Люди

Vlad Straticiuc - designerul moldovean care confecţionează pălării pentru femeile din Spania

A ales Spania drept o ţară în care să-şi petreacă vacanţa, dar se pare că destinul i-a sugerat că aceasta ar fi perfectă pentru a-şi descoperi vocaţia. Vlad Straticiuc, fost profesor la Academia de Arte din Moldova, printr-o întâmplare a realizat că, confecţionarea pălăriilor este drumul pe care vrea să-l parcurgă în artă. Dă dovadă de o imaginaţie debordantă, de eleganţă şi o doză bună de perseverenţă.

Totul a început dintr-o întâmplare, în perioada când lucram într-un atelier de confecţionare a rochiilor de seară. Una dintre clientele atelierului m-a întrebat dacă aş putea să îi creez o pălărioară, care să se combine cu rochia ei. În acel timp nu aveam nicio idee despre confecţionarea pălăriilor, dar mi-a părut destul de interesantă ideea. De aici a început drumul meu în această meserie.

Aspectul final al unei pălării. În primul rând, depinde pentru ce fel de eveniment este preconizată această pălărie, fiindcă astfel se decide dimensiunea şi forma acesteia. La fel, şi materialele care pot fi utilizate conform protocolului pentru un tip de eveniment sau altul. Spre exemplu, pentru o serbare în timpul zilei poate fi purtată o pălărie mare, iar pentru una de seară - doar ceva mic şi mult mai discret. Atributele de bază, pe lângă elegantă şi calitatea executării pălăriei, este comoditatea  de a o putea purta.

Cea mai extravagantă pălărie am creat-o pentru o domnişoară care urma să meargă la o nuntă. Mi-a spus că pălăria trebuie neapărat să fie de culoare roşie aprins şi că vrea prin asta să atragă atenţia la toată lumea şi să fie remarcată. În rezultat, am creat o pălărie cu un diametru de un metru, pe care am decorat-o cu nişte pene de struţ. Domnişoară a rămas foarte mulţumită şi impresionată de pălăria creată de mine, doar că în momentul mesei nimeni nu putea să se aşeze prea aproape de ea, căci trebuiau să se aşeze exact sub pălărie.

Momentan confecţionez pălării doar pentru doamne. Creez obiecte teatrale şi artistice, fiindcă sunt pentru evenimente speciale. Nu sunt făcute pentru a fi purtate zi de zi. Pălăriile pentru bărbaţi le văd mult mai clasice. Aici nu prea pot lăsa imaginaţia mea să zboare.

Consider că o pălărie trebuie să arate precum un obiect enigmatic, ce are un singur scop - cel de a înfrumuseţa şi decora. Persoana care o poartă trebuie să fie în acelaşi timp şi admirator şi parte a spectacolului.

Cel mai mult în acest domeniu m-a ajutat,  în primul rând, perseverenţa, dar şi dorinţa şi posibilitatea de a învăţa, de a descoperi mereu lucruri noi.

Cred că cele mai frumoase pălării sunt purtate de doamnele din Marea Britanie. Se pare că poartă în sânge eleganţă şi arta de a purta o pălărie.

Pălăria viitorului meu tinde spre Ascot - acolo unde cei mai buni designeri de pălării îşi prezintă creaţiile sale.

Îmi scot pălăria în faţa oamenilor care au visuri frumoase şi tind spre ele ca să le transforme în realitate.

Jurnalist: Ludmila Popescu
Foto: arhiva personală

allfun

Еще Люди