Люди

Augustina Șiman: Dragostea adevărată are năravul de a se întoarce. Întotdeauna

A început să fie mulțumită de sine abia atunci când tatăl său i-a zis că se mândrește cu ea. Și asta nu s-a întâmplat nici la 19 ani, când a scris prima carte, nici când a scos pe piață prima carte în format audio. Augustina Șiman este una dintre cele mai promițătoare scriitoare de la noi, iar pe 3 aprilie lansează oficial cea de-a treia sa carte "Cămașa lui"- eveniment care promite a fi unul de o eleganță aparte.

În ce etapă a unei relații trebuie citită cartea "Cămașa lui"?

La începutul ei: pentru ca să fii avertizat de faptul că o dragoste mare nu e întotdeauna o mare fericire, s-ar putea să doară uneori.

La mijloc: când ești la răscruce, când fie poți să salvezi relația sau să pleci definitiv din ea, pentru că această carte te învață să analizezi şi să prețuiești persoana de alături pentru faptul că te-a întregit sau să îi mulțumești pentru experiență şi să te îndepărtezi, pentru a salva ce a mai rămas din tine.

La sfârșit: ca să înțelegi că nimic în viață nu e întâmplător, chiar şi oamenii nepotriviți care îți apar în cale, fiindcă uneori cele mai mari realizări şi cele mai importante lecții învățate se datorează faptului că ei au existat viața ta.

Ce înseamnă cămașa unui bărbat în viața unei femei?

Regăsire după o lungă căutare. Precum spun şi în citatul 20 al cărții: "Viața e ca jocul acela copilăresc "De-a v-ați ascunselea". Când suntem micuți ne ascundem bine-bine şi odată crescuți mari ne tot căutăm". Pentru femeile deloc superficiale este şi o regăsire de sine.

Ai primit vreun feedback din partea unui cititor de gen masculin?

Inițial chiar eram îngrijorată de faptul cum cartea va fi primită de publicul masculin, dar ulterior am primit multe felicitări pentru o analiză deloc superficială şi, în același timp captivantă, prin nota de senzualitate prezentă în carte. Femeile sunt înmiit mai receptive decât bărbații, fiindcă le este în fire să își exteriorizeze mult sentimentele.Mi-a fost, însă, foarte plăcut să constat că bărbații, care spre deosebire de femei, sunt mult mai raționali, au reușit să sesizeze dimensiunea analitică a cărții. Dacă femeile mă răsplătesc cu admirație pentru cele scrise, atunci din partea bărbaților primesc foarte mult respect.

Aforismul nr. 6 din cartea ta se finalizează astfel " (...) cel puțin pentru tata, dacă nu pentru tine." Ce rol are tatăl în viața ta?

Tata este modelul de realizare în carieră – pe care îl urmăresc mult. Am zis întotdeauna că toată carisma mea am preluat-o de la el, iar aceasta este o moștenire destul de valoroasă. În același timp, exemplul lui tata a sădit în mine crezul despre calitățile pe care le caut într-un bărbat: diplomația, bunătatea, inteligenta şi rezistența sentimentelor – motiv pentru care, după peste 20 de ani de căsnicie, încă îi mai fură un sărut mamei şi îi amintește că e frumoasă.

Dacă nu despre dragoste, atunci despre ce ai scrie?

Despre femeile moderne care pășesc elegant pe tocuri de 11 centimetri către visurile lor, către carieră şi către dragoste. Despre femeile care le reușesc pe toate.

A treia carte, ai scris-o în trei ani, lansarea oficială va fi pe 3 aprilie. Nu pot să nu fac asocierea cu denumirea romanului "Dragostea durează trei ani" şi să te întreb, în viziunea ta, cât durează dragostea?

Lucrurile chiar coexistă într-un simbol mare. Țin să mai spun ceva: până am semnat pe manuscris "Bun pentru tipar", l-am întors înapoi de trei ori pentru a introduce corectările. În adâncul inimii sunt sigură de faptul că dragostea (adevărată) durează mai mult de trei ani, fiindcă dragostea adevărată are năravul de a se întoarce. Întotdeauna.

Cum ți-ai schițat lansarea de pe 3 aprilie?

Șampanie, lume bună, notele lui Bach în aer, amestecându-se cu zgomotul râsetelor şi coexistând armonios cu arhitectura Muzeului National de Artă. Femei pe tocuri, Bărbați în cămăși, ascultând o copilă de 23 de ani, vorbind cu tupeu despre ei, de parcă ar ști ceva. Şi sper mult să îi conving pe toți, la sfârșitul lansării, că știu.

Ai pus un dres code pentru bărbați - să fie în cămăși. De ce anume?

Nu am dorit să creez incomodități celor care vin după servici, să treacă pe acasă pentru a-şi schimba ținuta (zâmbește). Acest dres code a fost inclus pentru a susţine organic întregul concept al cărții şi al lansării acesteia. Cred în eleganța irezistibilă pe care o poate conferi o cămașă proprietarului său, iar evenimentul se bazează mult pe această notă.

Dar fetele, cum trebuie să vină îmbrăcate?

Mi-ar plăcea mult ca fetele, grație locului unde va avea loc lansarea, să aleagă şi ele ținute vestimentare potrivite. Prietenele mele mă terorizează zilnic cu întrebări cu referire la ce să poarte în ziua lansării, le răspund simplu: "Orice vă face să vă simțiți frumoase. Fie chiar şi Cămașa lui".

Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina de Facebook.

Jurnalist: Ludmila Popescu

Foto: arhiva personală

allfun

Еще Люди