Люди

Svetlana Matvievici: Dacă vrei să scapi dintr-o stare, atunci acționează

E o greșeală să lași totul și să renunți la tine, iar indiferent de schimbările ce intervin în viața unei femei, ea nu trebuie să devină vreodată transparentă - acestea sunt cele mai puternice gânduri cu care am rămas în urma discuției cu bloggerița, Svetlana Matvievici. Este o leoaică mereu în căutare de experiențe noi, de sine și de doza de curaj care să-i permită să acționeze. A apărut în atenția publicului acum un an, în urma unei schimbări majore în viața sa, iar asta a impulsionat-o să devină mai implicată, mai activă, și, după cum afirmă Svetlana, mai femeie.

Cine este Svetlana Matvievici?

În primul rând, sunt o femeie, sunt mamă și apoi sunt un blogger, o persoană activă și implicată în tot ce înseamnă frumos și tradiții.  Îmi place să spun că sunt femeie, fiindcă am început să trăiesc acest sentiment de curând. Făceam tot ce dorești, ajutam pe fiecare, acordam prioritate altor oameni în viața mea. Acum am început să mă uit în oglindă cu alți ochi, să îmi placă de mine și mă simt bine în pielea mea, deoarece de aici începe tot. Acum în sufletul meu înflorește o grădină cu flori și sper că „mirosul” lor să se transmită și celor din jur.

Ai apărut în blogosferă de curând, reușești să te implici și să fii foarte activă atât în online, cât și în offline. Cum a venit blogul în viața ta?

Citeam multe bloguri, știam ce înseamnă să scrii, fiindcă am lucrat anterior la un ziar, dar mi-am făcut un blog personal în momentul în care în viața mea au intervenit niște schimbări majore. Până atunci nu aveam curaj. Trebuie să ajungi în momentul să poți să spui ceva și să stai să aștepți feedback. Când am simțit că sunt gata să-mi creez un blog, le-am scris prietenilor și i-am rugat să-mi dea trei cuvinte care mă reprezintă. Printre acestea era și orheianca, plus că la fiecare eveniment la care participam, mă prezentam, Svetlana din Orhei, orheianca. Într-o zi m-am trezit de dimineață și mi-am zis că eu voi fi bloggerița Orheianca. Și uite că pe 23 mai blogul meu face un an de zile.

Care a fost scopul cu care ai lansat blogul personal? S-au modficat în timp temele abordate?

Blogul este o metodă de a mă exprima, de a mă afirma și de a reveni în mediul pe care-l abandonasem cândva. L-am creat cu scopul de a promova oamenii pozitivi și locurile frumoase din Orhei. Este și o unealtă de a acționa. Amenajarea în Orhei a unui teren de joacă este primul proiect pe care voi reuși să-l mișc din punctul de idee datorită blogului. Am fost plăcut surprinsă să aflu că până și funcționarii de la primărie citeau blogul meu. Acum am planificate o serie de istorii despre oamenii pe care i-am descoperit. Poveștile de viață sunt cele mai citite și asta mă motivează și mă responsabilizează să scriu despre cei de acasă. Apoi, de la temele ce țin de orașul Orhei, am trecut să scriu despre călătorii, fiindcă orheianca înseamnă Travel. Love. Discover.  

Poți spune că ai reușit să cucerești acest domeniu al bloggingului?

Am început să înțeleg ce înseamnă blogger. Ipotetic vorbind, deschid o carte în care scriu toate nuanțele calificativului de blogger. Vreau ca noi să ajungem să avem o comunitate activă de bloggeri. O parte dintre noi sunt doar niște oameni care au un blog. Blogger e un om care vrea să schimbe ceva, are ceva de spus și are influență. Am foarte multe de învățat, sunt abia de un an în accest domeniu și știu că este mult loc de mai bine, dar am entuziasm și dorință de a face ceva util pentru societate. Am participat la diverse evenimente în România și primeam întrebări ciudate despre Moldova, bazate pe stereotipurile în care credeau ei. Bloggerii români m-au ambiționat să fac în așa fel ca impresia lor despre Moldova să se schimbe. Așa a luat naștere proiectul „Descoperă Moldova”, organizat și susținut de USAID prin programul CEED II, unde au fost invitați 10 bloggeri români să descopere și să promoveze Moldova ca destinație turistică. Iar eu am fost gazda acestui eveniment, așa am trecut de la blogger care acționează și în offline, nu doar în online.

Despre ce nu ai scrie vreodată pe Orehianca.eu?

Despre politică, fiindcă nu am de gând să scriu la comandă. Pot scrie doar articole civice de genul „hai la vot!”, dar nu mai mult. Nu fac PR negru. Am avut o experiență neplăcută în cadrul unui eveniment și, într-un moment plin de emoții, am scris nemulțumirea mea. După câteva ore l-am șters, fiindcă mi-am dat seama că aceasta nu este profesionist, nu aduce nimic nou oamenilor și nu îmi provoacă mie plăcere. De atunci, mi-am zis că nu-mi mai scriu emoțiile negative pe blog.

Ce te motivează să fii atât de activă și implicată în diverse acțiuni?

Plăcerea de a vedea bucuria în ochii oamenilor. Am ajutat multe familii și zic asta nu pentru a-mi face imagine, dar pentru a îndemna lumea să urmeze exemplul meu și să ajute oamenii necondiționat. Când reușesc să ofer cuiva un sfat și persoana rămâne mulțumită, eu sunt de zece ori mai fericită. Sentimentul de a fi utilă și dorința de a ajuta, probabil, se naște odată cu maternitatea. Sunt lucruri care nu aduc bani, dar aduc pace interioară. Cel mai mult îmi place să promovez Moldova, vinul, tradițiile, cultura, gastronomia, produsele autohtone și tot ce avem mai frumos. Îmi doresc ca tot mai mulți turiști din România și nu doar, să vină să ne viziteze și să ne descopere.

Pe lângă acest fapt, cum îți alimentezi fericirea?

Fiica mea, Lia-Anastasia, ea este minunea mea. Am avut o sarcină grea, medicii îmi spuneau că pot să pierd sarcina, dar copilul meu a avut o mai mare dorință de viață. Trebuia să nasc de Anul Nou și toată sarcina, din anumite superstiții, mi-am zis că nu-mi doresc acest lucru. Eu iubesc și gândesc românește, prin vene îmi curge sânge românesc. Și uite că fata mea a hotărât să apară pe lume la data e 1 decembrie. Ea e fericirea mea, motivația mea și cea care mi-a umplut cu sens viața.

Care sunt regulile după care te conduci în viață?

Dacă vrei să ieși dintr-o stare, trebuie să acționezi, să nu-ți plângi de milă. Sunt genul de om care nu stă pe loc, sunt mereu în căutare, vreau să descopăr oameni noi, vreau să călătoresc și să descopăr lumea, să învăț. Încerc să mă înconjor de oamenii care vibrează pe aceleași unde pozitive ca și mine. Să gândesc pozitiv și să mă bucur de viață. Îmi asum deciziile pe care le iau și încerc să trăiesc fără regrete. Poți să cazi un număr infinit de ori, dar important e să poți te ridici de un infinit+ 1 de ori.

Jurnalist: Ludmila Popescu
Foto: arhiva personală

allfun

Еще Люди