Люди

Ilie Dercaci: Chiar şi visul pe care îl avem trebuie să fie inclus în agenda de sarcini

"Nu lăsa pe mâine ceea ce poţi face azi", spune o vorbă din bătrâni, care rămâne la fel de actuală şi în secolul vitezei. Dar cum să facem să câştigăm timp, obţinând totodată şi rezultatele dorite? Trainer-ul Ilie Dercaci îţi propune câteva soluţii, care te vor ajuta să îţi gestionezi timpul şi să îţi îndeplineşti obiectivele.

Care sunt semnele care ne dau de bănuit că nu ne organizăm corect timpul?                                                                                  

Sunt două semne care ar putea da de bănuit dacă oferi prioritate corectă, sau nu, sarcinilor pe care le ai de făcut. Dacă ajungi la sfârşitul zilei cu o senzaţie morală sau psihologică de nemulţumire de sine şi anume, cu senzaţia că nu ai făcut nimic în acea zi. Acesta este un semn că nu aţi ordonat corect priorităţile. Un alt indiciu este o agendă haotică sau dezordinea de pe masa de la birou, care îţi ia mult timp pentru a găsi lucrurile dorite şi nu există o regulă, ce ţi-ar putea uşura căutările.

Cu ce începem atunci când vrem să schimbăm ceva?

Contează foarte mult să conştientizezi unde este problema şi să începi cu paşi mici. În trainingul pe care îl susţin, sunt foarte multe instrumente pe care eu le-am învăţat pe parcursul a mai multor ani. Din acest motiv, eu le recomand oamenilor să nu să se apuce imediat să aplice în practică tot ce au auzit de la mine. Eu am testat ani la rând diverse scheme şi a durat ceva timp până să fac să funcţioneze anumite instrumente. Analizează fiecare instrument pe care îl propun, studiază şi alte tehnici din diverse cărţi şi încearcă s-o găseşti pe cea mai potrivită, pentru  rezolvarea problemei tale.

Care sunt obiceiurile pe care ar trebui să le adoptăm în viaţa de zi cu zi?

Toate rezultatele majore depind de obiceiurile noastre. Dacă vrei să alergi un milion de km, înseamnă că trebuie să împarţi acel milion de km într-o anumită perioadă de timp şi trebuie să îţi analizezi obiceiurile de zi cu zi şi să vezi ce ţi-ar permite şi ce nu, să-ţi atingi scopul. Asta ar însemna că e necesar să alergi în fiecare dimineaţa, cel puţin cîte jumătate de oră.

Există în jur de 30 de obiceiuri bune pe care le recomand în training-urile mele. Cele mai recomandate sunt: de a  citi minim 30 de minute pe zi, de a practica sportul cel puţin 4 ore pe săptămână, de a petrece minim 5 ore de networking pe lună, de a cunoaşte oameni noi, de a învăţa mereu ceva nou, de  a mânca sănătos şi de a se documenta despre sănătate şi consumarea apei. Toate sunt corelate într-o strânsă legătură cu productivitatea noastră.

Cum controlăm factorii care ne împiedică să atingem aceste performanţe?

Trebuie să schimbăm obiceiurile proaste pe cele bune. Eu lucrez cu oamenii care vor să schimbe ceva în viaţa lor, da nu prea ştiu de unde să înceapă. Eu le ofer instrumente, de ei depinde  punerea lor în practică. Eu pot să-i spun omului de ce este important să se trezeasă la o oră mai matinală, dar nu îl pot trezi eu. Totul depinde de fiecare om în parte şi de cât de mult este motivat. O regulă care funcţionează este ca, persoana să îşi noteze pe o foaie obiceiurile proaste, iar în dreptul acestora să noteze câte un obicei bun. Astfel, atunci când este tentată de obiceiurile proaste, să privească alternativele cele bune.

Cum ne poate ajuta o agendă de sarcini să ne planificăm mai eficient timpul?

O agendă cu însărcinări ne-ar face, în primul rând, să realizăm ceea ce ne-am notat. Un om care lucrează în baza unei agende, este un om mai organizat, care ştie ce are de făcut şi poate să îşi evalueze performanţele. O agendă este întotdeauna benefică, în special, când este structurată corect, conform principiilor şi elementelor unei agende. Atunci, chiar aceasta îţi poate asigura productivitatea pe întreaga zi. Sunt 4 tipuri de sarcini: fixe, flexibile, periodice şi contextuale. Toate aceste sarcini trebuie corect organizate în agendă, astfel încât să le reuşeşti pe toate. Chiar şi visul pe care îl avem trebuie să fie inclus în agenda de sarcini.

Ce personalităţi sau cărţi biografice ar fi un exemplu, în ceea ce ţine de planificarea corectă a timpului?

Recomand biografiile următorilor oameni de succes: Steve Jobs, Bill Gates, Tom Corley. Eu întotdeauna le recomand oamenilor să studieze succesele şi eşecurile persoanelor care au activat în acel domeniu în care ei vor să se dezvolte. Să analizeze greşelile lor şi să le evite, iar instrumentele care au funcţionat, să le pună în practică.

Jurnalist: Maria Eşanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди