Тема

Filmele arabe: un top diferit ce reflectă cinematografia Orientului

Când spunem cuvântul "arab" ne vin în cap tot felul de asocieri cu lumea musulmană, dune de nisip, lux, petrol, poligamie şi lucruri mai mult, sau mai puţin veridice. Pentru că afară e frig şi se apropie zilele de odihnă, vă propunem un top al filmelor realizate în ţările arabe, care sparg toate stereotipurile. În filmele de mai jos descoperiţi viaţa de zi cu zi a Orientului, uneori zbuciumată, alteori plină de tradiţii frumoase şi descoperiri unice.

Wadjda (2012)


Este primul film realizat în Arabia Saudită, după ce în 1980 au fost interzise cinematografele în ţară. Filmul s-a bucurat de succes, cucerind trofee la festivaluri precum BAFTA, Festivalul de Film din L.A, Festivalul de Film de la Veneţia sau Premiul societăţii criticilor din Boston. Pelicula arată viaţa unei fetiţe de 10 ani care visează la o bicicletă. Părinţii refuză să îi cumpere bicicleta pe motiv că nu este etic pentru o fată să meargă pe bicicletă. De aceea, Wadjda se înscrie la un concurs de recitare a Coranului în speranţa că va obţine premiul cel mare, o sumă de bani suficientă pentru a-şi cumpăra bicicleta. Finalul este spectaculos.

Asmaa (2011)


Este un film - dramă, realizat în Egipt. Eroina centrală, Asmaa, suferă de HIV. Ea este nevoită să păstreze secretul pentru că nu ştie ce reacţie va avea fiica ei şi mai ales, societatea în care se află. Filmul este bazat pe o istorie reală a unei femei care moare de hepatită iar medicii refuză să o opereze pentru că ar mai avea şi HIV. Pelicula nu este fixată atît pe SIDA, cât pe faptul că oamenii au frică de reacţiile celor din jur, un fenomen negativ şi frecvent întâlnit în Egipt. Cu toate necazurile, filmul reflectă şi o poveste de dragoste foarte interesantă şi mai ales, o putere feminină care nu poate fi doborâtă de legi sau rigori impuse de societate.

The stoning of Soraya M (2008)


Este probabil una dintre cele mai dramatice pelicule americano-iraniene. Eroina principală, Soraya, este soţia lui Ali, un bărbat violent care vrea să divorţeze de ea şi să se căsătorească cu o tânără de 14 ani. De frică să nu rămână pe drumuri împreună cu cele două fetiţe ale ei, Soraya refuză divorţul. Astfel, mai multe persoane influente fiind şantajate de soţul acesteia, o învinuiesc de adulter. Care este soarta crudă a eroinei, vedeţi în filmul The stoning of Soraya M.

Lamma shoftak (2012)


Acţiunea se petrece în anul 1967. Conflictele din Iordania şi Palestinia au dezbinat mai multe familii, inclusiv pe cea a lui Tarek, un băiat de 11 ani. Fiind cu mama sa în tabăra de refugiaţi Harir, băiatul este mereu în căutarea tatălui său. O speranţă legată de o călătorie îi surâde lui Tarek şi acesta porneşte într-o aventură ca şă-şi găsească tatăl. Filmul a primit mai multe premii, unul dintre ele fiind Berlinale, în 2013.

Omar (2013)


Omar este un brutar palestenian care escaladează zidurile (ce separă Palestina de Israel) pentru a se vedea cu prietena lui, Nadja. Noaptea însă, acestea se transormă într-un terorist sau luptător pentru libertate (voi decideţi), pentru că este învăţat de amicii lui din copilărie, Tarek şi Amjad să tragă în poliţiştii israelieni. Filmul a fost aclamat şi lăudat la Festivalul de Film din New York şi Cannes.

Iuliana Mămăligă

allfun

Еще Тема