Люди

Dumitru Pocitari - violonistul moldovean care concertează alături de orchestra națională a Israelului

Știm că moldovenii sunt oameni talentați, iar un exemplu în plus nu face decât să ne sporească mândria. La doar 23 de ani, Dumitru este violonistul originar din Moldova care concertează pe cele mai mari scene ale lumii alături de orchestra națională a Israelului. Acum lucrează la filarmonica națională din Tel Aviv și își dezvoltă talentul ce-i vine moștenire timp de mai bine de trei generații.


Să fii în prima linie a violoniștilor este un succes, un noroc sau un merit?

Violonistul, ca și orice muzician are nevoie, în primul rind, de noroc! Dar, desigur, ca să ajungi la acel noroc trebuie multă muncă și gândire pozitivă. Trebuie să crezi în puterile tale și să studiezi ore întregi ca să capeți un nivel internațional. Atunci șansele de noroc și succes se măresc.


Ce valoare are vioara pentru un violonist?

Vioara este un instrument, un mod care îl ajută să exprime diferite sentimente. Pentru marii violoniști e o prelungire a ființei umane. Felul de exprimare pentru un violonist este un proces greu. Violonistul trebuie să înțeleagă ce a simțit compozitorul în momentul în care a scris lucrarea, iar prin interpretare să transmită aceleași sentimente publicului nenumărat din sală.

Ți se întîmplă să ai momente de trac înaintea unui concert?

Momente de trac … e prea tare spus. Eu înainte de concert am atît emoții pozitive cît si negative. Dintr-o parte sunt fericit să ies pe scenă, să fac muzică, să am un contact cu orchestra și publicul, din altă parte - îmi fac griji pentru fiecare notă și fiecare frază. Sunt foarte norocos că pe scenă mereu iese mai bine decît la repetiții.

Ce schimbări a adus în viața ta participarea la diverse consursuri și concerte internaționale?

Concursurile și concertele au adus o dezvoltare în carieră. Datorită concursurilor, am devenit mai călit și mai sigur pe sine, iar concertele naționale și de peste hotare m-au împins la niște schimbări radicale. Spre exemplu, în cadrul primei ediții a festivalului "Regina Vioară" din Chișinău (2009) am facut cunoștință cu Ilya Konovalov, care a devenit mai apoi profesorul meu de vioară în academia din Tel Aviv.


Ce alte plăceri și bucurii te definesc ca om, pe lângă pasiunea pentru vioară?

Îmi place mult sportul. Fac sport de la 14 ani pentru că mă susține în profesie. Vioara este un instrument foarte nenatural și din cauza lui am avut scolioza pe cand eram mic. Sportul mă susține să fiu sănătos.


Dacă ai avea ocazia să călătorești cu mașina timpului, pe cine ai vrea să vizitezi?

Dacă aș avea ocazia să petrec o zi cu un compozitor, acela ar fi Johann Sebastian Bach. Pentru mine el este renașterea în muzică. El este un geniu și un inginer, el este Tatăl muzicii. Sunt sigur că aș învăța multe de la el, la o ceașcă de cafea.

Jurnalist: Ludmila Popescu

Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Люди