Люди

Anastasia Badan: iProsop este un omagiu adus tradiţiilor noastre

Ne bucură faptul că în ţara noastră sunt tot mai multe evenimente dedicate promovării valorilor autohtone. Festivalul "iProsop" nu este o excepţie. Se află abia la prima ediţie, însă promite multă distracţie şi lucruri frumoase. Aşa ne spune organizatoarea acestuia, Anastasia Badan, care a povestit pentru site-ul nostru cele mai interesante informaţii despre eveniment, dar şi despre programul festivalului care are scopul de a reînvia tradiţia prosopului.

Anastasia, cu ce te ocupi? Ce faci în viaţa de zi cu zi?

Sunt studentă la Şcoala Masterală, la specialitatea Managmentul proiectelor Europene. Între timp, mai şi lucrez pentru a învăţa lucrurile şi în practică. Totodată, pe lângă aceste activităţi încerc să profit de viaţa-mi tânără şi frumoasă, fiind implicată în mai multe proiecte, activităţi de voluntariat şi de organizare a evenimentelor. Zi de zi încerc să fac ceva util, ceva frumos pentru mine şi societate, ceva care într-un final să mă facă să îmi identific vocaţia, ceva pentru care să mă dedic pe deplin şi în care să mă regăsesc. iProsop este una din activităţile care la moment îmi dă motivaţia de a progresa şi de a încerca lucruri noi.

Cui aparţine ideea unui asemenea eveniment şi care este scopul acestuia?

Ideea evenimentului a venit din partea organizatoriilor, Tatiana Badan, primar în satul Selemet şi Olga Coptu, tânără migrantă, revenită la baştină de peste hotare, dornică de a-şi cunoaşte mai bine plaiurile din care i se trag rădăcinile. Doamna Badan, fiind o persoană care ţine la cultură, tradiţii şi istorie a dorit să-i arate Olgăi localitatea şi să-i povestească despre realizările şi valorile satului Selemet, din sudul Moldovei. În aceeaşi zi a apărut ideea de a crea un festival care să promoveze, să valorifice şi să aducă în actualitate ceea ce se mai păstrează  cu sfinţenie doar în unele sate – tradiţiile şi prosopul autentic, ţesut manual.      

Scopul evenimentului "iProsop" este de a promova şi a aduce în actualitate prosopul tradiţional, ţesut manual.

Ce vor putea vedea vizitatorii?

Vizitatorii vor putea vedea expoziţii unice de prosoape şi articole artizanale. Ei vor avea ocazia să înveţe pe viu să ţese şi să brodeze, dar şi să guste bucate alese, pregătite de  cei mai buni bucătari din localitate. Pentru copii se vor organiza activităţi distractive, jocuri educative, face painting, vor fi și animatori, trambuline și alte surprize frumoase pentru cei mici. Nu vor lipsi activităţile de confecţionare a prosopului, colorare, desenare şi ornamentare a prosoapelor de hârtie. "iProspop" este un omagiu adus tradiţiilor noastre.

De ce "iProsop"?

Pentru că prosopul este elementul ce stă la baza tuturor obiectelor artizanale tradiţionale. Simbolurile prosopului le regăsim în ii, în catrinţe etc. Prosopul dintotdeauna a fost prezent în cele mai importate etape ale vieţii, începând de la botez, nunţi, cumetrii, cât şi în viaţa de zi cu zi. "iProsop" - deoarece urmărim să readucem în actualitate tradiţiile şi prosopul ţesut manual, aşa cum şi iphon-ul a reuşit să devină gadgetul preferat al tinerilor – prosopul urmează să-şi readucă valoarea utilitară de odinioară.

De ce aţi decis să organizați festivalul anume în satul Selemet?

Selemet este localitatea unde tradiţiile se mai păstrează, unde oamenii sunt calzi şi îţi zâmbesc când te văd. Acest sat datează din 1766 şi face parte din numărul satelor  vechi, cu o istorie interesantă şi bogată. Este un sat cu oameni gospodari şi mărinimoşi, care ţin la valorile naţionale, la istorie şi tradiţie. Selemet deţine unul din cele mai bogate muzee, unic în sudul Moldovei. La Selemet am găsit acel suflu de frumos, de căldura, pe care cu greu îl mai găseşti acum pe la oraş.

Ce alte idei mai aveţi planificate pentru a promova tradiţiile?

Ne gândim şi la alte evenimente interesante care să scoată în evidenţă tradiţiile şi satele Moldovei, dar acum accentul este pe iProsop, unde vom încerca să venim cu activităţi diversificate, pe placul şi interesul tuturor, atât celor mari cât şi celor mai mici.

Intrarea este liberă, sunt aşteptaţi toţi doritorii, mai mult ca atât, sunt încurajaţi să vină orăşenii cu familiile şi copii mici. Transportul va fi asigurat de către Federaţia de Promovare a Turismului în Moldova, autocarele vor porni de la Hotelul Chişinău, începând cu ora 10:00.

Încurajăm pe toţi cei plecaţi să se implice în proiecte sociale din localiăţile lor de baştină, să vină să admire "veşnicia care s-a născut la sat" şi să promoveze peste hotarele ţării tradiţiile şi prosopul nostru.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: arhiva personală

allfun

Еще Люди