Люди

Phoniq Vibe: Nu este deloc uşor să faci muzică. Trebuie să îţi placă şi să ai foarte multă răbdare

S-au lansat acum un an şi au rămas în memoria noastră datorită piesei "Rise Up", care a spart topurile radiourilor din ţară. Phoniq Vibe, proiectul format din carismaticii Victoria şi Flavy DeeJay au revenit în atenţia publicului cu o nouă piesă, "You and I", care pare să înregistreze acelaşi succes. Despre ce au făcut ultima vreme şi care este "codul bunelor maniere" pe care îl respectă  în procesul de creaţie, aflaţi din interviul ce urmează.

Ambii sunteţi oameni din radio. Cum vă ajută această experienţă şi dacă vă ajută?

Flaviu: Ne ajută în primul rând faptul că suntem colegi, iar studioul tot e la radio. Lucrăm practic zi de zi când finalizăm alte lucruri de pe ordinea zilei. Și încă ceva- fiind în radio de paisprezece ani am învăţat o chestie foarte importantă din domeniul promovării. Când lansezi o piesă, înţelegi că ea prinde la public dacă apare în topurile de difuzare fie TV sau la radio. Ca şi artist, te bucuri când piesa urcă în top, în mod organic, ce ar însemna că devine tot mai solicitată de public. Astfel, urcarea piesei "You and I" în topul naţional de difuzări la toate posturile de radio de pe poziţia "77" pe poziţia 11, timp de câteva săptămâni ne bucură foarte mult.

Victoria: Nu ştiu în ce măsură ne ajută pentru apariţiile noastre scenice, dar eu, prin intermediul radioului, am cunoscut mai mulţi colegi de breaslă. În momentul în care lucrezi într-un domeniu trebuie să ştii cu cine concurezi şi spre ce trebuie să aspiri. Experienţa de la radio ne face să înţelegem şi să simţim mai bine, care este următoarea piesă perfectă pentru lansare.

Cum a reuşit piesa "You and I" să ajungă în topul difuzărilor radio din ţară, realizat de către Media Forest?

Flaviu: Succesul piesei se datorează faptului că aceasta nu este difuzată doar la un post de radio, dar este acceptată la majoritatea atunci când este expediată şi dă dovadă că lumii îi place piesa

Victoria: "You and I"e o piesă de dragoste, iar acest sentiment întotdeauna este actual. Iubirea este un subiect în care fiecare se regăseşte şi mereu va stârni senzaţii puternice. În plus, atunci când întâlneşti pe cineva te întrebi, dacă ea într-adevăr e dragostea vieţii. Și, de ce nu? Am ales subiectul dragostei pentru a fi în ritm cu primăvara, acum când lumea cel mai des se îndrăgosteşte. (zâmbeşte)

Când vă hotărâţi să lansaţi o altă piesă?

Flaviu: De exemplu, avem o piesă produsă în 2012 care nouă ne place mult şi o considerăm foarte bună, sentimentală, dar acum nu este momentul ca ea să se lase descoperită. Aici venim cu un exemplu bun, piesa "Rise Up", care era bună pentru vară şi din acest motiv a fost înregistrată cu succes.

Care este feedbackul publicului?

Victoria: Avem un feedback pozitiv de la public şi probabil dacă le place înseamnă că se regăsesc în piesele noastre. Până la urmă, oamenii  aşteaptă ca propriile trăiri  să le regăsească în muzica pe care o ascultă. Și aceasta este important. Îi simţim mereu prin comentarii şi interacţiunile cu noi, lucru pe care-l încurajăm şi apreciem foarte mult.

Ambele piese sunt în limba engleză. Planificaţi să "câştigaţi" şi publicul din afara ţării?

Victoria: Noi ne dorim foarte mult să facem şi o piesă în limba română, dar pentru unele piese ne este mai uşor să scriem în engleză. Anumite piese cer o anumită limbă. Atunci când am început să lucrăm la piesa "You and I" s-a lipit, din prima secundă, engleza. Noi am încercat să o facem în română, dar nu a ieşit versiunea perfectă.

Flaviu:  Ne-am propus să producem şi în limba română, lucru la care tot muncim. Pentru moment, lansăm ce simţim şi cântăm "ce ne cântă inima" precum e vorba în popor. Este adevărat că piesele în limba engleză sunt percepute de un public mai larg, însă muzica nu are hotare. Depunem efort să fim apreciaţi şi peste hotare. Sperăm să reuşim să lansăm o piesă în limba română care ar fi fredonată nu doar în Moldova, ci şi România.

Este, cu adevărat, stresant domeniul muzical?

Flaviu:
În acest domeniu trebuie să-ţi placă şi să ai multă răbdare. Nu este deloc uşor să faci muzică. De exemplu, lansezi o piesă, dar dacă jumătate de an nu mai produci ceva nou, atunci nu se mai întâmplă nimic. Este important să mergi în ascensiune. Cred că după 3 ani de o astfel de "menţinere" poţi înţelege dacă ai succes şi eşti interesant pentru public. Abia atunci. Din această cauză este nevoie de răbdare şi multă muncă.

Victoria:  Din motiv că publicul nostru este  destul de critic, trebuie să depui efort pentru a înţege ce îi este pe plac şi cum să îl cucereşti. Însă, în goana după apreciere, nu merită să te pierzi pe tine şi personalitatea ta. Trebuie să asculţi toate comentariile  primite. Să ai un compromis, un consens, dar până la urmă să rămâi tu însuţi. Într-un final, eşti apreciat pentru autenticitate.Ce faceţi în momentul în care avem şi comentarii negative?

Victoria: Feedbackul pozitiv este binevenit, iar cel negativ oriunde există. Este important ca în ambele cazuri să dispunem de păreri obiective şi constructive. Comentariile pozitive te încurajează, iar cele negative te marchează, dar te motivează să lucrezi mai mult. Mulţumim tuturor şi fiecărui care ne transmit comentarii, deoarece în clipa în care persoana ne scrie un comentariu, el deja ne acordă atenţia lor.

Aveţi careva reguli după care vă conduceţi în procesul de creaţie?

Flaviu: Evident că piesa trebuie să fie actuală după sunet şi calitate. Este important să fie mai bună decât precedenta, să progresăm. Fiecare piesă trebuie să fie mai bună decât ce am produs anterior ca tehnică, sunet şi stare.

Victoria: Atunci când lucrăm împreună este important să avem încredere unul în altul. Eu trebuie să fiu încrezută că Flaviu va butona poziţiile potrivite, iar Flaviu trebuie să fie sigur că eu voi cânta  aşa ca să ne placă la ambii (în contextul în care suntem foarte critici cu noi înşine). Ne bazăm pe încredere şi reciprocitate.

Jurnalist: Ludmila Popescu
Foto: Tina Purcel

allfun

Еще Люди