Люди

"Girls Go It" - un proiect în care fetele cuceresc tehnologiile informaţionale

Ne-am obişnuit ca domeniul calculatoarelor să fie "dominat" de băieţi. Însă, fetele nu se lasă cu una cu două! Acest lucru a fost confirmat şi de proiectul "Girls Go IT", destinat tinerelor care au o pasiune pentru comunicaţii şi tehnologii moderne. Lansarea acestuia a avut loc pe 27 martie în satul Mingir, r-nul Hînceşti. Ana Efros, coordonator Comunicare "Girls Go It" ne-a oferit mai multe detalii despre această idee frumoasă.


Ana, spune-ne mai multe despre acest proiect: cine este inițiatorul, scopul acestuia și target- grupul căruia îi este dedicat?

Programul Girls Go IT își propune să inspire și să încurajeze tinerele care au o pasiune pentru tehnologiile moderne și comunicații, o lume (încă) preponderent masculină. Acesta are drept scop stimularea spiritului antreprenorial și al capacității de inovare în rândul fetelor din mediul rural, inclusiv a fetelor din grupurile vulnerabile, prin acordarea posibilităților de a stăpâni tehnologiile informaţionale prin dezvoltarea competențelor digitale.

Girls Go IT este un program comun, lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Femei în Moldova (UN Women în Moldova), Centrul de Guvernare Electronică, Novateca, Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC) și TEKEDU.


Cum a fost evenimentul din 27 martie?

În cadrul Conferinței de pre-lansare a proiectului Girls Go IT am reușit să informăm mai mult de 50 de fete și femei din satul Mingir, raionul Hânceşti, cu privire la oportunitățile din sectorul tehnologiilor informaţionale (TIC). Am decis să organizăm conferința de pre-lansare în Mingir pentru a include cît mai multe tinere din zona rurală.

Conferința a reunit instituții Guvernamentale, Organizații Internaționale, sectorul privat și societatea civilă pentru a discuta despre competențele digitale, concepțiile antreprenoriale, potențialul de iniţiere a unei afaceri și platformele existente, importante pentru educația în domeniul TIC.


La eveniment au participat Ministrul Educației, Maia Sandu, Directorul Executiv al Centrului de Guvernare Eletronică, Stela Mocan, Directorul Executiv al Asociației Naționale a Companiilor Private în domeniul TIC, Ana Chirița, Excelența Sa, Ambasadorul Ambasadei Suedeze în Republica Moldova, Ingrid Tersman, Reprezentanta de ţară UN Women, Ulziisuren Jamsran, Directorul Adjunct al Programului Novateca, Gina Grotelueschen și Managerul Programului TEKEDU Abayomi Ogundipe. Invitații le-au vorbit participantelor despre strategiile și politicile educaționale în domeniu şi rolul TIC în reducerea inegalității de gen în Republica Moldova. De asemenea, la eveniment au participat și tinere antreprenoare de succes din domeniul TIC, precum Maria Toma și Irina Revin, care ne-au împărtășit din experiența lor.

Ce activități a implicat seminarul?

Conferința a fost însoțită și de un atelier practic, care a avut loc după sesiunea de discuții, în cadrul căruia aproximativ 20 de fete au fost inițiate în programarea HTML.


De ce anume subiectul noilor tehnologii l-ați abordat și anume pentru fete?

Republica Moldova are nevoie de specialiști IT pentru a spori competitivitatea și capacitatea de inovație, ca să poată beneficia de oportunitățile pe care le oferă economia digitală. E important să avem mai multe tinere în sectorul IT pentru că astfel creăm diversitate și îmbunătățim productivitatea, inovația și abilitățile de a rezolva probleme. Problema inegalității de gen în domeniul IT este una foarte răspîndită la nivel global, pînă și în țările lidere în acest domeniu, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Unul din scopurile inițiativei Girls Go IT este reducerea inegalității de gen în acest domeniu, dar pentru asta e nevoie să încurajăm și să pregătim tinerele cărora le-ar placea sa activeze in sectorul IT. "Domeniul tehnologiilor informaţionale din Republica Moldova este unul dintre cele mai de succes, cu locuri de muncă bine plătite. Prin acest program am dori să sporim o implicare mai activă a fetelor din mediul rural, inclusiv a fetelor de etnie romă şi a fetelor cu dizabilităţi, în domeniul IT", a declarat Reprezentanta de ţară UN Women, Ulziisuren Jamsran.


Ce urmează după acest seminar?

Proiectul Girls Go IT este unul amplu, care își dorește o schimbare de durată. Următorul pas este consolidarea celor două acțiuni cheie ale programului. 

În curînd vom lansa platforma web GirlsGoIT (www.girlsgoit.org) care va intensifica dialogul și acțiunea de colaborare a părților interesate. Scopul acesteia este mobilizarea forțelor instituțiilor guvernamentale, a companiilor private din domeniu și a societății civile pentru a intensifica  competențele digitale și gîndirea antreprenorială în rîndul tinerelor din Moldova. De asemenea,  vom organiza o tabără de vară, în cadrul  căreia vor fi instruite 36 de tinere din diverse localități în programarea web și dezvoltarea aplicaţiilor. Mai mult decît atît, dorim să le oferim acestor tinere ocazia să implementeze proiectele proprii pe care le vor dezvolta pe parcursul taberei de vară în comunitățile lor locale. De aceea, tinerele vor continua să lucreze sub îndrumarea mentorilor și după încheierea taberei.


Jurnalist: Iuliana Mămăligă

Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Люди