică să nu fie respins şi de aceea nu are curajul să se apropie de alţii. Căutarea intimităţii conduce, de cele mai multe ori, la căsătorie. În acest stadiu, se recomandă tinerilor să-şi găsească un partener de viaţă, să aibă o familie şi să înceapă o carieră. Astfel, familia, prietenii, locul de muncă reprezintă factorii ce determină starea de  "intimitate" a tinerilor. Iar la tinerii care nu reuşesc să realizeze priorităţile enumerate, poate apărea  "izolarea psihologică".

Fetele se schimbă spectaculos. Ele profită şi de tinereţe, şi de maturitate. Sunt mai încrezătoare în forţele proprii, au energie, şi-au conturat educaţia şi studiile, nu depind financiar şi libertatea este una dintre caracteristicele domniţelor de 25 de ani. Experienţa este una suficientă pentru a şti ce vor de la viaţă şi îşi cunosc propriile aşteptări atât de la viaţă, cât şi de la parteneri.

Vârsta de 25 de ani face parte din etapa tinereţii, atunci când noi suntem propriii noştri dictatori sau îmblânzitori. În acest stadiu, se recomandă tinerilor să-şi găsească un partener de viaţă, să aibă o familie şi să înceapă o carieră. Astfel, familia, prietenii, locul de muncă, reprezintă factorii ce determină starea de "intimitate" a tinerilor. Iar la tinerii care nu reuşesc să realizeze priorităţile enumerate, poate apărea izolarea psihologică.
Un sfat preţios: e timpul perfect când trebuie să vă demonstraţi capacităţile şi talentele. Nu mai e loc de timiditate şi frică. Doar îndrăzniţi să munciţi, iar succesul vă va fi alături.

Еще Columns