Columns

Mihaela Roşcov

Mihaela Roşcov

Despre aşteptări

Toate dezamăgirile pornesc de la aşteptări.


Când ai aşteptări şi ele nu se realizează, atunci apar ezitările şi pierzi încrederea.

Pentru că la tine în cap se formează un tablou, cum se va întâmpla, cum va arăta, care va fi rezultatul. Tu deja ai trăit acele emoţii, deoarece creieraşul nostru nu face diferenţa dintre imaginaţie şi realitate. Ai simţit cum e să fii acolo unde ţi-ai dori, cum e să trăieşti acele clipe, cum se realizează acele promisiuni.

Şi apoi, te izbeşti de realitate, care deloc nu e aşa, care îţi mai dă vreo două palme ca să te scuture de emoţii. Îţi arată că rozul nu-i chiar roz şi că oamenii nu prea fac, ceea ce zic. Şi doare, nu mai vrei să crezi, te demotivezi şi devii sceptic la toate.

Din acest motiv e bine să vorbeşti, fie relaţie de business, fie personală, fie una de dragoste. Să vă spuneți aşteptările, să le agreaţi şi apoi să observați ce se poate oferi, ce nu, şi să ajungeţi la un consens. Comunicarea reprezintă esenţa. Să zici ce vrei, cum vrei, ce simţi, de ce ţi-e frică, cum îţi imaginezi. Şi apoi ascultă şi cealaltă parte și suprapuneţi. Alegeți ce se încadrează în tabloul comun şi analizați dacă vă place cum arată. Creaţi-l după placul comun, altfel relaţia nu funcţionează.

Deseori aşeptăm sau de la noi se aşteaptă nişte lucruri despre care nici nu bănuim, şi nu ştiu cum iese, că noi facem exact invers. Apoi relaţiile se detereorează şi nici măcar nu înţelegem de ce. Totul porneşte de la aşteptări.

Cel mai bine este să nu le setaţi, însă la un moment dat aceasta devine imposibil, atunci când relaţia devine mai apropiată, sau când tu ca şi şef te aştepţi la anumite lucruri de la angajaţii tăi.

Comunicaţi! Prea multe rele se întâmplă din motivul că noi nu vorbim, nu spunem ce vrem, ce putem și la ce ne aşteptăm.

Еще Columns