Люди

"In Love with Books" - din dragoste pentru lectură

Cu toții știm că un om educat este un om citit. Cărțile au fost și vor fi prietenii tăcuți care ne luminează viața și sufletul. Anume acest lucru îl promovează și fetele de la proiectul "In Love with Books". Simona Tican, Evelina Onea, Laura Vasilov,  Daniela Chihai, Diana Dragancea și Anna Arhip sunt inițiatoarele acestei idei interesante de a promova lectura în rândul tinerilor și, în special, de a le crea din cititul cărților un mod de viață.

Ideea s-a născut în cel mai neașteptat moment. Fetele sunt membre ale proiectului "LeaderSHE", unde au realizat că au o pasiune comună pentru lectură. "A fost un moment interesant și plin de emoții, zâmbete și entuziasm. Una dintre membrele echipei chiar a spus că își dorește demult timp să aibă parte de un proiect care să includă cititul, iar noi am  fost de acord cu ea", își amintește Simona Tican, una dintre membrele "In Love wiht Books".

Proiectul este destinat persoanelor care au vârsta cuprinsă între 15-20 ani. "Cu toate acestea, orice persoană care nu se încadrează în limita de vârstă, însă, dorește nespus de mult  să facă parte din echipă, este binevenită", spune Laura Vasilov.

Fetele au ambiție și energie și, pe lângă faptul că au creat acest club de lectură și întâlniri cu iubitorii de carte, au mai multe obiective interesante. În luna mai vor organiza o escapadă la Orheiul Vechi pentru a discuta cartea unui scriitor basarabean chiar în locurile cele mai pitorești din țară.

Inițiatoarele proiectului au chiar și o pagină de Facebook a acestuia. Acolo se pot găsi citate inspiraționale, recomandări de cărți, primele au fost oferite de Elena Putină, Elena Rudoi, Anna Garbur și Iuliana Mămăligă. Fetele postează și clipuri video cu afirmații interesante, citite chiar de cetățenii noștri.

"In Love with Books" are și o misiune nobilă, cea de a îmbogăți biblioteca din satul Vadul lui Isac, r-nul Cahul. Fetele au lansat un Reading Challege, prin care provoacă prietenii și cunoscuții să dea câte un citat din cartea preferată sau să doneze o carte în cutia amplasată de ele în incinta Bibliotecii Municipale "B.P.Hașdeu"  din capitală.

Ca orice proiect care se respectă, acesta are și un mentor. Jurnalista Valentina Bordian este alături de fete și le inspiră. "Ne-a dat ideea de a organiza evenimentul de deschidere al clubului la o librărie cunoscută din capitală. Îi mulțumim pentru faptul că a avut timp să ne ajute și chiar l-a invitat în calitate de oaspete pe Emilian Galaicu-Păun. Când avem de luat o decizie mai importantă, ne consultăm cu ea", spune Laura.

Cărțile preferate ale fetelor diferă foarte mult. Simona Tican adoră cărțile care inspiră, istoria cărora ascunde mistere imprevizibile ale unor povești de dragoste. Una din lucrările preferate este cea scrisă de Mihai Drumeș, "Invitație la vals", "11 minute" de P.Coelho, "Prima iubire" de J. Patterson.

Laura nu are anumite preferințe pentru că se îndrăgostește aproape de orice carte. "La moment citesc Dan Brown, însă cartea care m-a marcat a fost "Jane Eyre" de Charlotte Bronte". "Maytrei" de Eliade, "Coliba unchiului Tom" de H.B. Stowe, "Temă pentru acasă" de N. Dabija sunt lucrările care au cucerit-o pe Daniela Chihai. Diana Dragancea a ales lucrarea lui Harper Lee, "Să ucizi o pasăre cântătoare" și seria "Harry Potter" de J.K. Rowling ca fiind preferatele ei.

Evelina Onea a rămas cucerită de mistere, detective și romanele polițiste. "Sherlok Holmes" de A.C. Doyle sau "Codul lui Davinci" de D. Brown sunt doar câteva dintre cărțile pe care le-a citit cu mult entuziasm.

Jurnalit: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди