Люди

Radu Podolean: Grădinăritul poate deveni o afacere înfloritoare

Îi place să fie înconjurat de cât mai mult verde, din acest motiv a înfiinţat o companie de  amenajare şi îngrijire a spaţiilor verzi. Pentru a-şi dezvolta afacerea, pe lângă scrierea proiectelor şi împărţirea cărţilor de vizită, Radu reuşeşte să lucreze şi cu alte unelte, precum freza de pamânt sau maşina de tuns gazon. Cum îi reuşeşte? Ne spune chiar el!

Cum ţi-a venit ideea de a pune pe picioare propria afacere?

Această idee mi-a venit înainte ca eu să plec în SUA, în anul 2012. Din curiozitate,  am participat la Concursul Naţional de Business Planuri, anume cu un asemenea proiect. Am trecut toate etapele, însă, din păcate când a fost finala concursului, eu deja mă aflam în SUA. Înainte să plec peste hotare, deja eram sigur în ce urma să investesc banii acumulaţi. Aşa a fost să fie.  Acolo, unul din joburile mele presupunea anume amenajarea  grădinilor, repectiv încrederea în propriile puteri a crescut. Mai mult decât atât, încă fiind acolo, navigând prin internet, am aflat şi despre proiectele de finaţare de care, ulterior am beneficiat.

Spune-ne în câteva cuvinte, ce fel de sarcini execută compania ta?

Ne ocupăm de amenajarea spaţiilor verzi. Sarcina noastră începe cu realizarea unui proiect, ce poate fi vizualizat în 3D cu toate detaliile, de care se ocupă designerul nostru. După ce s-a stabilit proiectul final, încep lucrările propriu zise: pregătirea terenului pentru plantare, înlăturarea materialului nedorit, delimitarea suprafeţelor destinate pentru terase, alee, rocarii şi altele. După finalizarea lucrărilor, începem o nouă etapă, şi anume de întreţinere, cum ar fi: alimentarea cu îngrăşăminte, frezarea gazonului şi a uscăturilor, formarea coroanei copacilor, şi multe altele.

Spuneai că înainte de-ţi lansa acasă afacerea, ai lucrat în aceeaşi sferă şi în SUA. Ce practici americane ai adoptat în afacerea ta?

La noi, acest gen de activitate pe care îl promovez este la început de cale. Cred că cel mai important lucru pe care l-am învăţat peste hotare este că, dacă te apuci să faci ceva, trebuie să continui cu dragoste şi cu dăruire de sine. Îmi doresc să schimb atitudinea oamenilor faţă de această afacere. În perioada în care munceam peste hotare, de la mine se cerea să-mi execut sarcinile astfel încât, după mine să nu fie nevoit alcineva să corecteze. La fel de calitativ lucrează şi echipa mea.

Cât de solicitate sunt asemenea servicii la noi?

Cred că în ultimul timp se observă că oamenii tind să adopte un stil de viaţă european. Se construiesc case frumoase, care ulterior, necesită amenajare şi intretinere- ceea ce presupune atenţie şi timp. De regulă, acest aspect, nouă moldovenilor, ne lipseşte. Și chiar dacă oamenii noştri se pricep s-au sînt meşteri în agricultură, totuşi această sferă de activitate, cum  e grădinăritul, la fel necesită cunoştinţe în domeniu. Tocmai din aceste considerente, am lansat o companie care propune un spectru larg de servicii începând de la proiectare, efectuarea lucrărilor şi întretinerea ulterioară a grădinilor, parcurilor sau zonele comerciale.

Cât de bine înţeleg oamenii cu ce vă ocupaţi voi, luând în considerare că propuneţi servicii noi pe piaţa noastră?

La moment, oamenii se adaptează cu aşa gen de servicii.  Cel mai important este încrederea clienţilor noştri pentru stabilirea relaţiilor de lungă durată. La început este complicat să strângi o echipa bună, să-i atragi şi să-i motivezi să lucreze pentru tine, e greu să găseşti specialişti puternici care îşi cunosc meseria.

Cum crezi, de ce schimbări au nevoie spaţiiile publice de la noi?

Niciodată nu am încercat să recomand clienţilor noştri plante sau soluţii scumpe dacă nu se încadrează în planul peisajistic. Este important să întelegem că lucrurile frumoase, uneori, i-au naştere din simplitate şi rafinament. Nu tot timpul o investiţie mare va aduce după sine şi un rezultat mai bun. În acest context , consider că spaţiile verzi, îndeosebi cele publice au nevoie de atenţie la etapa plantării şi nu în ultimul rând întreţinerea ulterioară.  De regulă, ultima etapă nu presupune cea mai mare cheltuială, dar, de cele mai mult ori, se negliează. La fel de important este să convingem oamenii că spaţiile verzi se amenajează în primul rând pentru ei. Până la urmă, modul în care arată şi cît de îngrijit este, depinde de fiecare din noi.

Jurnalist: Maria Eşanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди