Люди

Citește "Șoaptele" scriitoarei Svetlana Iurcu

Svetlana Iurcu e pasionată de călătorii cu bicicleta, citește romane românești, iar pe lângă febra pregătirilor de BAC - scrie proză. Până acum, le-a combinat atât de bine pe toate, încât i-a reușit să lanseze și o frumoasă carte , întitulată  "Șoapte". Nu a editat cartea pentru faimă sau bani, ci pentru un scop nobil, de a-l ajuta pe Alexandru, un băiețel care are nevoie de o intervenție chirurgicală.


Ideea de a edita o carte și de a o publica nici măcar nu-mi apaține. M-a încurajat și m-a susținut foarte mult o prietenă de a mea, doamna Ludmila Sandu. Ea a văzut un text de al meu care a fost publicat într-o revistă  cu profil ecologic, de la Chisinău, după care mi-a cerut și alte texte de ale mele. I-au plăcut și m-a încurajat să mergem mai departe și să edităm o carte. Dacă la început îmi era frică, ulterior am acceptat ideea ei.

În această carte sunt șoaptele mele. Am scris texte despre ceea ce mă înconjoară, ceea ce simt și ceea ce vreau să devin. Cartea are 90 de pagini și cuprinde 22 de texte.  Într-o săptămână  am adunat toate textele. Majoritatea lucrărilor sunt scrise recent, dar sunt și câteva  mai vechi, dar care mă reprezintă și se încadrează în această carte. 


Cartea "Șoapte" are un tiraj de 100 de exemplare.  O parte dintre ele deja se regăsesc în bibliotecile apropiaților și celor care și-au dorit să procure cartea. Jumătate din cheltuielile pentru editare sunt acoperite de Editura Papirus Media, care a tipărit cartea datorită editorulului, Alexandru Mihăilă și doamnei Ludmila Sandu, o prietenă foarte bună. Banii adunați din vânzarea cărților vor fi donați pentru recuperarea lui Alexandru, un adolescent care are nevoie de o operație urgentă.

E frumos ca munca ta să fie apreciată de oamenii mari. Cartea a fost lansată mai întâi în localitatea mea. Acolo, alături de mine au fost prietenii, colegii de școală, chiar și primarul localității. Tuturor le-a plăcut ceea ce am scris și m-au încurajat să merg mai departe.


Îmi place să scriu pe teme libere, iar timpul oportun de creație este seara, înainte de somn. Lucrez în jur de 2 ore la fiecare text. Însă, încă nu mi-am făcut o obișnuință din a scrie în fieare seară. Muncesc la acest capitol. "Sînt fericită" este primul  meu eseu, după care au urmat: "Mi-e dor de tine, mamă!", "Mereu sînt eu…", "Aștept…".

Dacă în copilărie îmi plăcea să scriu versuri,  în ultimii ani prefer mai mult să scriu proză. Această ocupație mă ajută să-mi exteriorizez trăirile interioare și dorințele mele. În urmă cu doi ani mi-am creat chiar și un blog pe care publicam diverse texte de-ale mele. Însă, din lipsă de timp nu prea îngrijesc de acest site. Prefer să scriu și să  păstrez textele în arhiva mea.

Printre cărțile mele preferate sunt romanele: "Temă pentru acasă" de Nicolae Dabija și "Fluturi" de Irina Binder. Prefer să citesc romane de-ale scriitorilor români. Chiar mi-aș dori să mă întâlnesc cu domnul Nicolae Dabija și să-mi lase un autograf în cartea scrisă de el. Pe viitor, îmi propun să scriu și eu proze mai mari, poate chiar și romane de dragoste.


Jurnalist:Maria Eșanu
Poze:Tina Purcel

allfun

Еще Люди