Columns

Pasnicenco vadim

Vadim Pasnicenco

10 calităţi ale unui om educat

Pentru a fi un om educat, nu este suficient să ştii despre Sărmanul Dionis din opera lui Eminescu sau să înveţi pe de rost un monolog din Faust. Nu este suficient nici să te plimbi într-o maşină scumpă ori să frecventezi localuri de elită.

Oamenii educaţi trebuie să corespundă următoarelor exigenţe:

1. Ei repsectă personalitatea individului. Iată de ce sunt mereu îngăduitori, delicaţi, politicoşi cu cei din jur, indiferent de circumstanţe.

2. Ei nu-şi afişează spiritul rebel. Convieţuind cu cineva, ei nu fac acestei persoane un serviciu, iar dacă pleacă, se abţin să spună: „este imposibil să trăieşti cu dumneata”. Ei rabdă şi gălăgia, şi indiferenţa, şi carnea arsă, şi glumele de prost gust, şi prezenţa străinilor în cuibul familiei.

3. Ei manifestă compasiune nu doar la adresa cerşetorilor şi pisicilor. Îi doare sufletul pentru nişte lucruri pe care nu le vezi cu ochiul liber.

4. Ei respectă dreptul individului la proprietate. Iată de ce întorc datoriile şi nu se lasă aşteptaţi ori căutaţi.

5. Ei sunt discreţi şi le e frică de minciună ca de foc. Ei nu mint nici chiar dacă este vorba despre nişte fleacuri. Minciuna este o insultă pentru cel care ascultă şi-l banalizează pe cel care o zice. Ei nu joacă teatru. În stradă se comportă la fel ca şi acasă, în public nu încearcă să pară ceea ce nu sunt.


6. Ei nu se consumă doar de dragul compasiunii şi susţinerii cuiva. Ei nu joacă pe coardele sufleteşti ale altora în speranţa că aceştia îi vor compătimi şi-i vor dădăci.

7. Ei nu se precipită. Ei sunt indiferenţi faţă de valorile false, cum ar fi simpla cunoştinţă cu o celebritate şi nu sunt neapărat încântaţi când li se acordă multă atenţie în public, când sunt recunoscuţi la tot pasul.

8. În lipsa propriilor talente, stimează calităţile distincte ale altora. Pun pe altarul talentului străin propria linişte sufletească.

9. Îşi educă propriul gust estetic. Ei nu pot adormi îmbrăcaţi, nu suportă fisurile din pereţi, nu pot răsufla cu aer stătut ori să păşească pe podeaua cu urme de scuipat, nici să se alimenteze din fugă.

10. Ei încearcă să-şi astâmpere pornirile sexuale şi îşi stăpânesc instinctele fiziologice. Ei au nevoie de prospeţime, fineţe, omenie. Ei nu crapă rachiu cum numai văd păhărelul, nu caută unghere întunecate, deoarece realizează că nu sunt porci. Ei au nevoie de o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Aşa sunt cei educaţi.

Pentru a fi un om educat se cere o muncă neîntreruptă, zi şi noapte, o veşnică lectură, studierea valorilor şi convingerilor ferme, clare, stricte.

Preţuiţi fiecare oră de viaţă, investiţi-o în dezvoltarea personalităţii şi mulţumiţi pentru oportunităţi.

(conform criteriilor clasicului rus Anton Cehov)

Еще Columns