Тема

Pole dance, la hotar dintre obscen și grație

Ne-am obișnuit cu gîndul că femeile în ziua de azi trebuie să fie gospodine, mame bune, carieriste sau femei de afaceri de succes, dar cum rămîne cu senzualitatea în secolul nostru? Pole dance-ul sau dansul la bară este o artă care pune în valoare feminitatea prin prisma coregrafiei. Confundat deseori cu striptease-ul, acesta presupune mai degrabă o simbioză dintre sport și grație, un fenomen de dans și fitness. Despre cele mai frecvente stereotipuri, prejudecăți, dar și caracteristici esențiale ale acestui dans aflăm de la Mariana Castraveț, antrenor de Pole dance.


Mariana, cum ai putea caracteriza Pole dance-ul?

Pole dance-ul este un gen de sport, combinat cu dansul, gimnastica si acrobatica, executat la o bară verticală ("pole" din engl.- bară), care are origini în dansul strip (striptease). Însa, începând cu anul  2004, odată cu organizarea competițiilor, acest sport se izolează complet de striptease, de aceea nu trebuie confundat cu striptease-ul. Pole dance-ul este un dans extrem de complicat, pentru că necesită mult efort, rezistență, forță și desigur flexibilitate.

Ce este mai mult Pole dance-ul, sport sau dans?

Dupa efortul depus și după mușchii pe care îi au pole-dancerii profesionali, se poate spune că Pole dance-ul este un sport și chiar unul dintre cele mai complicate. Însă este un sport acompaniat de muzică și nu exclude dansul și mișcările grațioase, executate cu artistism, dupa un anumit ritm.


Cum a început drumul tau în acest domeniu?

Până la Pole dance am practicat și alte genuri de dans. Acum 3 ani în urmă, de la niște prietene,  am aflat că se predă Pole dance la noi în țară , astfel m-am decis să merg și eu și să încerc. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am dorit o perspectivă în acest domeniu. După anumite succese semnificative, m-am gândit că aș putea preda și eu acest gen de dans. Peste un an de antrenamente am început sa predau Pole dance, a fost mai repede decât mă așteptam, însă am înțeles că imi place foarte mult să predau acest dans altora.

De ce ai ales anume acest tip de dans?

Îmi place să dansez și îmi plac mai multe genuri de dans. Inițial, am ales pole dance-ul pentru că este un pic scandalos, dar practicându-l am înțeles că, în afară de faptul că te dezvoltă fizic, acesta face să te simți specială, deoarece știi că ți se primeste ceva ce altora nu le-ar reușit. Progresele obținute în acest dans sunt ușor de văzut, observi cum te schimbi, cum evoluezi și asta îți oferă entuziasm să mergi mai departe.


Practici acest dans în afara orelor de sală?

De Pole dance mă ocup doar în sală. Când voi căpăta mai multă forță și flexibilitate vreau să merg la competiții. Sper să se întâmple aceast lucru cât mai curînd posibil, poate peste un an.

Cum au reacționat părinții, prietenii tăi atunci cînd au aflat că practici acest dans?

Când am început să practic Pole Dance-ul despre asta știau doar mama mea, prietenul meu și prietenele care  au frecventat astfel de ore. Un timp am ținut în secret faptul că mă ocup de acest tip de dans, nu din cauza că mă temeam de reacțiile celor din jur, dar pentru că ziceam că mai întâi vreau să învăț câte ceva și apoi voi povesti despre asta. Treptat am început să povestesc la tot mai mulți prieteni. Toți au reacționat normal, m-au susținut, fiindcă întelegeau că este un sport practicat în sală, ca și oricare alt sport. Ma bucură faptul ca sunt înconjurată de oameni fără prejudecăți, care înteleg că Pole dance-ul este o artă.


Deci, știi prea bine că Pole dance-ul în societatea noastră se considera  rușinos, mai mult decît provocator. Ce parere ai tu față de acest stereotip?

Acest stereotip apare din lipsa de cunoaștere. În Moldova Pole danc-ul este la început de cale, a apărut doar aproximativ din 2010.  Pot estima că maxim 200 de persoane din toată țara au încercat să practice acest sport. Este normal că nu se cunoaște  prea multe despre acest dans și toti se gândesc că la bară se dansează doar în club și doar topless. Însă, cine încearcă  să se informeze despre Pole-Dance îsi schimba total părerea.

Există anumiți parametri fizici sau de vârstă pentru a practica acest sport?

Acest sport poate fi practicat de orice om sănătos, indiferent de vârstă și parametrii fizici. În Ucraina și Rusia există deja Pole dance pentru copii. Este și categoria de Pole dance pentru bărbați, cu specificul său, care presupune mai mult efort și exerciții mai complicate. La competiții pot să se înscrie persoane cu vârsta de până la 99 ani. Adică e posibil chiar și la 30-35 de ani să ieși la competiții profesionale, ceea ce alte sporturi nu-ți permit. La antrenamentele mele vin fete de 20-30 ani. Concluzia este că pole dance poate fi practicat la orice vârstă și cu multă muncă  pot fi obținute rezultate considerabile.


Cât timp este necesar pentru a atinge anumite succese în acest sport?

Pentru succese în competiții este nevoie de 4-6 ani. În sală, la antrenamente chiar și după o lună poți face deja foarte multe lucruri pe care alții nu le pot. Dupa 3 luni, când mîinile devin mai puternice, se primesc deja primele acrobații, dar peste 1 an de antrenamente te simți destul de încrezut, poti deja  să încerci diverse trucuri care le observi în videourile cu pole dance-rii profesionali, întelegi principiile de realizare a acestor trucuri.

Care este cel mai dificil lucru în învățarea Pole dance-ului?

Cel mai dificil în Pole dance este să aștepți până ce mușchii mîinilor o să se întărească și o să fie capabili să mențină greutatea corpului în aer. Un alt lucru dificil este flexibilitatea- trebuie să te ocupi mereu cu stretching-ul pentru a avea un corp flexibil, deoarece orice mișcare se privește ca o nouă mișcare atunci când este executată cu flexibilitate. Te ocupi din greu și nu știi când, în sfârșit, o să-ți reușească o mișcare complicată care nu-ți ieșea până acum, cât timp o să-ți ia realizarea acesteia.


Care ar fi viitorul acestui dans în țara noastră? Cât de pregătiți sunt oamenii să-l ia în serios?

Dacă Pole dance-ul va fi promovat, cred că are viitor, atât pentru cei care vor să-l practice profesional, cât și pentru cei care vor să practice pole-dance pentru a-și menține corpul tonifiat. Pentru perspective mai bune este nevoie ca Pole Dance-ul să fie însușit de copii în secțiile de gimnastică, deoarece în prezent mulți pole danceri sunt foști gimnaști. Oamenii vor fi gata să ia în serios acest gen de dans atunci când vor auzi mai des despre acesta. Foarte puțini oameni cunosc denumirea "Pole dance". Consider că treptat pole dance-ul va fi preluat de cluburile de fitness si asta va schimba viziunea oamenilor față de Pole dance, acesta devenind ceva obișnuit, ca oricare alt gen de fitness.

Text: Matasari Liliana

Fotograf: Sofia Golovinscaia

allfun

Еще Тема