Люди

Lumânări cu suflet de la Maxim Orosciuc

Fie că le folosim ca şi decor sau pentru mirosul pe care îl oferă, lumânările dintotdeauna au fost în topul  tendințelor. Le aprindem pentru a crea o ambianță festivă, de sărbători, pentru o atmosferă calmă și armonie sau una romantică. Crearea unor asemenea suvenire i-au adus succes lui Maxim Orosciuc, un tânăr meșter care ne dezvăluie secretele confecționării lumânărilor hand-made, de calitate.

Sunt de 10 ani contabil. Confecționarea lumânărilor este o ocupație relativ nouă, pe care o fac din plăcere. Ideea de a produce lumânări a apărut spontan. În urmă cu 4 ani, am început să  activez în sfera apiculturii, iar în urma acestei activități am acumulat o cantitate mare de ceară. Calitatea acestei materii era atât de bună, încât nici nu doream s-o distribui în magazinele de specialitate.  Astfel, luând în calcul faptul că împreună cu soția, aproape la fiecare cină aprindeam lumânări, am decis să încercăm să confecționăm propriile noastre lumânări. Mai târziu, am început să dăruim asemenea suvenire rudelor și prietenilor. Ei au apreciat calitatea și formele estetice ale lumânărilor create de noi. Astfel, pas cu pas, am prins la curaj și am început să studiem tehnologia de producere a lumânărilor și să ne perfecționăm în acest domeniu.

Prietenii și colegii au fost primii noștri clienți. Anume ei ne-au îndemnat să ne promovăm produsele. Am creat o pagină pe o rețea de socializare și ne-am alăturat la un grup de producători handmade din Moldova “Hmade”, care ne-a permis să participăm la expoziții-vânzări. Mai târziu,  am început să furnizăm lumânări diferitor magazine.

O lumânare calitativă se deosebește mult de una necalitativă. Aspectul exterior ar putea da de bănuit dacă lumânarea este de calitate sau nu. Materialul din care este confecționată luminarea nu trebuie să se năruiască, iar obiectele de ornament nu trebuie să cadă. De asemenea, lumânarea nu trebuie să fie moale, fiindcă în anotimpurile calde ar putea să se deformeze. Atrageți atentia la miros. Lumânarea din ceară naturală trebuie să aibă un miros ușor, ce aduce a miere. Lumânarea din parafină nu trebuie să aibă miros. Verificați la vânzator din ce material a fost fabricată lumânarea. O lumânare calitativă trebuie să fie numai din material alimentar/eco.

Analizați cu atenție fitilul. El trebuie să fie confecționat numai din materiale naturale, precum bumbacul și asta deoarece în timpul arderii ața sintetică se va topi și va da un miros neplăcut. Procesul de ardere trebuie să fie liniștit, fără aprinderi bruște, cu o topire înceată și stabilă.

Prefer să confecționez lumânări din ceară naturală. Sunt ecologice, arderea lor lasă un miros subtil, care se dispersează prin toată încăperea, creând o atmosfera relaxantă și familiară. Totodată, este cunoscut faptul că utilizarea lumânărilor din ceară influențează pozitiv asupra sistemului nervos al omului, dar și asupra imunității organizmului.

Special pentru sărbătoarea de Pasti, am pregătit lumânări în formă de ouă, de diferite mărimi și culori, cu simboluri bisericești și lumânări în formă de pască. Pentru  a produce asemenea suvenire, este nevoie în primul rând de dorință și fantezie. Dacă aveți aceste două abilități, atunci materialele, locul și echipamentul de care dispuneți sânt mai puțin importante. Producerea unei lumânări într-o formă testată poate dura în jur de 10-15 minute, plus 4 ore pentru răcire.

Jurnalist: Maria Eșanu
Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди