Люди

Hibridul om-bicicletă, Serghei Vatamaniuc

Este hibridul om-bicicletă. Face salturi, atinge culmi de câţiva metri înălţime şi sare distanţe destul de mari, fără să atingă pământul cu picioarele. Tot de ce are nevoie este o bicicletă, echilibru şi un strop de nebunie. Faceţi cunoştinţă cu Serghei Vatamaniuc, tânărul care a transformat o simplă pasiune pentru ciclism într-un mod de viaţă plin de adrenalină.

Lemnele sunt umede şi putrede, iar cauciucul roţilor bicicletei se sprijină  doar de câteva aşchii. Când se avântă în salturi, închid strâns ochii, de frică să nu păţească ceva. Fără să îmi dau seama, zboară prin faţa mea şi zâmbeşte larg când îmi vede expresia feţei. Aşa m-a salutat cel mai bun sportiv din ţară la o disciplină relativ necunoscută, bike trial.

"De mai bine de opt ani practic Trial Bike. Un sport în care depăşesc diferite obstacole pe bicicletă. Este un sport care îmi provoacă dependenţă. Adrenalina pe care o simt în timpul antrenamentelor, ar fi de vină", susţine Sergiu.

Tînărul sportiv povesteşte că de la o simplă plimbare cu bicicleta a ajuns să depăşească diverse obstacole ce-i ieşeau în cale, precum: bănci din parcuri, scări şi borduri. A simţit că poate mai mult, de aceea Serghei a început să se antreneze în păduri, în zone abrupte şi periculoase, ca mai apoi să îşi construiască singur obstacole, mult mai complicate.

"Am început să mă antrenez de la 17 ani. Am văzut câteva filmuleţe demonstrative pe internet, care m-au motivat să încerc să practic şi eu acest gen de sport. De atunci, trăiesc cu bike trial în cap. Zilnic dedic ore bune antrenamentelor. Din cauza vremii instabile sunt nevoit să renunţ la unele antrenamente, deoarece nu avem un spaţiu amenajat", spune Serghei.

Trial Bike este un sport al agilităţii şi echilibrului. Să urci, să sari, să te sprijini şi să urci ba roata din faţă, ba cea din spate, este mult mai greu decât ţi-ai putea imagina. La prima impresie, pare că totul se petrece mecanic, însă executarea acestor exerciţii presupune multă putere şi curaj.

"La noi în ţară nimeni nu practică bike trial la nivel profesionist. De aceea, sunt propriul meu profesor şi elev. Am înţeles că pot să avansez în acest sport doar dezvoltându-mi următoarele calităţi: puterea, perseverenţa, capacitatea de a depăşi teama, dragostea pentru un stil de viaţă activ şi optimism. Acestea sunt principalele calităţi necesare pentru a reuşi în acest sport".

"Este nevoie de forţă, pentru că bicicletele nu zboară; perseverenţă şi răbdare, pentru că nu este atât de uşor precum pare. Capacitatea de a depăşi teama este necesară, deoarece pentru a progresa în acest sport e necesar să sari constant de pe o bară înaltă pe alta, mult mai înaltă. Optimismul deja este necesar în orice ocupaţie în care vrei să reuşeşti".

Serghei poate să îşi demonstreze talentul doar în anumite proiecte şi concursuri pentru care pregăteşte anumite prezentări. În ţara noastră nu se petrec campionate la acest sport şi nici nu găsesc sportivi cu care ar putea concura. De aceea, se pregăteşte pentru a evolua peste hotarele ţării, într-un campionat internaţional. Și precum cascadoriile cu bicicleta nu cer doar forţă, ci şi bani, Serghei trebuie să scoată din buzunar pentru o bicicletă modificată, pentru astfel de concursuri, cel puţin 1.000 de euro.

"Acum mă pregătesc de Campionatul de Trial Bike din România, care va avea loc la vară. Pentru a evolua cât mai bine am nevoie de o pregătire fizică şi de o bicicletă în stare perfectă, care să nu mă dezamăgească. 50% din succesul meu se datorează stării în care se află bicicleta. De aceea, investesc mulţi bani în schimbarea pieselor. În Moldova nu avem magazine specializate în vânzarea bicicletelor (fără chiu) sau a pieselor de schimb, de aceea sunt nevoit să le procur din străinătate".

Chiar dacă până acum nu a avut posibilitatea să obţină vreun titlu care să-i confirme aptitudinile, se observă cu ochiul liber că Serghei este talentat şi profesionist în tot ceea ce face. Campionatul la Trial Bike din România poate fi un nou salt în cariera sa de sportiv.


Jurnalist: Maria Eşanu

Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди