Люди

Despre "Dincolo de noi" cu Nicu Ţărnă şi Drăgălina Colesnic

Cinematografia din Moldova începe să vibreze cu tot mai multe creaţii. De această dată, vorbim despre un film care abia urmează a fi turnat. Într-o coproducţie cu o casă de film din Franţa, Mihai Ţărnă şi Nicu Ţărnă au pus bazele lungmetrajului "Dincolo de noi" a cărui filmări vor începe la începutul anului viitor şi care o are în rolul principal pe modelul, Drăgălina Colesnic.

Nicu Ţărnă, producător executiv, actor

Nu este un film despre Basarabia. Ideea filmului "Dincolo de noi"  a apărut în urma unei discuţii despre războiul din Serbia, pe care a avut-o fratele meu, Mihai Ţărnă, cu un regizor român stabilit în Franţa. Astfel de conflicte apar o dată la câţiva ani. E un film despre cum războiul curmă destine omeneşti. E şi normal că se face aluzie la situaţia din ‘92 din Basarabia, fiindcă scenaristul, regizorul este de aici. Limba vorbită va fi româna, actorii vor fi basarabeni, români, ucraineni. Iar filmările, cel mai probabil, vor avea loc în Basarabia.

Ceea ce s-a filmat este doar un teaser pentru testarea cinematografiei din Moldova. Nu vreau nicidecum să subestimez valoarea cineaştilor autothtoni, dar faptul că s-a filmat cu trei specialişti din Franţa, asistaţi de fratele meu, Mihai Ţărnă se vede prin calitate.

Echipa din Franţa a venit fără nimic. Fiecare specialist francez va avea câte un asistent de platou. Prin asta vor avea ocazia să înveţe de la specialiştii francezi, care pot fi consideraţi printre cei mai buni din Franţa. Cinemarografia franceză are o subtilitate aparte.

Nu ne grăbim. Vom începe filmările la final de 2015, început de 2016. Vrem să aducem o abordare sănătoasă de meserie. Sunt cineaşti buni care fac filme de scurt metraj ce implică o sumă de 20 mii, dar producţia pe care vrem s-o facem noi costă 100 mii de euro. Diferenţă este?

Am negociat cu fostul prim-ministru posibilitatea ca acest film să fie şi unul de stat. Vrem să schimbăm atractivitatea Republicii Moldova. Filmul, muzica, fetele modele sunt ambasadorii cei mai importanţi pentru a atrage turiştii.

Drăgălina Colesnic, model şi actriţă

Am ajuns în proiect fiindcă corespundeam tipajului de care aveau nevoie. Căutau o fată care să redea cât mai profund mesajul. Importantă era privirea care să poată reda mesajul. M-au remarcat pe panourile din oraş. Am fost la casting, iar din a doua zi am şi început să filmăm. Pot să afirm că mă regăsesc în rolul pe care îl am.

Lumea actoriei este comodă pentru mine, deşi pentru prima dată lucrez cu actori profesionişti. Atunci când trebuie să joci dramatic, când trebuie să arăţi violenţă, dragoste, emoţie puternică, prin jocul lor te provoacă la o reacţie echivalentă cu sentimentul real.

Pe platoul de filmare nu ai voie să adaptezi personajul după felul tău de a fi. Este invers. Trebuie să accepţi rolul şi să intri în pielea lui. În pus, este important să trasmiţi mesajul prin limbajul corpului, iar pe mine modelingul m-a ajutat mult în această direcţie.

Nicu Ţărnă: Nu există un public ţintă. Cert că nu este un film pentru copii, nu este o comedie. Este o dramă unde vor fi îmbinate toate procedeele artistice sănătoase, scenaristice şi regizorale ce trebuie să fie. Va fi şi dragoste mare, şi ură, şi invidie, şi făţărnicie- toate momentele general umane.

Urmează să fie organizat un casting mega riguros.  Se vor căuta mult actori buni. Șanse au toţi şi, în acelaşi timp, nimeni. Nu va veni o echipă din Franţa pentru a lucra cu nişte persoane luate în urma unui casting organizat în grabă.

Drăgălina Colesnic: Trebuie să înţelegem că e absolut greu să joci într-un film alături de astfel de specialişti. Nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar rolul principal necesită foarte mult lucru.

Nicu Ţărnă: Va fi şi un film simbolistic. Nu aş spune că un film social. În Republica Moldova, chiar dacă nu e război, e plină de anonimi. Noi toţi suntem nişte anonimi şi la un moment putem dispărea şi nimeni nu va remarca acest lucru, decât rudele. Dar cel puţin ei se simt bine cu această viaţă. În acelaşi timp,  sunt anumite persoane care stau în zone de război,  care ar fi vrut să-şi facă o viaţă modestă, simplă, nu neapărat să apară la ecrane. Însă ei nu vor reuşi fiindcă, din păcate, războiul le-a curmat vieţile. Ăştia sunt nişte anonimi, este vorba despre oameni pe care niciodată nu veţi afla. O poveste de dragoste pe timp de război şi cum acesta le influenţează destinele.

Oamenii trebuie să înţeleagă cât este de important să ţii la persoana de alături. Cât este de important să trăieşti viaţa, să trăieşti dragostea, să fii adevărat şi să savurezi orice clipă.

Jurnalist: Ludmila Popescu

Foto: Sofia Golovinscaia

allfun

Еще Люди