Люди

Petru Moiseev: În loc de tobă mare, mi-am instalat o butelie de 20 de litri

Petru Moiseev este un toboșar consacrat, cu 15 ani de experiență în spate. Colaborează cu artiști din diverse țări și acompaniază cei mai buni interpreți de la noi. Chiar dacă abordează diverse stiluri muzicale, Petru spune că jazz-ul îi curge prin vene.


Ești considerat unul dintre cei mai buni toboșari de la noi. Cât de mult ai muncit pentru a obține această performanță?

Am în spate 15 ani de experiență. Tobele sunt o pasiune de a mea încă de la vârsta de 4-5 ani. La 9 ani, m-am înscris la școala Muzicală. Am studiat 7 ani  la secțiunea Tobe. Ulterior, am început să colaborez în primul proiect muzical, formația X-Band, alături de prietenul meu, Valentin Boghean. Apoi, am plecat în Italia, unde am fost implicat în mai multe proiecte, după care m-am reîntors în țară și am început să lucrez cu interpreți și mai multe trupe din Chișinău. Pe lângă colaborarea cu Valentin, în paralel, am început să activez cu Marcel Ștefăneț în proiectul Transbalkanica.


În ce proiecte ai fost implicat în perioada în care ai fost plecat peste hotare?

Am activat în câteva proiecte muzicale, totodată am urmat și niște cursuri. În Italia am urmat cursuri la profesorul Stefano Baglioni, la conservatorul din Milano. Am avut diverse colabărări cu artiști din afară ca: Metodie Bujor din Rusia, Angelo Cutaia - un  chitarist și vocalist italian și cu alte trupe din Italia.

Care sunt proiectele în care ești implicat în prezent și cât de des ai colaborări cu artiști străini?

Lucrez cu diverse trupe și interpreți de la noi. Abordez diverse stiluri, de la pop, balcanic până la jazz. Mai intens lucrez cu Angry Band, Formația Tharmis și cu Geta Burlacu. În plus, mai am și câteva proiecte și peste hotarele țării. Totuși, activitatea mea de bază este aici. Am ales să rămân în țară, de aceea sunt nevoit să fiu universal. În plus, predau și la Conservator.


Care este relația ta cu studenții?

Din 2010 am început să fi acompaniator. Acompaniam studenții care susțineau examenele la Estradă și Jazz. Ulterior, după ce am absolvit cursurile de master, am început să le fiu și lector. Am o relație foarte bună cu studenții mei și chiar cu unii mă mândresc, deoarece au rezultate foarte bune.

Cât timp dedici studiului individual și care stil muzical te definește?   

Dedic studiului zilnic, de la 2 ore până la 4 ore.Muzica care îmi este aproape sufletului meu și pe care am studiat-o este jazz-ul. Din păcate, acest stil de muzică nu este atât de bine plătit la noi. De aceea, nici nu poți să trăiești din jazz în Moldova.


Cum arătau primele tale tobe?

Prima tobă mi-am cumpărat-o  cu mult timp în urmă. Pe atunci, activam încă în orașul Ungheni. Încă nu aveam tot setul de tobe, de aceea băteam și într-un talger. Iar în loc de toba mare, mi-am instalat o butelie de 20 de litri.  Improvizam și cream condiții după posibilitățile de atunci. Acum am tot ceea ce îmi trebuie.

Ce muzică asculți în căști?

În ultima perioadă ascult în căști materialul pe care îl am de însușit. Ascult Steve Gadd, un toboșar foarte renumit, dar și altă muzică interesantă. Mă inspiră muzica bună. Dacă lucrez  la proiecte muzicale cu Trupa Tharmis, ascult muzică balcanică, iar dacă lucrez la un proiect cu trupa Angry-Band, înseamnă că ascult muzică pop. În dependență de stilul muzical pe care trebuie să îl abordez.


Accesați  acest link pentru a viziona o secvență dintr-un concert susținut de toboșarul Petru Moiseev.

Jurnalist: Maria Eșanu

Poze: arhivă personală

allfun

Еще Люди