Люди

Mani: Știam din start că ceea ce fac eu, la noi nu se vinde

Este genul de interpret care nu se consideră vedetă. Crează muzică pentru că asta simte că poate face. Mai mult, și-a lansat primul album din cariera sa muzicală,  însă acesta poate fi găsit doar la el în studiou. Chiar și așa, de fiecare dată Mani umple cluburile cu sute de fani, care îi fredonează versurile.


Ideea piesei "Eu-s Terminator" a pornit de la niște banale versuri improvizate de Omul Mihai. De mai mult timp ne gândeam să facem împreună o piesă. În toamna anului trecut eram la o petrecere, unde Omul Mihai a improvizat refrenul piesei "Eu-s Terminator". Mai tarziu, el mi-a trimis acest refren, iar eu am început să lucrez la strofe. Am conturat personajele și m-am gândit  cum ar trebui să arate și ce mesaje ar trebui să spună fiecare.  Astfel, ne-am gândit de ce să nu facem și un clip, care după ideea de scenariu gândit de noi, nu ar trebui să includă cheltuieli mari.

Dacă Omul Mihai a jucat rolul unui personaj mai des întâlnit în societate, cu pile, atunci eu, mi-am propus să dau viață unui personaj mai clasic, care există în fiecare țară. Genul miliardarilor, cărora le aparține media și au o influență peste tot. Cei care au vizionat clipul identifică mai multe persoane cu un astfel de statut care există în țară la noi. Nu am dat nume, deoarece ideea este următoarea: acești oameni vor trece, iar locul lor va fi  ocupat în permanență de altcineva.

Dacă nu făceam actorie, nu l-aș fi jucat pe Terminator cu atâta încredere. Fac actorie pentru a putea diversifica arta pe care o fac. Să o prezint cât mai interesant. Totodată, muncesc în studioul de înregistrări. Fac publicitate, mai nou, citesc și voice-over-uri. Este o metodă de a mai face bani, deoarece din muzică nu câștigi, iar salariul nu este suficient.

Dacă cineva m-ar critica și mi-ar spune că nu  am o atitudine serioasă în ceea ce fac, este strict părerea lui și nu mă vizează. Cânt doar despre ceea ce mă reprezintă. Într-o perioadă optam să fac doar muzică underground, îmi părea că doar aceasta este muzica adevărată. Apoi, mi-am dat seama că toata atmosfera aceasta nu mă reprezintă. Mie îmi place, dar nu este atât de reprezentativ pentru mine. Am înțeles că astfel mă limitez și că nu sunt sincer cu mine. 

Nu prea cooperez cu termenul de comercial, deoarece comercial presupune a se vinde, dar eu știam din start că ceea ce fac eu, nu se vinde la noi. Și ce rost ar avea să mă compromit? Astfel, tot ceea ce fac eu nu este un compromis. Tot ceea ce fac, eu simt, îmi place și vine în mod natural. Sunt piese diferite, și mai comerciale, și mai underground, dar intenția mea nu era să trag foloase din această situație.

Nu am crize de inspirație. Foarte rar se întîmplă să vreau să cânt/să scriu, dar să nu am despre ce. Dacă nu am ce scrie, nu scriu, atât. Dacă am consumat o idee, o emoție găsesc altceva nou. De obicei, mă inspiră societatea, întâmplările și stările interioare. Sunt obișnuit să-mi transmit starea în versurile pieselor.

Înainte credeam că prin muzică poți schimba lumea.  Pe vremuri, era o mai puțină diversitate muzicală și artiști, de aceea  acest domeniu aveau un impact mai mare asupra societății. Acum, există cântăreți de toată mână și este mai greu să crezi în cineva și în aspirațiile sale.


Jurnalist: Maria Eșanu

Poze: Tina Purcel

allfun

Еще Люди