Люди

Olga Percinschi: Când pictez, aduc viitorul în prezent

Eroina acestui interviu este o adevărată profesionistă a culorilor. Cu ajutorul pensulei, a unui șevalet sau a unei pânze imaculate ea dă naștere unor picturi inedite. Operele ce abundă de blândețe, regăsire, ne descoperă arta de a trăi în echilibru. Olga Percinschi, despre ea este vorba, oferă voce gândurilor sale prin intermediul picturilor, iar esența acestora se reflectă și în dorința celor care îi apreciază munca. Unde începe istoria culorilor din viața Olgăi, aflăm în materialul de mai jos.


Olga, spune-ne mai multe despre viaţa ta, dragostea pentru pictură şi de unde vine aceasta?

Din fragedă copilărie, de la 6ani aveam pasiunea de a desena pe hârtie gândurile, visele, dorințele și ideile mele. Toți erau încântați și mirați de desenele mele neobișnuite pentru un copil atât de mic: planete, flori ce nu existau pe pământ și oameni din alte galaxii. Părinții m-au susținut să urmez Școala de Arte Plastice pentru copii "A.Sciusev", apoi Colegiul Republican de Arte Plastice "A.Plămădeală". Treptat, am studiat secretele artei pe care le-am valorificat în cadrul Facultății de Arte Plastice la AMTAP. Dragostea de artă m-a ajutat să-mi găsesc misiunea - să fac oamenii fericiți prin creațiile mele. E important să găsim drumul vieții care ne oferă armonia, echilibrul, încrederea și credința, căci astfel e mai ușor să trăiești, mai ușor să respiri și să inspiri pe alții.


Lucrările tale au fost prezentate la multe expoziţii peste hotare, se află în colecţii private. Enumeră câteva dintre ele.

De la 15 ani tablourile mele au fost expuse la diverse expoziții naționale și internaționale. Au fost apreciate de mari critici de artă plastică, sporind astfel succesul picturilor mele la nivel internațional.

Una din cele mai impunătoare expoziții a fost în 2014 în Italia, la Parlamentul Toscana, unde evenimentul a fost mediatizat la nivel național cu genericul: "Olga Percinschi unește Italia cu RM prin arta sa metaforică".

Mă bucur că lucrările mele au traversat mii de km și sute de hotare, ajungând în posesia  marilor colecționari, iar câteva din ele vor participa la licitații .


Ce stil abordezi în picturile tale?

Este un stil personalizat "Arta metaforică". Ea conține mesaje codificate ce deschid noi orizonturi în viziunea omului.

Când pictez, aduc viitorul în prezent, iar imposibilul îl transform în posibil. Subiectele picturilor mele sunt dincolo de realitate și provoacă oamenii să se redescopere.


Olga, cum crezi, picturile tale pot influenţa gândirea unui om?

Da, pot schimba nu doar gândirea, dar și soarta, dar e nevoie ca omul să-și dorească asta. În picturile mele utilizez simboluri benefice pentru o gândire pozitvă și încrederea în iubire, dăruire, viață armonioasă, sentimentul fericirii, valori care riscă să dispară din cauza crizei spirituale. Personajele principale din universul creațiilor mele sunt El și Ea - două suflete pure, două picături de lumina, două jumătăți pereche ce vin să îndemne oamenii să-și asculte și să-și urmeze inima, pentru împlinirea iubirii eterne în doi. Simbolul spiralei vine să aducă mișcarea constructivă a omului. Fiecare culoare are misiunea de a transforma emoțiile și sentimentele noastre, de aceea înainte de realizarea unei picturi, eu meditez și aplic cromatica potrivită mesajului ei.


Care este succesul tablourilor tale dar şi al tău personal?

Odată cu dezvoltarea mea personală am obținut succesul care mă motivează să fiu din ce în ce mai creativă! Îmi place să împart ideile mele cu persoanele dragi mie, dar  și cu cele necunoscute, care vor să se dezvolte și să-mi urmeze pașii. Primul pas e să-ți găsești misiunea, al doilea - să o urmezi cu încredere fermă și al treilea - să împarți realizarea misiunii cu toata lumea, cu toată dragostea. Cred în materializarea gândurilor și în puterea lor, de aceea prin picturile mele aduc acest mesaj publicului: "Iubește ceea ce faci și dedică-te cu maxim entuziasm".

Lucrarile pictoriței le vedeți pe site-ul: www.percinschi.com

Jurnalist: Iuliana Mămăligă

Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Люди