Люди

Petru Scalețchi despre bucătăria unei relații fericite

Îl cunoaștem drept „bucătarul diplomat”. El e cel care are personal grijă de orice ce se servește pe masa ambasadorului S.U.A în Republica Moldova. Totuși, de mai bine de doi ani de zile, Petru Scalețchi se prinde de minune în rolul de iubit grijuliu, care știe să-și facă persoana de alături să zâmbească. Am încercat să dezvăluim informații din bucătăria cuplului și să aflăm de la Petru care sunt, totuși, ingredientele de bază ale unei relații unde sentimentele cresc în timp.

Care sunt ingredientele de bază ale unei relații de durată?

În primul rând, chiar de la început am fost deschiși unul față de altul, iar o condiție a fost să ne spunem ce ne deranjează unul la altul cu rugămintea de „nu fă asta, fiindcă asta nu va face bine relației noastre”. Primul punct foarte serios pentru mine a fost încrederea, fiindcă cred că ea stă la baza unei relații. Dacă faci ceva și pe această temelie apare o fisură, atunci este foarte greu să fie reparată. La fel, trebuie să știi să cedezi. Chiar dacă partenerul sau partenera nu are dreptate, mai bine tu să cedezi și să lași omul singur să conștientizeze. Mai este important ca nu doar o relație, dar și o prietenie să funcționeze asemănător unei balanțe. Relația nu trebuie să fie bazată doar pe principiul că „uite eu ți-am oferit ceva, neapărat trebuie să oferi și tu înapoi”. Eu îl numesc principiul balanței și dacă ne conducem de el, riscăm să rămână înclinată doar într-o singură parte. Orice dăruire trebuie să fie ceva firesc.

Dar în momentul în care zici ce nu îți place, nu riști să inhibezi personalitatea celui de alături?

Vreau să zic că eu nu sunt cel mai ideal și cel mai perfect. Sunt o persoană foarte capricioasă și am minusurile mele, dar prietena mea, Irina este directă și este cel mai mare critic al meu, după mama. Însă, eu sunt o persoană care își recunoaște greșeala și înțeleg că trebuie să lucrez la acest capitol și, cel mai impoartant, nu trebuie să mimez acest idealism pentru ea, ci în primul rând față de mine și pentru corectarea personalității mele. Irinei i-a reușit, după un an și jumătate, să mă convingă să port sacou, o piesă vestimentară de care nu doar că nu mă mai despart, dar am devenit dependent de ea.

Bărbații și femeile iubesc diferit?

Bărbații iubesc mai mult, cu siguranță. Minusul este că noi, bărbații, suntem falși, noi mimăm că nu iubim femeia și că ne dorim să fim noi cei iubiți de ele.  Noi iubim mai mult, însă femeile iubesc atent. Femeile când iubesc, ele iubesc nu pentru ceva anume - ele iubesc în totalitate. Ele depun suflet și sunt foarte atente la orice sentiment afișat. Bărbații sunt mai liberi și se aruncă cu sentimente la dreapta și la stânga, dar femeia este mai selectivă, ea este cea care decide dacă acest bărbat să fie sau nu cu ea. O femeie deșteaptă face ca bărbatul să creadă că ea l-a ales.

În ce calități se ascunde femeia ideală?

Fiecare femeie are acea cireașă de pe tort care, poate are alte carențe și minusuri, însă ea atrage. Anume acea cireașă de pe tort face ca femeia să devină ideală. Un bărbat adevărat, care are gusturi la femei și care poate să citească o femeie, de fiecare dată va găsi acea cireașă de pe tort, acel punct, acele principii sau valori care o fac deosebită față de celelalte. Anume de aceasta ne îndrăgostim.  La fiecare bărbat este diferit: cuiva îi place că este o femeie deșteaptă, altcuiva că se îmbracă într-n anumit mod sau are anumite cunoștințe și hobby-uri.

Care este „cireașa”ce te-a atras pe tine?

Am găsit mai mici și mai multe. Seriozitate, încredere și, desigur, inteligența. Îmi plac femeile deștepte.


În relația voastră, cine este stăpân la bucătărie?

Eu sunt bucătar la lucru, însă, când las șorțul și ajung acasă sunt pur și simplu bărbat. Nu sunt un bucătar, nu sunt un critic care intrând în bucătărie cere ca farfuria să arate într-un anumit fel sau  supa să fie încălzită până la o anumită temperatură. Pe mine asta nu mă interesează! Pentru mine este important ca să fie mâncare. Prietena mea gătește foarte bine și pot să zic, cu siguranță, că are simțul necesar pentru a deveni un bucătar bun. Ea gătește foarte bine. Pot să spun că astfel  m-a uimit și m-a cucerit.

Care sunt bucatele preferate de voi?

Noi avem un obicei. Se întâmplă rar, dar este drăguț. Ne alintăm cu mici delicii. Asta ar însemna că eu gătesc un desert și, pe neașteptate, când ne vedem o iau cu mine și o servesc. Sunt bucate gătite special pentru ea. La fel, ambii suntem niște gurmanzi - mâncăm mult și gustos. Dacă am ajunge în Italia cred că zile întregi nu am ieși din restaurante, fiindcă adorăm bucătăria italiană.

Dacă am fi să oferim o rețetă pentru o relație fericită, care ar fi aceasta?

Nu există o formulă, dar sunt anumite percepții. Într-o relație trebuie să ne cunoaștem foarte bine unul pe altul și să știm să ascultăm. Să știi să asculți nu tot ce spune omul, dar să citești printre rânduri. Să ascultăm și să înțelegem. Timpul petrecut împreună trebuie să fie suficient pentru a-ți fi dor. O relație nu trebuie să fie saturată de cei doi. Chiar de locuiți împreună, oricum fiecare trebuie să aibă 30-45 de minute când stă singur, pentru a avea spațiul său intim și să apară dorința de a avea alături acel om. Ce aș mai adăuga... un bărbat trebuie să fie cu acea femeie cu care îi place nu doar să adoarmă, dar primește și mai mare plăcere când se trezește lângă ea. 


Jurnalist: Ludmila Popescu
Foto: Sofia Golovinscaia

allfun

Еще Люди