Люди

O nouă librărie online. Cristina Blisceac îți aduce cartea ta preferată la un click distanță

Un business de succes are la bază o pasiune. Este abia la început pentru a vorbi de rentabilitate, dar pasiunea pentru cărți este una veche, ce s-a transformat în timp într-o dependență utilă. Cristina Blisceac este fata care peste două săptămâni va lansa site-ul unei noi librării online. Nu se teme de concurență, iar viața ei nu trece fără un pic de dramă, așa că, actualmente, își suplinește „obișnuința” din povestea Annei Karenina.

De unde a pornit ideea de a fonda o librărie online?

Am fost propria mea sursă de inspirație și motivație! Unul dintre visele mele a fost fondarea unei librării online care, mai apoi, s-a transformat în idee și, ulterior, într-un plan de afaceri bine structurat.

Care este relația ta cu cărțile? Putem spune că este o pasiune transformată în business?

Cu siguranță, pot afirma că lectura este una dintre cele mai mari pasiuni ale mele. Citesc cu aviditate. Cărțile au luat locul unor mentori: le colecționez și învăț din ele. Astfel, am decis să transform adicția mea în afacere, iar jobul meu va fi o satisfacție pe plan spiritual și profesional.

Cum este să inițiezi o afacere în acest domeniu?

Fiind un start-up, încă nu pot spune cu fermitate cât de profitabilă va fi această afacere. Practica este cea care bate teoria și este necesară o anumită experiență pentru a face o analiză financiară. La momentul dat, Republica Moldova este mai „verde” ( și nu mă refer la Eco) la acest capitol, de aceea inițierea unui business online e mai dificilă. Am întimpinat dificultăți, în special, în domeniul bancar, care nu este atât de dezvoltat în efectuarea plăților cu cardul. Sper că, pe viitor, numărul de afaceri pe Net va crește, iar în consecință vor scădea costurile de întreținere.

Cum definești și privești concurența?

Concurența o privesc ca pe ceva natural, evident. Personal, o consider drept o condiție necesară pentru că ne oferă un imbold de a fi mai buni, de a ne diferenția pe piață si a fi mai eficienți. Nici într-un caz nu o văd ca pe o primejdie - atât timp cât există un avantaj specific al firmei, un scop și obiective care diferă.

Care sunt avantajele unei librării online comparativ cu una tradițională?

La această întrebare voi răspunde succint. După părerea mea, o librărie online are următoarele avantaje:
· Ușurința de a fi accesată oriunde și oricând(24/7);
· Livrarea la domiciliu;
· Înregistrarea comenzilor specifice (orientare către cumpărător).

Am decis să facem conexiunea web între client și librărie, fiindcă utilizarea Internetului a devenit o parte indispensabilă a vieții noastre.

Pentru a întrece concurenții, experții zic că trebuie să vii cu ceva nou. Care va fi noutatea librăriei lansate de tine?

Comparativ cu restul librăriilor, cea pe care o lansez se va axa mai mult pe societatea româna din țară și din afara țării, efectuând livrări oriunde în lume. Mai mult de atât, pe site vor putea fi găsite idei variate de cadouri handmade, confecționate de cătrecercuri de creație din țară. La fel, și carnete lucrate manual, doar din materiale naturale. Pe viitor compania se va implica în diverse acțiuni de caritate.

Care sunt cărțile tale preferate? Vorbim aici atât de domeniu, cât și de autori/titluri preferate.

Îmi plac toate genurile literare, mai puțin romanele de bulevard, siropoase și cu puțin adevăr în ele. Eu sunt adepta clasicilor francezi precum: Balzac, Guy de Maupassant și Marcel Proust. „În căutarea timpului pierdut” este una din colecțiile mele preferate, pentru farmecul parizian, valorile pe care le cultivă și conotațiile psihologice oferite. Îmi plac foarte mult și scriitorii români precum Octavian Paler, care ne face să citim printre rânduri și să simțim dincolo de cuvinte. O ador pe Jane Austen pentru feminitatea, curajul și demnitatea pe care o emană, în special, în opera „Mândrie și prejudecată”. Având studii economice, deseori îi citesc pe Schumpeter, Stiglitz, Friedmann și mulți alții.

Ce carte îşi face loc, acum, pe noptiera ta?

Viața mea nu prea are sens fără dramă (zâmbește). Actualmente pe noptiera mea păstrez „Anna Karenina” de L. Tolstoi și iau câte o doză din ea, ori de câte ori am ocazia!

Jurnalist: Ludmila Popescu
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди