Люди

Pavel Stratan: Nu m-am lăsat dus de valul vedetismului niciodată

Piesele lui spun poveşti, care ne fac să zâmbim sau să lăcrimăm. Iar dincolo de nostalgia și ironia din versuri, descoperim printre rînduri un suflet de artist sensibil și talentat. Despre muzică, realizări, dar și proiecte de viitor discutăm cu Pavel Stratan.


Cum a început acest an pentru tine, din punct de vedere muzical?

A început bine. Mă bucur că am avut mai multe concerte acasă. Sunt aproape 10 ani de când nu am mai avut concerte prin țară. De obicei, sunt invitat să cânt în sală, dar acum, am avut ocazia să cânt  la Răciula, în aer liber. Se întâmplă ca în România să am 20, 50 sau chiar 100 de concerte și doar unul în Republica Moldova. Dar, acest an încearcă să fie mai diferit, iar eu cânt mai des pe acasă.

În ultimii 2 ani, ai lansat mai multe piese în colaborare cu diverși interpreți din România. Care au fost reacţiile publicului după aceste colaborări?

Dintotdeauna mi-a plăcut muzica hip-hop. Chiar și piesele mele pe care le-am compus, tot în acest stil le-am gândit, doar că pe parcurs le-am adaptat și le-am stilizat pentru a le putea cânta la chitară. Colaborările din ultimii ani, nu le consider piesele mele, eu doar am cooperat. Au fost niște propuneri pe care eu le-am acceptat. Nimic mai mult. Pot spune că a fost un experiment pe care publicul l-a aprobat.

Vei continua colaborările și cu alte vedete din România?

Pentru următoarea perioadă, cel puțin până la toamnă, am pus o pauză. Acum, mă axez mai mult pe lansarea lui Cezar și concertele pe care le pregătesc în viitorul apropiat. Totodată, îmi propun ca în această vară să fac un turneu în toate raioanele din Moldova, pentru a mă revedea cu fanii mei. Așa că nu pot să mă implic în alte proiecte.

Pregătești și un concert solo?

Va fi un concert solo la Palatul Național, pe 13 iunie. Va fi ceva unic.  Oamenii care vor veni să mă asculte, vor înțelege de ce mi-au fredonat în toți acești 13 ani piesele. Vor afla ce mesaj stă în spatele acestor versuri. Una este când asculți  la calculator sau de pe CD și alta e când le asculți la concert. Voi cânta piese pe care nu le-am cîntat publicului niciodată până acum.

Ce obișnuiești să faci sau să vizitezi atunci când revii acasă ?

Când vin acasă, îmi place să pescuiesc. Obișnuiesc să mă duc la lacul din Costești, de exemplu. Cei drept, acum nu prea prind pește. Pescuitul a devenit mai mult o formă de relaxare. Înainte mă duceam doar eu cu undița. Trebuia să stau în liniște. Acum mă duc cu familia. Privesc cum aleargă copii și cum se joacă. Este o senzație frumoasă!

Ce alte pasiuni mai ai în afară de muzică? Ce faci în timpul liber?

Fac sport. Mă duc la sala de forță de 6 ori pe săptămână. Mă joc cu copiii și lucrez în studiou. În rest, tot ce fac eu are o legătură cu muzica.

Ce proiecte muzicale pregătești cu Cleo și Cezar?

Cleopatra se va relansa în toamnă. Dar, pentru sfârșitul lunii august, planific lansarea lui Cezar. La fel ca și Cleopatra, Cezar este un copil foarte talentat. Iubește să cânte la tobe. Pe albumul lui Cezar aducem un stil de muzică deosebit pe care noi, cei din familia Stratan, l-am adoptat.


Cum ți-a schimbat viața statutul de persoană publică?

Consider că lumea m-a scos din casa și m-a făcut vedetă. Eu niciodată nu am scris piese pentru ca să ies pe scenă. Eu am făcut niște piese simple, doar pentru mine și prietenii mei. Cu timpul, deși foarte repede s-a întâmplat, am acceptat schimbările și provocările. Deși, recunosc că nu m-am lăsat dus de valul  vedetismului niciodată. Întotdeauna am stat cu picioarele pe pământ. Nu m-am ascuns niciodată, nici de public, nici de presă. Unde am avut de ieșt am ieșit. Niciodată nu am dat apă la moară. Prefer să mă comport obișnuit, deoarece pentru mine este important ca eu să fiu împăcat cu mine însumi!

Jurnalist: Maria Eșanu
Poze: Tina Purcel

allfun

Еще Люди